web statistics

Enflasyon Yeniden Çift Haneli! Kredi Faizleri Yükselecek mi ?


Dün enflasyonun mayıs ayı itibariyle TÜFE’de yüzde 10.74, ÜFE’de yüzde 16.83’e çıktığının açıklanmasının ardından, Merkez Bankası’nın “revize etmemiz daha fazla kredibilite açığı yaratır” savunması ile yükseliş trendine rağmen ısrarla koruduğu enflasyon hedeflerinde revizyona gidildi.

Merkez Bankası (TCMB) ile beraber devlet bakanı Mehmet Şimşek’in kamuoyuna açıkladığı karara göre, 2008-2010 döneminde yüzde 4, daha sonra yüzde 3 olan enflasyon hedefi 2009 yılı sonu için yüzde 7.5, 2010 yılı sonu için yüzde 6.5, 2011 yılı için ise yüzde 5.5 olarak güncellendi.

Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi için harcanan emekler, alınan önlemler sadece bir sene sürdü. Enflasyon ile yapılan bu mücadalenin ikinci raundunu enflasyon kazanmış görünüyor. Üstüne üstlük hükümet, bir sonraki round için ne yapacağına dair yeni bir strateji belirlemiş değil.

Türkiye’ye yoğun bir sıcak para girişi söz konusu, bunu döviz kurlarından net olarak çıkarmak mümkün. Öte yandan İMKB ve tahvil bono piyasalarına baktığımızda yabancıların burada aktif olarak yer almadıklarını görüyoruz. Dünyanın en yüksek faiz veren ülkesinde, repo piyasalarına yönelmiş durumdalar. Bu bir ülke ekonomisini yönetirken, özellikle enflasyon ile de mücadele ederken yurt dışından gelen sıcak para için sağlanmaması gereken bir getiri konforudur. Orta vadede ülke ekonomisini krizle karşı karşıya bırakır.

Bütün bu ahval ve şerait’e rağmen TCMB tarafından faiz arttırımına gidilecek gibi (ilk etapta 0.5 puan) gözüküyor. İşin kötüsü TCMB bu eylemi faiz arttırımına gitmemesi gerektiğini bile bile yapıyor olacak. Hükümet yaklaşan yerel seçimler öncesi sıcak paranın çıkışını göze alamayacağından faiz oranlarının arttırılması ve çıkan maliyetlerin Türk halkı tarafından acı reçeteler ile bir kere daha ödenmesine ses çıkarmayacak gibi gözüküyor.

Peki TCMB tarafından faiz arttırımı tüketici finansmanı açısından ne anlama geliyor ? Kredi kartları açısından bir etki hissedilmeyecektir. Buradaki kar marjları, bankaların bir müddet daha mevcut akdi faiz oranları ile devam etmelerine imkan verecektir.

enflasyonÖte yandan tüketici, mortgage ve otomobil kredileri açısından bu faiz arttırımları kredi faiz oranlarına direkt artış etkisi olarak gözlemlenecektir. Mevcut kredi faiz oranları ile kredi almak bu hafta sonuna ulaşmadan mümkün olmayabilir. O sebepten yakın zamanda kredi kullanımı ihtiyaçı olan ancak maliyetlerin yakın zamanda düşeceğine dair beklentisi olanlar var ise bu beklentileri bir kenara bırakıp direkt tespit ettikleri kredi için başvuru sürecine girsinler. Bunu yaparken ödeme planını iyice inceleyip, aylık ödemeleri karşılayacak gelirlere sahip olup olmadı dair tespitte bulunmalısınız.