web statistics

Otomotivde ÖTV, Konutlarda KDV, Kredilerde KKDF’ye Kriz İndirimi


Resmi gazetede bugün yer alan kararname ile otomotiv sektöründe özel tüketim vergisi (ÖTV) ile 150 metrekare üzeri lüks konutlarda katma değer vergisi (KDV) oranı indirilmiş oldu. Resmi Gazete’de yer alan diğer bir Bakanlar Kurulu kararnamesi ile bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi oranı yüzde 10 olarak belirlendi.

15 Haziran’a kadar uygulanmak üzere, net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanacak. Mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu karar kapsamında teslim ettikleri konutlar nedeniyle yüklendikleri vergiler dahil edilmeyecek.

Kararname kapsamında 15 Haziran’a kadar uygulanmak üzere, binek araçlardan motor silindir hacmi 1.600 cm3’ü geçmeyenler için yüzde 18, 1.600cm3-2.000 cm3’ü geçmeyenler için yüzde 54, 2.000 cm3’ü geçenler için yüzde 80 oranında ÖTV ödenecek. ÖTV oranı otobüs için sıfırlanırken, midibüs yüzde 1, minibüs için yüzde 2 oranında uygulanacak. Motosikletlerin silindir hacmi 250 cm3’ü geçmeyenlerden yüzde 11, bu motor hacminin üzerindekilerden ise yüzde 32 oranında ÖTV alınacak.

Otomotiv sektörü ve inşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörleri olarak adlandırılabilir. Uzun zamandır bu iki sektörü hayata döndürecek önlemlerin alınması bekleniyordu ancak yerel seçimlerin telaşına kapılmış hükümet, bu önlemleri almakta gecikince, her iki sektörde bir koma durumu sözkonusu oldu.

kdv otv indirimiAçıklanan ÖTV ve KDV indirimleri, ilgili sektörler tarafından neredeyse yılbaşından bu yana talep ediliyor ve bekleniyordu. Beklentinin oluşması ile uygulamanın hayata geçmesi arasında bu kadar uzun süre geçmesi, beklenti içerisindeki bu sektörlerde harcama yapacak yeterli kaynağa sahip tüketicilerin bu taleplerini ertelemesine ve buna bağlı olarak talebin daha da gerilemesine sebep oldu. Şimdi ötv ve kdv indirimi konusu bir açıklığa kavuştu. Bu sektördeki ürünlere olan taleplerini bir süredir erteleyen tüketicilerin harekete geçmesine imkan verecek bu gelişme sayesinde, oluşacak olumlu havanın genel ekonominin arz talep dengesine bir harekete getirmesi kaçınılmaz. Piyasada ufak da olsa bir hareketlenme olması; özellikle toptancı, parekendeci ve üreticiye moral sağlasa da bunun devamını sağlayacak önlemlerin takip edebilmesi piyasalarda sağlanacak hareketin ivmesini arttırmak için kritik önem taşıyor.

Milliyet Yazarı Güngör Uras sözkonusu indirimleri incelediği yazısında önemli bir konuya dikkat çekmiş. Söz konusu indirimlerin sektörlerde satışlara olumlu etkisi olacağı muhakkak ancak bu etki bu sektörde bulunan stokların erimesi ve üreticilerin tekrar üretime geçmesi için yeterli bir etki yaratacak mı yoksa sadece üreticilerin stoklarının erimesini sağlayarak stok maliyetlerinden kurtulmasına mı imkan verecek? İşte bu sorunun cevabı kritik önem taşıyor ve cevabı ancak ilerki günlerde görmemiz mümkün olacak.