web statistics

BKM Express güvenli mi ?


Geçtiğimiz aylarda size Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından hayata geçirilen BKM Express projesinden bahsetmiştik. Geçen süre içerisinde bu konuda bize gelen sorulara istinaden, bu sistemin güvenli olup olmadığı hakkında bilgi vermek istedik. Sorunun cevabını merak edenler için sona sakladığımız yanıtı başta paylaşalım: Evet, güvenli ! Nedenini merak ediyorsanız yazımıza devam etmenizi öneririz.

BKM Express online alışverişlerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir ödeme sistemi altyapısı sunuyor. Biz mevcut sistemin oldukça güvenli olduğuna ikna olduk. Bunun iki önemli sebebi var:

Kredi kartı veya banka kartı ile yapılan alışverişlerde en önemli konu, kart üzerinde yer alan kart numarası, kart son kullanım tarihi, güvenlik kodu gibi provizyon için gerekli olan bilgilerin güvenliğidir. Özellikle sık online alışveriş yapıyorsanız, bu bilgileri ne kadar çok kullanırsanız kart bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçme ihtimalini artırıyorsunuz demektir. Online alışverişte ödemeyi BKM Express aracılığıyla yaparsanız, sistem size bir kere kaydınızı yaptırdıktan sonra üye işyerlerinde bir daha kart numaranızı paylaşmadan işlem yapmanıza veriyor ve bu riski oldukça azaltıyor. İkinci sebep ise, sistem ödeme teyidi için bankada kayıtlı cep telefonunuz aracılığıyla SMS teyidi yaptırıyor ki, bu da kötü niyetli kişilerin kart bilgilerinizin yanısıra GSM abonelik hizmetlerinize de erişimini gerektirdiği için olasılığı daha da azaltıyor.

bkm-expressBKM Express’in tek avantajı güvenlik değil. Sisteme kayıt ettirdiğiniz kartınızın bağlı bulunduğu program kapsamında, söz konusu üye işyerine tanımlı veya program sahibi banka tarafından kampanya olarak sunulan taksit seçeneklerinden faydalanma imkanınız var. Yapılan araştırmalarda tüketicilerin kartlı ödeme sistemlerini en fazla tercih etme sebepleri arasında hep taksit imkanının öne çıktığını da düşünürseniz, BKM Express online alışverişlerde ödeme alternatifleri arasında ek bir avantaj daha sağlamış oluyor.

BKM Express, üye işyerleri açısından şimdilik sınırlı, ancak gün geçtikçe yenileri ekleniyor. Özellikle sisteme katılması beklenen Migros Sanal Market, teknosa.com, bonubon.com, markofoni.com, bitenekadar.com’un yanı sıra; diğer popüler fırsat siteleri ve alışveriş klüplerinin de katılımı sağlanırsa, işlem sırasında “kartı cüzdandan çıkar, bilgileri gir” angaryası yerine BKM Express şifresi ve cep telefonu ile kullanım pratikliği avantaj sağlayacak.

BKM Express’in online alışverişte sunduğu taksit ve güvenli alışveriş fırsatlarıyla ilgili ilk deneyimimizi de daha sonra sizlerle paylaşıyor olacağız.

Konumuzla ilgili değil ancak son olarak BKM Express için hazırlanan web sitesine yönelik de BKM’ye ufak bir tavsiyemiz var. Anasayfada kart sahipleri ve işyerlerine sistemi anlatan iki tane video var. Bu videoları izlemek isteyenlerin bilgisayarında Quicktime eklentisini kurulu olması gerekiyor ki, çoğu kişinin bilgisayarında bu eklenti hazır kurulu olarak gelmiyor. Günümüzde internet üzerinden izlenen flash veya html5 tabanlı yaygın video gösterim seçenekleri varken, BKM neden özellikle teknik bilgisi zayıf kullanıcıları yokuşa süren bu formatı seçmiş anlayamadık. Videoları herkesin ulaşabildiği Youtube’a yükleyip siteye gömmek çok daha kolay bir çözüm olurdu.