web statistics

Altın Fiyatları Yeniden 1410 Doların Üzerine Çıktı


Bir yandan gelecekle ilgili global olarak artan enflasyonist beklentiler, diğer yandan Hindistan’da devam eden festival dönemi ile artan fiziki talep ve Avrupa odaklı gelişmeler neticesinde, altının güvenli liman imajı öne çıktı. Bunlara paralel olarak altının ons cinsinden dolar fiyatı uluslararası piyasalarda 1415 seviyelerinde dolaşıyor. Özellikle önümüzdeki bir iki gün bu seviyede kapanması durumunda, altının ons cinsinden dolar fiyatının ilerki günlerde daha yukarılara çıkabilme ihtimali olabilir.

Geçtiğimiz haftaki gelişmeleri takip edenlerden farkeden olmuştur. Türkiye’de altının fiyatını dalgalandıran bir başka önemli ekten dolar kurudur. Türkiye’de satılan çeyrek, yarım, tam altının ve bankalarda açılan altın hesapları için açıklanan altın fiyatı hesaplanırken şöyle bir yöntem izleniyor: Önce altının ons cinsinden dolar fiyatı alınıyor. Ons grama çevriliyor. Bir gram altının dolar cinsinden fiyatı bulunuyor. Sonra onu dolar kuru üzerinden TL’ye çeviriyorlar. Bu nedenle altın fiyatlarının Türkiye’de bulunan altın yatırımcısına fırsatlar kazandırabilmesi için, yükselen uluslararası fiyatı kadar doların da önemli etken olduğunu unutmamak lazım.

Altının ons cinsinden avro fiyatının altın fiyatlarının yönünü tespit etmek için önemli bir veri olduğundan bahsetmiştik. Avro fiyatı bir süredir 1000 avro‘nun üzerinde sabit. Bu da altın fiyatlarının her iki büyük para biriminde sağlam bir zemin üzerinde olduğunu gösteriyor.

Altin Fiyatlari Yeniden 1410 DolarTürkiye’de altın hesabında veya altında dayalı borsa yatırım fonları ile yeni pozisyon açanların, getiri fırsatları için yapması gereken dolarda bir yükseliş beklemek olacak. Bu yüksek seviyelerde pozisyon açmanın en büyük riski, gerileme olması durumunda yüksek maliyetli altın pozisyonunda kalmak olacağından, zarar etmemek için altının düşüş trendinde önemli bir gösterge olan altının ons cinsinden avro fiyatını gözden kaçırmamak gerekiyor.

Son olarak er zaman yaptığımız hatırlatmayı tekrar yapalım; makalelerimizde yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyelerimiz, yorum ve tavsiyede bulunan bizlerin kişisel görüşlerine dayanır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayacaktır. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı vermek yerine bir profesyonelden desktek almanız daha uygun olabilir.