web statistics

Bireysel Emeklilikteki Vergi Avantajı İçin Ayrı Bir Hesap Açılacak


Milliyet’te bugün yayınlanan habere göre bireysel emeklilik üyelerinin üçte birinin vergi avantajını kullandığı ortaya çıkınca, daha çok kişinin bu avantajdan yararlanmasıyla sisteme ilginin artacağını düşünen şirketler harekete geçti.

Hazine ve emeklilik şirketlerinin oluşturduğu komisyonun yaptığı çalışmaya göre, bireysel emeklilik üyelerinin vergi avantajı için ayrı bir hesap oluşturulacak. Bu ikinci hesapta vergi avantajından gelen paralar değerlendirilecek.

Yeni uygulama, Maliye Bakanlığı’na sunuldu. Sektörde “doğrudan vergi teşviği” olarak adlandırılan sistemle ilgili Maliye’nin görüşü bekleniyor.

Mevcut uygulamada kişiler, bireysel emeklilik sistemine yaptıkları ödemelerin makbuzlarını çalıştıkları kuruma veriyor ve bunlar gelir vergisinden düşülüyor. Örneğin, yüzde 25’lik gelir vergisi diliminde bulunan bir kişinin her ay 100 lira ödediği düşünüldüğünde, bu kişi 25 liralık vergi avantajından yararlanıyor. Hesaba geçen bu para bordrolarda görünmüyor, maaşa karışıyor.

bireysel emeklilik sistemiHazine ile emeklilik şirketlerinin yaptığı çalışmaya göre, bireysel emeklilik hesabının yanısıra, bu vergi avantajı için de bir hesap açılacak. Vergi avantajı da kişilerin hesaplarında ayrıca birikecek. Ancak, vergi avantajı için biriken parayı hak etmek için sistemde 5 yıl kalma şartı aranacak. Böylece, kişilerin sistemde daha uzun kalmasının sağlanması hedefleniyor.