web statistics

Banka ve kredi Kartı dolandırıcıları Facebook ve Instagram reklamlarını kullanıyor


Facebook ve Instagram ülkemizde en yaygın sosyal platformlar olarak dikkat çekiyor. İnternete bağlanabilen her Türk vatandaşının en az bir adet Facebook veya Instagram hesabı var. Üstüne üstlük bu insanlar kendilerine ait çeşitli özel bilgileri rahatlıkla Facebook ile ve yine Facebook aracılığıyla dijital çevreleriyle paylaşıyorlar.

Facebook da bu bilgileri sürdürülebilir maliyetlerle, hedef kitleler belirlemek suretiyle reklam vermek isteyen neredeyse herkese açıyor. Üstelik herhangi bir kimlik tespiti yapmadan. Buna markaların sosyal medya hesaplarında hediye kazanmaya alışmış Türk insanı profilini de hesaba katınca, solandırıcılar çok ekonomik kurgular ile vatandaşların kartındaki veya hesabındaki paraları çalabiliyorlar.

Dolandırıcılar Facebook ve Instagram’ı nasıl kulanıyorlar?

Önce kurgu bir e-posta adresi ve bir cep telefonu numarası ile sahte bir hesap açıyorlar. Migros veya benzer parekende mağazalarından Facebook kredisi veya ön ödemeli kart alıyorlar. Kayıt yaptırmadan tek seferde 750 liralık yükleme yapılabilen bu kartları hesaba bağlayıp reklam çıkıyorlar. Hedefleme yapıyorlar; yani Facebook’ta “Bu reklamı İstanbul, Ankara, İzmir banka sayfalarını beğenmiş tüketicilere göster” diye tercih yaparak özellikle bu kişileri hedef alıyorlar . Yaş aralığı, cinsiyet vs. gibi diğer kriterlerle hedef kitleyi daha verimli hale getiriyorlar..

Bu kişilere bankaların logo ve görsellerini kullanarak reklam çıkartıyorlar. Benim denk geldiklerim Finansbank, Enpara, CepteTeb, İş Bankası görsellerini kullanıp “X yıldönümü nedeniyle geriye dönük aidatlarınızı bir kere mahsus olmak üzere iade ediyoruz” diyen reklamlardı. Reklama tıklayan kişi tamamen uydurma alan adları altında hazırlanmış ilgili bankanın internet şubesi giriş sayfasının bir kopyasına yönlendiriliyor.

sahte instagram banka reklami

Burada süreçler çalınması istenen bilginin türüne göre değişiyor. Kredi kart numarası ise kart no, son kullanım tarihi, şifre ve veya CVV bilgisi istiyorlar. Amaç internet bankacılığı giriş ve şifrelerine ulaşmak ise giriş bilgilerinizi sizden alıp eş zamanlı bir çalışan program aracılığıyla bankanın internet şubesine giriş yapıyorlar. Giriş için banka tarafından cep telefonunuza giren şifreyi karşınızdaki ekrana girdiğiniz anda, karşınıza bir hata kodu ile “lütfen daha sonra tekrar deneyin” minvalinde bir mesaj çıkıyor ama dolandırıcılar bu sırada sizin gerçek hesabınıza girmiş oluyorlar. Ondan sonra zaten hesapta ne var ne yok boşaltmak çok zaman almıyor.

Dolandırılmamak için ne yapmak lazım?

Öncelikle teklif ne kadar cazip olursa olsun sosyal medya üzerinden karşınıza çıkan banka reklamlarına tıklamayın. Sağ üst köşeden tıklayıp şikayet edin.

Diyelim basiretiniz bağlandı, tıkladınız, mutlaka gittiğiniz web sitesinin adresine bir bakın. www.en-param.com, yukardaki resimde örneğini gördüğünüz www.bayramkapida.com gibi adreslere gidiyorsa veya bağlantı güvenli bir bağlantı değilse hiç bir bilgi girmeden çıkın. Kart no, müşteri no, TCKN gibi bilgileri girmeyin. Bankanızın internet şubesinden işlem yapacaksanız, daima bankanızın adresini tarayıcı satırına direkt girerek açın veya resmi mobil uygulamasını kullandığınızdan emin olun.

Facebook/Instagram buna neden imkan veriyor?

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg çok sevimli bir sosyal platform kurabildiği için multi milyarder olmadı. Milyarlarca insanın bir gün içinde defalarca giriş yaptığı bir reklam mecrası yarattığı için oldu. Üstelik hissedarlarına karşı, bu platformlarda kazandığı reklam gelirlerini her mali dönemde daha fazla arttırmak gibi bir sorumluğu var. Bunu yerine getirmezse Mark’ı şu anda bulunduğu koltukta kimse uzun süre tutmaz. Kendisi de bunun farkında. O ve ekibi gelir hedeflerini yakalamak üzere reklam erişimini ve reklam modellerini geliştirip, arzu eden herkesin kolayca reklam çıkabileceği bir platform haline getirmek için gece gündüz çalışıyor. Kolay reklam verilebilen bir platform olduğu için, Türkiye gibi bir ülkede, ufak bir kitleyi etkilemiş dolandırıcılar sürekli hesap değiştirerek fazla dikkat çekmiyor ve filtreden kolayca geçebiliyorlar.

Önümüzdeki tehlikenin farkında mısınız?

Dolandırıcıların yukarıda bahsettiğimiz aidat iadesi kurgusuna ek bir kurgu geliştirdiğini görüyoruz. Bankaların “mobil şubemize her giriş yaptığınızda X adet son model cep telefonu” tarzı kampanyalarının kurgularını kopyalamaya başladılar. Normal şartlarda yıl sonu hedeflerini yakalamak için bir çok banka benzer kurgulu kampanyalarlar kullanıcıları mobil uygulamaya yönlendirirken, dolandırıcılar kendi sahte sitelerine yönlendirip bilgilerinizi çalmaya çalışıyorlar. Bankaların bu tür dolandırıcılık teşebbüslerini kendi kampanyaları ile ayrıştırabilmek için nasıl bir yol izleyecekleri merak konusu.