web statistics

Akbank Müşterilerine Talep Olmadan Artı Para Hesabı Tanımlıyor


Bugünkü yazımızı hazırlamamızın nedeni, Akbank‘ın bizim talebimiz dışında bizim adımıza bir Artı Para hesabı açmış olması. Bu uygulamanın birer tüketici olarak bize göre o kadar çok yanlış tarafı var ki, nereden başlasak bilemedik.  Ama o konuya geçmeden önce isterseniz Akbank’ın Artı Para isimli ürününü tanıtalım.

Akbank Artı Para bir kredili mevduat hesabıdır (KMH). KMH vadesiz mevduat hesabına tanımlanmış, sürekli bir nakit kredidir. Tüketici normal kredi başvuru değerlendirme süreçlerinde değerlendirilir, mevcut geliri ve riskine bakılarak bankanın kredi politikalarına uygun bir limit belirlenir. Bu limit, kredinin bağlı olduğu vadesiz mevduat hesabındaki bakiye tükendikten sonra, bir nakit çıkış talebi olduğunda devreye girer.

Kredi kartı ve KMH faiz oranları arasında uçurum büyük

Artı Para hesabı için belirlenen faiz oranı aylık %5,25. Kredi kartı nakit avans faiz oranı ise sadece %2.34. Gördüğünüz gibi aylık faiz oranı açısından önemli bir fark var.

Kredi kartı asgarisini ödeyene nakit avans yasak

Kredi kartı nakit avans işlemlerinde %3.2 + 5 TL lira bir ek ücret ve komisyon söz konusuyken, kredili mevduat hesaplarında ücret veya komisyon kesilmiyor. Kredi kartıyla ilgili düzenlemeler nedeniyle kredi kartlarına üç dönem üst üste asgari tutarı yatıran kart sahiplerinin kredi kartı nakit avans limitleri sıfırlanıyor. Ama KMH uygulamaları sürekli kredi olmaları nedeniyle böyle bir sınırlama söz konusu değil.

Kartı nakit avansa kapatılan KMH’a mı sarılıyor ?

“Denize düşen yılana sarılır” diye bir Türk atasözü vardır. Geçen hafta elimize geçen bir PR bülteninde BDDK verilerine dayanarak yapılan ilginç bir analiz bize bu atasözünü anımsattı. Enuygun.com tarafından yapılan bu analize göre; Haziran 2011 tarihinde itibaren devreye giren “üç ay üst üste kredi kartı borcunun asgarisini yatıran tüketiciye nakit çekme yasağı getirilmesine dair uygulama” kredili mevduat hesaplarının kullanımını artırmış gözüküyor. Eğer bu analiz doğruysa, BDDK’nın kredi kartı mağdurları artmasına aldığı önlemler halkı nakit finansmanı ihtiyaçlarını karşılamak için çok daha maliyetli ürünlere yönlendirmeye başlamış. Kredili mevduat hesabı uygulamalarında kredi kartlarına benzer bir regülasyona ihtiyaç olduğunun uzun zamandır altını çiziyoruz. Ancak bununla ilgili bir aksiyon henüz alınmadı. BDDK’nın bu konuya eğilmesi için konunun öncelikle Ali Babacan’ın dikkatini çekmesi gerekiyor anlaşılan.

Talep olmadan yapılan Akbank Artı Para uygulaması

akbankAkbank kredi kartları Axess, Wings ve FishCard kredi kartı rekabetindeki önemli isimlerden birkaçı. Biz de Akbank’ın kredi kartlarından birine sahibiz, kredi kartı aidatını düzenli olarak ödüyoruz. Kredi kartı programında sunulan asistans hizmetlerinden avantajı bulduklarımızı da kullanıyoruz. Söz konusu kredi kartı ağırlıklı olarak düzenli yapılan “mail order” ödemelerden dolayı aktif. Geride bıraktığımız hafta içerisinde Akbank, e-posta ve cep telefonumuza kredi kartı limitimizin aşağı yukarı %25’ine denk gelen tutarda (yaklaşık asgari ödeme tutarı kadar) Artı Para tanımlandığına dair bilgilendirmeyi iletti. Burada bizce sorumsuz bankacılık örneği sayılabilecek davranış, bu tanımlamanın müşterinin talebi olmadan yapılması.

Bu durum aslında KMH hesaplarıyla ilgili regülasyon eksikliğine güzel bir örnek teşkil ediyor. Şimdi  BDDK’ya gidip Akbank bizim talebimiz olmadan KMH açtı diye şikayette bulunsak muhtemelen bir şey olmaz, çünkü müşteri talebi olmadan kredili mevduat hesabı tanımlanmasına dair bir yaptırım yok. Ama kredi kartında limit artırımı bile yapamıyorsunuz.

