web statistics

İleri Tarihli Hesaba EFT İşlemlerinde IBAN Kullanımı Zorunlu Oldu


01.01.2010 tarihi itibariyle Türkiye’deki tüm banka hesap numaraları Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) olarak değişmişti. Merkez Bankası tebliği gereği önce yurtdışı transferlerde (SWIFT) kullanılmaya başlanan IBAN, 01.01.2010 tarihinden itibaren tüm yurtiçi transfer işlemlerinde (EFT) zorunlu hale gelmişti. Bu süreçte alıcı IBAN bilgisinin verilmediği EFT işlemlerinde, müşterilerden “IBAN’ın bilinmediğine dair beyan” alınarak işlem gerçekleştirilmeye devam edildi.

iban1 Temmuz 2010 tarihi itibarı ile de TCMB talimatları gereği vereceğiniz ileri vadeli EFT emirlerinde, alıcı hesap numarası kullanıldığında “IBAN’ın bilinmediğine dair beyan alınması uygulaması” sona erdi ve ileri tarihli hesaba EFT Talimatları için (örneğin EFT saatleri dışında ve tatil günlerinde vereceğiniz EFT emirlerinde) IBAN ile işlem yapılması zorunlu hale getirildi.

Bu tarihten itibaren talimat girişi yapılacak tüm ileri tarihli EFT talimatlarının mutlaka alıcı IBAN Kodu ile yapılması zorunlu oldu ve artık sadece hesap numarasıyla ileri tarihli EFT talimatı verilemeyecek. Bu tarihten önce verilmiş mevcut talimatlarınız ise gerçekleşecek.

IBAN’ınızı öğrenmek ve doğruluğunu sorgulamak için buraya tıklayın.