web statistics

Altın Fiyatları 1200 Dolara Yükselmişken Yatırım Yapmalı mı ?


Ons fiyatı 1200 dolara gelene kadar altın hakkında yazı yazmayacağız diye kendi kendimize karar vermiştik ama altının parıltılı cazibesine özellikle içinde bulunduğumuz şu günlerde karşı koymak gerçekten zor.

Kişisel olarak birikimlerimizin bir kısmını altına yönlendirmiş durumdayız. Yaklaşık iki hafta önce bir miktar daha alım yapmak suretiyle maliyetlerimizi biraz yükseltmiş olsak da, geçen süre zarfında altının yükseliş trendinin devam etmesi, bizim de maliyet yükseltme konusunda endişelerimizi geride bırakmamıza yardımcı oldu.

Serbest piyasada 1 gram altın TL cinsinden 56.300 civarlarında. Bayram sonrası Türk tüketicileri bayramda yaptıkları harcamaları karşılamak amacıyla sahip oldukları çeyrek, yarım ve tam cumhuriyet altınlarını satma eğilimine girebilirler. Bu altın fiyatlarının bir miktar gerilemesine sebep olabilir, ancak bu gerileme içinde bulunduğumuz dönemdeki artışlar göz önüne alındığında çok ufak ve Türkiye ile sınırlı olacaktır.

Kasım sonu itibariyle büyük fonların da karlarını realize etmeleri durumunda piyasalar aşağıya doğru yönelirse, bu altına altına talebi daha da arttırabilir, zira dolar eski günlerinin çok uzağında. Ülkemizde altın fiyatlarının belirlenmesinde dolar da oldukça etkin bir rol oynamakta. Dolarda yıl sonuna doğru yaşanacak bir artış, altın fiyatlarının ülkemizdeki artışının global piyasalardaki artışın üzerinde seyretmesine sebep olabilir.

ceyrek altinAltına bu noktada yatırım yapılıp yapılmaması konusunda ne düşündüğümüzü merak edenler için, Marketwatch’da yayınlanan bir makalede yer alan bir yorumu buradan paylaşalım :

Anytime you’re getting into an investment after it’s already up four times from its low point, that’s not exactly great market timing,” said Ed Yardeni, president of Yardeni Research. “All contrary indicators suggest that now is not the time to buy gold.

En düşük noktasından dört kat daha fazla yükselmiş bir yatırıma aracına girmeyi düşünmek , pazara giriş açısından başarılı bir zamanlama sayılmaz. Bütün karşı göstergeler altın almak için doğru zaman olmadığını söylüyor.

Tekrar altını çiziyoruz, eğer şimdiye kadar altında bir pozisyonunuz bulunmuyorsa bu noktada pozisyon açmak çok doğru olmayabilir. Ama biz yatırım danışmanlığı hizmeti vermiyoruz. Bu hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile imzalayacağınız yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde almanız gerekiyor. Bizim buradan paylaştıklarımız, okuduğumuz makaleler hakkındaki kişisel yorumlarımız. Daha önce çeşitli kaynaklarda bahsi geçen hedefler belli : Altının dolar cinsinden ons fiyatı için hedef 1200. Çeyrek altının TL cinsinden fiyatı için hedef ise 100 TL. Bugün çeyrek altın kuyumcularda 95 liraya satılıyor. Altının ons fiyatı 1175- 1180 civarında. Şu sıralarda 1350 dolarlık bir yeni bir hedef hakkında da konuşulmaya başlandı, ancak çeyrek altının fiyatı ile ilgili 100 TL dışında bir hedef öğrenmemiz mümkün olmadı. Ülkemizde altına yatırım için en çok tercih edilen çeyrek, yarım ve tam cumhuriyet altınları için verilen hedeflere ulaşılmış durumdayken, yeni bir hedef konuşulmadan sıfırdan bir pozisyon açmak riskli olabilir.