Tamam konuyla ilgili bilgilendirmeyi gerek sms, gerekse e-posta ile yapıyorlar ama haftada 5- 6 reklam SMS’i, bir o kadar da e-posta gönderen bu bankanın bilgilendirme veya reklam ayrımına kaç kişi yoğun günlük hayatında dikkat edebilir?

Akbank’ta kredi kartı sahibine vadesiz mevduat hesabı tomatik açılıyor

Bazı istisnalar vardır ama genel uygulamada Akbank’ın her kredi kartı sahibine ödeme yapabilmesi için bir vadesiz mevduat hesabı da açılıyor. Eğer bu hesabı kredi kartı ödemeleri için kullanmayı tercih ederseniz ve hesaba otomatik fatura ödemesi tanımlamazsanız, söz konusu hesaptan otomatik olarak hesap işletim ücreti çekilir. Yani kredi kartı dönem borcunuzu söz konusu hesaba yatırırsanız, hesap işletim ücreti programı çalıştığında, ücret bu tutardan düşer. Ödemeyi takip etmeseniz kredi kartı dönem borcunu eksik yatırmış olur ve kredi kartı borcunuza faiz ödemek zorunda kalırsınız. Kredi kartı borcunuzu kart numarasına EFT yaparak ödüyorsanız, söz konusu hesapta bir bakiye tutmadığınız sürece bir sorun yaşamazsınız, ancak her ihtimale karşı senede bir kere söz konusu hesabı kapatmak için dilekçe vermeniz faydalı olacaktır.

Kredi kartı hesabına bağlı vadesiz hesaba KMH bağlama sakıncalı bir tercih

İnternet bankacılığını kullanmadığınız bir bankadaki hesabınıza (hele buna bir de kredi kartı bağlıysa) kredili mevduat hesabı tanımlatmak gerçekten kötü bir fikir, zira kredili mevduat hesapları tüketici için haftada en az bir kere incelenmesi gereken ürünlerden biridir. KMH’a ait hareketler haftada bir kontrol edilmezse, tüketiciler kendilerini bazı ürün veya hizmetler için bu hesaplardan kesilen paralar (hesap işletim ücreti, ekstre ücreti, ATM’den kartsız para yatırma ücreti gibi) nedeniyle %5 faiz ödemiş durumda veya ciddi bir borç sarmalında bulabiliyorlar.

Neden KMH Hesapları için müşteriden talep olması lazım?

KMH’ın eksiye düşmesi için müşteri onayı gerekmediğinden, bankalar ekstre ücreti, hesap işletim ücreti vs. gibi kendilerine gelir yaratmaya yönelik ücret ve komisyonları yansıtarak hesabı eksiye düşürüp kredi kartı faizlerine kıyaslandığında fahiş denilebilecek bir faiz işletebilirler.

Akbank’ın Artı Para hesabı konusunda atılım yapmak için kredi kartı müşteri portföyünden yararlanması çok mantıklı olsa da, bunu müşteri onayını almadan oldu bittiye getirmesini biz çok yadırgadık. “Önce tanımla, itiraz eden etsin, etmeyene kredi kartına kıyasla fahiş faizli KMH hesabını daya” yaklaşımını geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en değerli bankası seçilen Akbank’a yakıştırmıyoruz.

Eğer aktif bir Akbank kredi kartı müşterisiyseniz, Akbank’ın size tanımladığı bir Artı Hesap olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Eğer tanımlandıysa panik yapmayın, söz konusu uygulamayla ilgili tek olumlu deneyim, tanımlanan Artı Hesap’ın iptali için müşteri hizmetlerine ulaştığımızda talebimize istinaden iptal işleminin gerçekleştirilmesinin çok hızlı olmasıydı.

Ufak bir hatırlatma, bu sizin başınıza gelmediyse yakın çevrenizin başına gelmeyecek anlamına da gelmiyor. Bu nedenle bu gelişmeyi öğrenmesi gerektiğini düşündüğünüz kişilerle de paylaşmanızı tavsiye ediyoruz.

“Akbank Müşterilerine Talep Olmadan Artı Para Hesabı Tanımlıyor” üzerine 2 yorum

  1. Bu gayet doğal bir uygulama. KMH tanımı yapılması bence doğru. Kredi Kartı faizi düşük olsa da ödeme yapılamayınca sicile işlenmesi ve/veya nakit çekimine KK’nın kapanma olasılığını gözönüne alırsak KMH çok daha avatajlıdır.

  2. KMH sadece o amaçla kullanılsa iyi hareket gören hesaplar için ekstre göndermek zorunlu. Ekstreyi postayla gönderince ücretini de yine kmh’dan kesiyorlar. Hesap işletim ücretini de

Yorumlar kapalı.