web statistics

Altın Fiyatlarını Hangi Para Cinsinden Takip Etmeli?


Bir yatırım aracı olan altın ile ilgili birçok yazımız bulunuyor. Altının ziynet eşyası olarak kullanımının yanı sıra, enflasyona karşı sağladığı doğal koruma özelliği ülkemizi altın fiyatlarını büyük ölçüde belirleyen talebi oluşturan ülkeler arasında öne çıkartıyor.

Altına yatırım yapmak toplumuzda kemikleşmiş bir tercih. Özellikle faiz konusunda hassas, yani faiz istemeyen yatırımcılar için altın fonları ve mevduatları bu konuda önemli bir fırsat oluşturuyor. Ayrıca İMKB’de işlem gören iki adet altına dayalı borsa yatırım fonu, altına yatırım yapmak isteyen ancak yatırım fonlarından daha esnek bir fiyat imkanı arayan yatırımcılara fırsat sunuyor.

Altına yatırım yaparken takip edilmesi gereken iki önemli fiyat var. Bu fiyatlardan birisi göstergesi XAUUSD olan, altının dolar cinsinden ons fiyatıdır. Tüm dünya üzerinde standart olarak kullanılan bu fiyattır. Ülkemizde ise altın, TL cinsinden gram fiyatı (SGLD) üzerinden takip edilir. Çeyrek, yarım, tam Cumhuriyet Altınları’nın, kuyumcuda satılan bileziklerin ve hatta yakın zamanda Garanti Bankası tarafından çıkartılan Altın Bonus kredi kartında biriken bonuslarla da satın alınması mümkün olan AtaKulcheler’in fiyatları da bu baz alınarak belirlenir. Yatırım için fiziksel altını tercih edenler için belirtmekte fayda görüyoruz; AtaKulche satış noktalarından 05, 1, 2.5, 5, 10 ve 20 gr’lık külçeler almak mümkün.

Altin Fiyatlarini Hangi Para Cinsinden Takip EtmeliAltının TL cinsinden gram fiyatı ,Türkiye’de dayanak varlığı altın olarak tasarlanmış yatırım araçlarının hemen hepsinin fiyatını oluşturur. SGLD ile altının uluslararası piyasalarda işlem gördüğü fiyatlar aynı trendde, ancak altının TL cinsinden gram fiyatındaki önemli hareketlerde bir başka önemli ekten olarak dolar kurunun da öne çıktığını görüyoruz. Temelde altının dolar cinsinden ons fiyatının öncelikle grama çevrilmesi, ardından da doların TL karşılığıyla çarpımıyla belirlenen bu fiyat, tabiyatıyla dolar kuru yükseldikçe artışa uğruyor.

Altın fiyatında biraz hareketlenme olduğunda, bu konuyla ilgili makalelerimize yağmur gibi ziyaretçi geliyor desek yalan olmaz. Türk yatırımcılar genel olarak altının dolar fiyatını veya gram cinsinden TL fiyatını takip ediyorlar. Ancak altının istikametini net olarak görebilmek için, takip ettiğimiz yazarlardan Atılım Murat’ın dünya gazetesinde bu konuyla ilgili çıkan güncel yazısında da belirttiği gibi diğer önemli para birimlerinin altına karşı performanslarının da takip edilmesinde fayda var. Aynı makalede altının Euro fiyatının 1000 seviyesine ulaşma potansiyeli olduğunun altı çizilmiş.

Gelelim başlığımızdaki sorunun yanıtına; altına yatırım yaparken fiziksel altını tercih edenlerin altının gram cinsinden TL fiyatını takip etmeleri gerekirken; altına dayalı yatırım araçlarından yurtdışı vadeli işlemlerde işlem yapan yatırımcıların, yurtiçinde de bankalar tarafından çıkartılan yatırım fonlarını tercih edenlerin ons cinsinden dolar fiyatını takip etmeleri daha uygun olacaktır. Öte yandan altına yatırım yaparken zamanı kısıtlı olanların, öncesinde objektif bir trend görebilmek için altının Euro cinsinden fiyatını yatırım kararını vermeden önce incelemelerinde fayda olacağına inanıyoruz.