web statistics

Kişisel finans ile zengin olunur mu?


Geliriniz ile giderinizi düzenleyerek; kazandığınızdan fazlasını harcamanıza engel olacak araçlar, yöntemler ve süreçlerin uygun koşullarda disiplin içinde kullanılmasına kişisel finans denir. Peki kişisel finansı doğru uygulayan insan zengin olabilir mi? Gelin bu konuyu irdeleyelim:

Gerçek 1: Kişisel finansı anlamak zordur

Kişisel finansın ilk gerçeği kişisel finans dendiğinde kimsenin aklına bir şey gelmemesidir. Bu kullanım aksine kafa karışıklığı yaratır. Bu kavram toplumumuza Google Çeviriler yöntemiyle tanıştırılmaya çalışıldığı için, geniş kitlelere ulaşamamış, asıl hedefinde olan beyaz yakalı tarafından da benimsenmemiştir.

Gerçek 2; Hedefler olmadan kişisel finans olmaz

Kişisel finansın olmazsa olmazı hedeftir. Hedefleriniz olmadan sürdürülebilir bir kişisel finans disiplinini hayata geçiremezsiniz. Bu hedefler uzun vadeli olabilir, kısa vadeli olabilir ama mutlaka en az bir hedefiniz olmalıdır. Her hedef için farklı araçlar veya ürünler kullanmak mümkündür ama amaçla ürünün uyumlu olması gerekir. Örneğin 5 seneye kadar araba almak gibi bir hedefinizi varsa o zaman bunun için bir BES hesabı açtırmanız manasız ve maliyetli olacaktır. Birden fazla hedef için farklı araç veya ürün kullanmak yorucu olabilir. O zaman en düşük maliyetlisini belirleyip, onunla hedeflerinize yürümeniz mantıklı olacaktır.

kisisel finans zengin eder mi

Gerçek 3: Asgari kart borcu ödeyen, kişisel finansa en uzak kişidir

Sürekli kredi kartı borcunun minimumunu ödeyen birinin kişisel finansı uygulaması mümkün değildir. Kredi kartı borcunuzun minimumunu ödeyerek para biriktiremezsiniz, zengin olma ihtimaliniz de yoktur. Sadece başkalarını zengin edersiniz. Damlaya damlaya göl olur diye bir laf vardır ama gölde suyu tutabilmek de lazımdır. Kişisel finansın temelinde ayağını yorganına göre uzatmak yatar. Kart borcunuzun asgarisini ödüyorsanız, hayat tarzınızı çok yüksek bir maliyetle fonluyorsunuz demektir.

Tüketici finansmanı nedir?

Kredi kartından bahsetmişken tüketici finansmanı ürünlerine de değinelim. İnsan hayatı boyunca ihtiyaçlarını karşılarken dönem dönem finansal kaldıraç kullanmak zorunda kalır. Tüketici finansmanı, gelecekteki gelirleriniz ile mevcut ihtiyaçlarınızı karşılamanıza imkan veren kredi ürünleridir. Yanlış ürünü kullanırsanız gelecekteki gelirlerinizi ipotek altına vermiş olursunuz. Kişisel finans ise giderlerinizi gelirlerinizin altında tutup, geleceğe yönelik birikim yapmanızı sağlar. Aynı zamanda bireylere finansal kaldıraç sağlayan tüketici finansmanı ürünlerini doğru sürelerle, doğru dönemde, doğru vade ve doğru maliyetlerle kullanabilme becerisini kazandırmayı hedefler.

Gerçek 4: Kişisel finans sizi zengin biri yapmaz

Dedik ya kişisel finans, insanın giderlerini gelirlerinin altında tutmasına yardımcı olur. Bu parayla ne yaptığınız, yani nasıl bir yatırımda değerlendirdiğiniz zengin olup olmamanızı etkileyebilir. Zenginliğin tanımı çok basittir: Harcayabileceğinizin çok üzerinde bir para kazanma kapasiteniz olması gerekir. Günümüz koşullarında böyle bir gelir standardına sahip olmanız için çok sık terfi ve zam alarak yükselmeniz veya her sene size daha yüksek bir maaş teklif eden yeni bir işveren bulmanız, şans oyunlarından büyük ikramiyeler kazanmanız veya yatırımlarınızın çok yüksek getiri sağlaması gerekir. Yani maaşınızdan arttırıp zengin olamazsınız. Maaşınızdan arttırdıklarınızı yatırımda değerlendirip yüksek getirilerle zengin olma ihtimaliniz vardır ama bu kişisel finansın sonucu değil, yatırım tercihlerinizin bir sonucu olur.