web statistics

Gurbetçi Mortgage – Garanti’den Yeni (!) Bir Ürün


Garanti Mortgage, yurtdışında yerleşik türk vatandaşlarına Türkiye’de ev almalarına imkan verecek yeni bir ürün çıkardı.

Gurbetçi Mortgage olarak isimlendirdikleri bu ürün ile yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde satın alacakları konutlar için YTL’ye veya dövize endeksli ipotek teminatlı konut kredisi (mortgage) sunuluyor.

Sadece Avrupa Birliği ülkeleri, Norveç ve İsviçre’de yerleşik bulunan Türk vatandaşı tüketiciler için geçerli olacağı şeklinde bilgi paylaşılmış. Vade üst sınırı 240 ay ve maksimum 500.000 YTL kredi üst limiti söz konusu.

Gurbetçi Mortgage için gereken belgeler ise şöyle sıralanmış:
Başvuru formu, vergi kimlik numarası, ekspertiz raporu, T. C. pasaportu veya T.C. nüfus cüzdanı örneği, yaşanılan ülkedeki gelir belgesi, 3 aylık banka hesap ekstresi ve kredi kartı/kredi ekstresi, yaşanılan ülkedeki kredi kayıt bürosu kaydı (Örneğin Almanya – SCHUFA, Hollanda – BKR), yurtdışındaki ikamet adresine ait faturaların fotokopisi (elektrik, telefon vb), satın alınacak konuta ait tapu fotokopisi, evli ise eş muvafakatnamesi.

garanti mortgageGaranti Mortgage’tan Türkiye’de ev sahibi olma özlemi ile yanıp tutuşan veyurtdışında ikamet eden vatandaşlar düşünülerek bu ürünün özel olarak tasarlanıldığını açıklaması yapıldı. Bizim görüşümüz ise Garanti Mortgage önümüzdeki günlerde kredi piyasasında daralma beklentisi nedeniyle (artan faiz oranları nedeniyle) ve yurtdışında yerleşik Türk vatandaşlarının tatil için ülkelerini ziyarete gelmeye başladıkları bu dönemde, böyle bir ürün çıkartarak mortgage sektöründeki daralmaya rağmen pazar paylarını arttırmayı hedefliyorlar.

Peki Gurbetçi Mortgage gerçekten yeni bir ürün mü? Garanti Mortgage’ın web sitesine baktığımızda zaten halihazırda yurtdışında yerleşiklere mortgage isimli bir ürün olduğunu görüyoruz. Acaba iki ürün arasında bir fark var mı diyerek Garanti’nin geçenlerde başlattığı 444 EVIM isimli çağrı hattını aradık. Buradaki uzman kişi aslında iki ürünün birbirinden bir farkı olmadığını, sadece 120 ay olan vade süresinin 240 ay olarak değiştirildiğini bildirdi. Buradan anlıyoruz ki Garanti Morgage aslında yeni bir ürün çıkarmıyor, sadece pazarlama taktiği olarak zaten mevcut bir ürününü isim değişikliğiyle yeniden pazarlıyor.

Bildiğiniz gibi yabancı para birimleriyle (avro ve isviçre frangı) borçlanmanın yıllık maliyetleri Türkiye’de oldukça düşük. Bu nedenle birçok banka iki üç ay öncesine kadar Türkiye Cumhuriyeti sınırları içersinde gayrimenkul almak isteyen yabancılara mortgage satma konusunda oldukça aktif olarak çalışıyorlardı. Crossborder Mortgage olarak da adlandırılan bu tip ürünlerin satışları yabancıların Türkiye sınırları içersinde mülk edinmelerine dair yasanın iptailinin ardından durma noktasına geldi. Garanti Mortgage ise bu yeniden ısıtıp önüne koyma taktiğiyle zaten sattığı bir ürünün ismini değiştirerek pazar payını sağlamlaştırmaya çalışacak gibi gözüküyor.