web statistics

Kredi Kartı Hesap Özeti Ne Zaman Gönderilir ?


Kredi kartınızla yaptığınız harcamaları ve dönem borcunuzu gösteren basılı kredi kartı hesap özeti, hesap kesim tarihinde ekstrenizin kesilmesini takiben posta yoluyla adresinize gönderilir. Kredi kartı hesap özetinizin ne zaman elinize geçeceğini bir örnekle daha iyi anlatabiliriz.

Diyelim ki Garanti Bankası’ndan almış olduğunuz bir Bonus Card’ınız var ve bu kartınızın hesap kesim tarihi her ayın 27’sinde. Bu yazının kaleme alındığı Mayıs ayını örnek verecek olursak; son 30 gün içerisinde kredi kartınızla yapmış olduğunuz harcamaların yer aldığı eksteniz 27 Mayıs tarihinde kesilir ve hesap özetiniz banka tarafından genelde bir gün sonra postaya verilir.

Son ödeme tarihiniz hesap kesim tarihinden sonra 10 gündür. Yani 27 Mayıs hesap kesim tarihli ekstenizi en geç 6 Haziran tarihine kadar ödemeniz gerekir. Eğer son ödeme günü haftasonu veya resmi tatile denk geliyorsa, son ödeme günü resmi tatil gününü takip eden ilk iş gününe ötelenir. Bu yüzden son ödeme tarihleri her ekstrede farklılık gösterir.

kredi-kart-ekstresi28 Mayıs’ta postaya verilen ekstreniz, (bulunduğunuz il ve ilçeye bağlı olarak değişmekle birlikte) ortalama bir hafta içerisinde posta kutunuza ulaşır. Buradan şu varsayımı çıkartabiliriz, eğer posta yoluyla gelen hesap özeti dışında başka bir yerden borcunuzu öğrenemiyorsanız, son ödeme tarihine kadar borcunuzu ödemek için 3 gününüz kalmış olur.

Eğer basılı hesap özetiniz son ödeme tarihine kadar elinize ulaşmıyorsa bunun bir çok farklı nedeni olabilir. Ekstenizin posta ile dolaşımdayken kaybolmuş olması veya yanlışlıkla bir başkasının eline geçmiş olması sık rastlanan sebeplerdir. Ekstenin elinize hiç geçmemesinin ise en önemli nedenleri adres değişikliği veya hatalı adres bildirimidir. Bu konuda ne yapabileceğinizle ilgili olarak “Kredi Kartı Adres Değişikliği Güncellemesi Nasıl Yapılır ?” başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

Ancak basılı hesap özeti kredi kartı dönem borcunuzu öğrenmek için tek yol değildir. Günümüzde neredeyse tüm bankalar ekstrenizi email ile öğrenebileceğiniz e-ekstre hizmeti sunuyor. Ekstrenizi email ile alabilmeniz için yapmanız gerekenleri de bir makalemizde değinmiştik, buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. E-ekstreniz genellike hesap kesim tarihinizden bir gün sonra email adresinize gönderilir. Böylece en hızlı şekilde borcunuzu öğrenebilir ve herhangi bir gecikmeye düşmeden dönem borcunuzu kapatabilirsiniz. Bazı bankalar emaile ek olarak SMS ile de dönem borcunuzu öğrenebileceğiniz bir hizmet sunuyorlar. Gerek email, gerekse SMS ile dönem borcunuzu öğrenmek için bankanızın çağrı merkezini arayarak talimat vermeniz yeterli.

Eğer bankanızın internet şubesini kullanıyorsanız, internet konusunda yeterli teknik bilgiye sahip olduğunuzu varsayıyor ve ekstrenizi internet şubesi veya bankanıza ait online borç sorgulama sayfası üzerinden nasıl öğrenebileceğinizi detaylandırmıyoruz. Ancak online dünyaya yabancıysanız, hesap özetinizi öğrenmek için çok daha kolay bir yol var : Bankanızın çağrı merkezi, diğer bir deyişle telefon şubesi. Bankanızın müşteri hizmetleri  telefon numarasını arayarak ve sesli yanıt sistemindeki ilgili adımları izleyerek hesap özetinize ait detayları kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Son olarak daha önce birçok kez yaptığımız uyarıyı tekrarlamak istiyoruz. Kredi kartı kullanan tüketicilerin, bankalar ile imzaladıkları sözleşme gereği son ödeme tarihine kadar kredi kartı ekstresinde belirtilen asgari ödeme tutarının tamamını ödeme yükümlülükleri vardır. Bu tutarın ödenmemesi halinde gecikme durumu oluşur ve yasal süreç başlar. Bu duruma düşmemek için öncelikle dönem borcunuzu zamanında öğrenmek, sonrasında zamanında ödeme yapmak kritik önem taşır.