web statistics

Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy Hakkında Merak edilenler


İlk olarak duyurusu Eylül 2015’te Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yapılan TROY, geçen üç senelik süre boyunca tamamen yerli bir ödeme sistemi olarak hatırı sayılır mesafeler kaydetti. Gelin isterseniz henüz duymayanlar için TROY’u biraz daha yakından tanıyalım. TROY, ismini “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi” sloganının baş harflerinden alıyor ve aynı VISA veya MasterCard gibi bir kredi kartı/banka kartı ödeme sistemi olarak hizmet veriyor.

Tamamen yerli ve milli ödeme sistemi çözümü ile 3 yıl

TROY, Türkiye’de gerçekleşen kredi kartı ve banka kartı işlemlerinin takas işlemlerinin düzenlemesinin yanı sıra, bankaların ortak platformu ve kartlı ödeme sistemleri alanında Türkiye’nin inovasyon merkezi misyonunu da yüklenen BKM tarafından geliştirildi ve ilk olarak Nisan 2016’da kullanıma sunuldu. Yani TROY’un arkasında, perakende şirketlerinden düzenleyici kuruluşlara, cihaz ve kart üreticilerinden yazılım şirketlerine kadar pek çok farklı kurum ve kuruluşu bir araya getiren BKM’nin büyük ekosistemi var. Amaç Türkiye’de henüz kartlı ödeme ile tanışmamış 20 milyonu aşkın Türk vatandaşını TROY logolu kartlarla tanıştırmaktı. Bunu yaparken yerellik ve dijitalleşme olmak üzere iki temel kavramı üzerine yoğunlaşıldı.

Bu geçen süre içerisinde TROY logosu; banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kart olmak üzere 2,5 milyonun üzerinde kartta yerini aldı. Kullanıma sunulduktan sonra bir yıl içinde (2017 yılında) basılan her 100 banka kartından 11’i TROY logoluydu. Bu da TROY’un, yeni banka kartı pazarında, bir yıldan kısa bir sürede yüzde 10’un üzerinde bir pazar payına ulaştığı anlamına geliyor. TROY’un tamamen yerli bir marka / ödeme sistemi olması nedeniyle çok sayıda büyük marka meslek birlikleri, dernekler ve hatta ticari kurumlar ilgi gösteriyor ve gönüllü olarak destekliyorlar.

TROY KART

TROY’un önümüzdeki dönemdeki hedefi her cüzdanda en az bir adet TROY logolu kart ile yer alabilmek. TROY’un 25 banka, 3 elektronik para kuruluşu olmak üzere toplam 28 üye ile Türkiye kartlı ödemeler pazarının yüzde 100’ünü temsil eden bir profile sahip. Bu kapsamda manibux ön ödemeli kart çözümü de, bankasız kitle için TROY logolu kartlar ile ön ödemeli kart çözümleri sunuyor. Bu gibi işbirlikleriyle TROY bankasız nüfus olarak tabir edilen; içlerinde gençlerin, kadınların, emeklilerin olduğu 20 milyonu aşkın kişiye ulaşmak ve dokunma imkanına sahip.

Geçen süre boyunca TROY yurtdışında da ciddi mesafe kaydederek 185 ülkeye ulaştı. Uluslararası bir ödeme kuruluşu olan Discover ile yapılan işbirliği sayesinde TROY logolu kartlar dünyanın 185 ülkesinde, 41 milyonun üzerinde alışveriş noktasında ve 1,9 milyon ATM’de geçerli hale geldi. BKM 2017 yılı verilerine göre; Türk kart kullanıcıları, sadece yurtdışı seyahatleri esnasında değil bir, o kadar da online olarak yurtdışı e-ticaret sitelerinden işlem yapıyor. Dolayısıyla TROY’un yurtdışı geçerliliğinin sağlanması önemli bir adım sunuyor.

Bakalım yeni yılda TROY Türk tüketicisine ne tür kolaylıklar sunacak…