web statistics

Ziraat ve Garanti Bankası Kredi Kartıyla Prim Ödemesine Başladı


Dün Milliyet’te yayınlanan habere göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), prim ödemelerinin kredi kartıyla yapılması noktasında 13 bankayla anlaşıldığını bildirerek, Ziraat Bankası’nın tüm işlemlerde, Türkiye Garanti Bankası’nın ise şimdilik kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için kredi kartıyla prim tahsilatı işlemlerini yapacağını belirtti. Diğer bankaların ise altyapıyı tamamladıktan sonra bu konuda hizmet vereceği kaydedildi.

Açıklamada 2009 yılının Ocak, Şubat, Mart aylarında, 26 banka ile prim tahsilatı protokolü imzalayarak, prim ödeme yükümlülüğü bulunanların, primlerini kolay ve hızlı bir şekilde ödeyebilmeleri konusunda önemli bir adım atıldığına dikkat çekilerek, “SGK, vatandaş odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde, Kuruma prim ödeyecek yükümlülerin cari ay (işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılara ait primler, kendi nam ve hesabına çalışanların primleri ve isteğe bağlı sigorta primleri) primlerini kredi kartı ile ödemeleri konusunda bazı bankalarla anlaşma yapmıştır” denildi.

SGK, kredi kartı ile prim tahsilatı protokolü imzalayan bankalardan bazıları söz konusu uygulamaya başlarken, diğer bankalar ise bilgi işlem alt yapılarını oluşturmasını müteakip uygulamaya geçeceğini belirterek, Ziraat Bankası tüm işlemlerde, Türkiye Garanti Bankası ise şimdilik kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar için kredi kartı ile prim tahsilatı işlemlerine başladığı açıklandı.

KREDİ KARTIYLA PRİM ÖDEMESİ YAPILACAK BANKALAR

sgkAçıklamada, 8 Nisan 2010 itibariyle, 13 banka ile protokol imzalanmış, diğer bankalara da protokol yapmaları konusunda çağrıda bulunulduğu belirtilerek, buna göre prim ödemelerinin kredi kartıyla yapılabileceği bankalar şöyle sıralandı:

“Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Asya Katılım Bankası, Fortisbank, ING Bank, Turkısh Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, T.C. Ziraat Bankası ve Yapı Kredi Bankası” denildi. Kurum’un internet sayfasından da primlerin kredi kartıyla ödenebilmesi yönünde çalışmalar başlatıldı.”

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK

Açıklamaya göre prim ödeme yükümlüleri, söz konusu 13 bankadan birinden edinmiş olduğu kredi kartıyla aynı bankanın alternatif dağıtım kanalları (internet bankacılığı, ATM gibi) aracılığı ile cari ay prim ödemelerini gerçekleştirebilecek. İlgili bankanın kredi kartına verecekleri otomatik ödeme talimatı ile de prim ödemelerini yapabilecek. Kredi kartı ile prim ödenmesinin, banka şubesinde yapılan tüm prim tahsilatı işlemlerinden bir farkı bulunmayacak, nakit sıkıntısı içinde bulunan prim ödeme yükümlüsüne bu şekilde kolaylık sağlanacak.

KOMİSYONDA BANKANIN GENEL UYGULAMASI GEÇERLİ OLACAK

Prim ödeme yükümlüsünün kredi kartı ile yapacağı ödemelerdeki komisyon konusunda yapılan protokol çerçevesinde bankanın genel uygulaması geçerli olacak. Ancak bu komisyon cüzi tutarlarda olup, bankaya göre değişmekle birlikte, ödenen prim tutarının yüzde 1’i tutarında gerçekleşecek. Bu komisyon, prim ödeme yükümlüsü tarafından bankaya ödenecek. Mevzuata göre prim borçlarının son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde ilk ayda yaklaşık yüzde 4 dolayında gecikme cezası ve gecikme zammı uygulandığı göz önünde bulundurulduğunda, bu komisyon tutarının çok cüzi olduğu görülecek. Ayrıca bankalar kredi kartı harcamalarında para puan uygulaması da yapacak.