web statistics

2011 Prim ve Vergi Affı İçin 2 Aylık Başvuru Süresi Başladı


Güncelleme2011 Vergi ve Prim Affına Başvuru Süresi Uzatılıyor

Elektrik, su, vergi, prim gibi yaklaşık 300 kalem borcun ödenmesinde kolaylıklar sağlayan 2011 vergi ve prim affı kapsamındaki yapılandırmaya başvuru için tanınan 2 aylık süre başladı. Yapılandırma için 2 Mayıs 2011 mesai saati bitimine kadar mutlaka yazılı başvuru gerekecek, ilk taksit de 31 Mayıs 2011 akşamına kadar yatırılacak.

Af kapsamında vatandaşlar başta prim ve vergi olmak üzere devlete olan borçlarını yapılandırabilecekler. Yapılandırma 31 Aralık 2010’a kadar ödenmeyen tüm alacakları kapsıyor.

Borçlar nasıl yapılandırılacak?

Faiz yükünden kurtulmak için vatandaşların mutlaka ödemediği cezaların ve vergilerin anaparasını ödemesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, 2003 senesinde 1000 TL vergi borcu olan bir kişinin borcu bugün faizle berbaer 31 bin TL’ye ulaşmışsa, yeni düzenleme ile birlikte 30 bin TL faiz borcu yeniden yapılandırma kapsamında silinecek. Bunun yerine borç miktarına 2005’e kadar TÜFE, 2005’ten sonra ise ÜFE eklenecek. Borca enflasyonun eklenmesi ile ana borç miktarı yıllık yüzde 10 artacak. Bu şekilde toplamda ana borç miktarı yüzde 70 artmış olacak. Böylece ödenecek borç miktarı ise 1700 TL olacak. Vatandaş 31 bin TL yerine 1700 TL ödeyerek borcunu sıfırlamış olacak. Ödemeler ikişer aylık dönemler halinde, azami 18 eşit taksitle yapılabilecek. Böylece hem vergi hem de prim borcu olanlar bir ay birini diğer ay ötekini ödeyebilecek.

vergi ve prim affi hesaplamaVade 36 aya, taksit sayısı ise 18 aya kadar çıkabilecek. Eğer kişi borcunu taksitli ödemek isterse borç miktarına, 12 ay için 1.06; 18 ay için 1.07; 24 ay için 1.1; 36 ay için ise 1.15 oranında faiz uygulanacak. Ödemeler peşin ya da vergi borçları için kredi kartı da kullanılarak yapılabilecek. Bununla birlikte, ödeme yükümlülüğü 3 aylık sürede tam olarak yerine getirilemezse yeniden yapılandırma hakkı kaybedilecek, yapılandırma işlemi de iptal edilecek.

Nasıl başvurulacak ?

Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere, su ve kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine bağlı olan ve kapsama giren alacakları yeniden yapılandırma çerçevesinde ödemek isteyen borçlular, 2 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları tahsil dairelerine yazılı olarak başvuruda bulunacak. Başvuruda, Maliye Bakanlığı’nca düzenlenmiş olan ya da idarelerin bu örneğe uygun hazırlayacakları dilekçeler kullanılacak.

Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için Kanundan yararlanmak istemeleri halinde de, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekecek.

Borçlular, toplam borçları için yapılandırmaya gidebilecekleri gibi, sadece talep ettikleri dönem ve türler açısından da Kanundan yararlanabilecek. Ancak Motorlu Taşıtlar Vergisi mükelleflerinin her bir taşıt itibariyle hesaplanacak toplam borç tutarı için başvurmaları zorunlu olacak.

Kanun hükmünden faydalanacakların tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekecek.

“2011 Prim ve Vergi Affı İçin 2 Aylık Başvuru Süresi Başladı” üzerine 2 yorum

  1. Vergi ve Sigorta primi Affi Kanunu uyarınca 2010 yılında kendime ait vergilerim ve yanımda sigortalı olarak çalıştırdığım eleman Faruk Doğan’ın sigorta primlerinin gecikme faizlerinin af kapsamında değerlendirmeye alınarak gereğini arz ederim.
    31 Aralık 2010 tarihinde Aydın ilinin Didim İlçesinde bulunan mali müşavirlik ofisimi tasfiye etmiş olup, halen 2010 yılının Ekim ve Kasım aylarına ait iki aylık 255.-x2=510.-lralık sigorta prim borcum bulunmaktadır.

  2. artık dur diyecek kimse yokmu bu kadar büyük bir sıkıntıya çünkü artık şahıs meselesi olmaktan cıkmış bir şekilde ilerlemekte banka kredileri ve kredi kartları taa ki uluslararası düzeyde dünyayı etkileyecek kadar (2.1 milyon söylenen) piyasaları alt üst ederse belki birilerinin dikkatini çekecek heralde çünkü birilerinin adına konuşmak çok kolay atalarımızın bi sözü vardır bekara karı boşamak kolaydır derler. görelim onlarında borcu olsunda rahat rahat otursunlar.lütfen artık herkes elini taşın altına soksun herkes gibi bizlerde af isteyelim.

Yorumlar kapalı.