web statistics

UBS Altın Fiyatları Beklentisini 1300 Dolara Çıkardı


Euro Bölgesi’ndeki borçlu ülkelere sağlanacak olan acil yardım fonunun döviz kurlarında baskı yaratacağı korkusuyla birlikte altın fiyatları Lehman Brothers’ın çöktüğü 2008’den bu yana görülen en yüksek düzeye ulaştı. Altının onsu dün uluslararası borsalarda 1230 doları aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Dünyanın önde gelen finans şirketlerinden biri olan UBS tarafından yayınlanan bir raporda kurumun altın fiyatları için beklentisi yukarı çekildi.

Buna göre UBS bir ay sonrası için belirlediği altın fiyatı tahminini yüzde 8 oranında artışla 1300 dolara yükseltti. 3 aylık fiyat beklentisi ise 1150 dolardan 1200 dolara çıkarıldı.

Kurumun raporunda, altındaki alımların kök salmaya başladığı ve altının bu ortamda güvenli bir liman olarak görülmesinin bu durumda etkili olduğu ifade edildi. UBS, Avrupa’da küçük altın külçeleri ve benzerlerine yönelik talebin arttığı ve AB’nin kurtarma paketinin devam eden sorunları çözmeye yetmeyeceği endişelerinin etkili olduğu dile getirildi.

Altin kulceleriAltının bir yatırım aracı olarak değerlerdirilmesi ile ilgili neredeyse tüm yazılarımızda, yatırım kararı öncesi hedefler belirlemiş olmanın öneminin altını mümkün olduğunca çizmeye çalıştık. Altın fiyatlarında yaşanan ani sıçramalar neticesinde kar realizasyonu için belirlediğiniz hedeflerin aşılması durumunda, heyecana kapılıp realizasyondan vazgeçmek yerine temkinli olmakta ve hedeflere sadık kalmaya özen göstermekte fayda olacağına inanıyoruz. Yatırım öncesi belirlenen fiyat veya getiri hedeflerine ulaşılması, hatta aşılması durumunda mutlaka bir miktar da olsa kar realizasyonuna gitmek portföy sağlığı için önemlidir. Aksi halde hedef belirmenin bir anlamı yoktur. Hedef belirlemeden gerçekleştirilen yatırımlardan da bilinçli yatırım kararları olarak bahsetmemiz mümkün değil. Yatırım sonrası çok gerekiyorsa yapılacak hedef revizyonlarını anlık sıçramalara dayanarak değil, en az üç aylık fiyat trendlerine göre belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz.