web statistics

‘Çocuk mu kariyer mi?’ diye soran kadınların dikkatine!


Aradığınız erkeği artık bulduğunuza inanıyorsunuz ve evlilik planları mı yapmaya başladınız? Eğer üniversite mezunuysanız veya yüksek lisans yaptıysanız belki de biraz daha beklemenizde yarar var.

Amerika’da kadınlar için ortalama evlilik yaşı 27’ye, erkeklerde ise 29’a yükselirken, Virgina Üniversitesi’nde yapılan bir Ulusal Evlilik Projesi raporuna göre geç evlenen üniversite mezunu kadınlar daha yüksek gelir elde ediyor.

Araştırmaya göre 30 yaşından sonra evlenen ve yine 30’lu yaşlarında olan üniversite mezunu bir kadının ortalama yıllık geliri yaklaşık 50 bin dolarken; yine 30’lu yaşlarda olan, fakat 20 yaşından önce evlenmiş bir kadının ortalama yıllık geliri yaklaşık 32 bin dolar. Aradaki fark yüzde 56.

Erkeklerde ise durum tam tersi; eğitim düzeyine bakılmaksızın tüm erkekler erken evlenmenin avantajını kullanıyor. 20’li yaşlarda evlenmiş olan 30’lu yaşlarda bir erkek, 30’undan sonra evlenmiş bir erkekten daha çok kazanıyor.

cocuk mu kariyer miPeki bu farklılığın sebepleri neler? “Çocuk mu, kariyer mi” klişesi burada devreye giriyor olabilir. Erken yaşta evlenen kadın yine erken yaşta çocuk sahibi olarak iyi bir kariyer şansını kenara iterek işten ayrılabilir.

Toplumsal beklentiler de, evliliğin erkek ve kadının gelirine etkisi arasında bu farkı açıklayabilir. Toplumdaki genel beklenti erkeğin eve ekmek getirmesi ve hele de çocuk olacaksa daha fazla kazanmaya çalışarak eşinin üzerindeki yükü almasıdır. Erkeğin evlendikten sonra da gelirinin düzenli olarak artmasındaki motivasyon bu olabilir.

Bu araştırmanın sonucuna bakarak çalışan kadınlar üzerlerindeki evlilik ve çocuk baskısını belki biraz olsun hafifletebilirler. Eğer anneniz ve babanız size bir an önce evlenmenizi ve onları torun sahibi yapmanızı söylüyorlarsa, yaşlandıklarında onlara bakmaya yetecek kadar para biriktirebilmek için biraz daha çalışmanız gerektiğini söyleyebilirsiniz.