web statistics

2017’de Gençlik ve Öğrenci segmentinde bu iki ürüne dikkat


Gençler ve öğrenci bankacılığı hakkında ilk yazımızı yayınladığımızdan günden bu yana 8 yıl geçmiş. Bu geçen sürede bankalar gençlik ve öğrencilik segmentine olan ilgileri kaybettiler. Kar marjları azalınca faaliyet gösterdikleri alanlarda küçülmeye gittiler. Şube sayılarında bile hatırı sayılır gerileme yaşandı. Gençlik ve öğrenci segmentleri dağıtıldı, küçüldü, ilgili ürünlerin altında “bir de bu var” tadında varlıklarını sürdürmeye devam ettiler. Bazıları sessiz sedasız çekildi.

Öte yandan iki ürün var ki, bunlar gençlik ve öğrenci bankacılığında 2017 için kuralları değiştirecek inovasyonları ile dikkat çekiyorlar.

İnovatif ürünlerden ilki olan GarantiOne, banka ile kartsız bir ilişki sürdürmek mümkün olduğunu gösteriyor. Avantajlı kampanyalar, ücretsiz bankacılık işlemleri ve lifestyle içerik, hediye çeki gönderme, kişisel finans bilgisini geliştiren bütçeleme fonkisyonları bu ürünün öne çıkan özellikleri. Eksik kalan tarafı ise ödeme sistemleri çözümü. Kare Kod (QR kod) ile para çekme özelliği bir çok banka tarafından sağlansa da önemli bir avantaj. Özellikle off site denilen şube dışı lokasyonlarda yer alan ATM’lerde kötü niyetli kişilerce yerleştirilen teçhizatlarla kart ve şifre bilgilerinin çalınıp çoğaltıldığı günümüzde ekstra bir güvenlik katmanı sağlıyor. Unutmamak lazım, gençler cüzdanları yanlarından olmadan dışarı çıkabilir ama akıllı telefonları olmadan asla. Buna karekod ile alışveriş (bkz. Zubizu) ve toplu taşıma harcamalarını eklediklerinde başka bir evrene geçiş yapmış olacaklar.

İkinci ürün ise herhangi bir bankaya bağlı olmadan devam eden İninal Card. Bu ürün hem fiziksel, hem online alışverişte kullanım imkanı sunuyor. Migros, D&R mağazalarından kolayca temin edilebilmesi en önemli özelliklerinden. Bir kredi kartı olmadığından son ödeme tarihi, borcun tamamının ödenmesi gibi gençlerin uyum sağlamada sorun çektikleri özelliklerden arınmış bir ürün. Eğer ParaMara kullanıyorsanız kayıtlı kredi kartınızdan yükleme yaparak fonlama özelliğini de kullanmak mümkün. İninal web sitesi üzerinden kartınızı kayıt yaptırıp kişilselleştirme durumunda birden fazla yükleme yapabiliyor ve kullanabiliyorsunuz. Kişiselleştirilmiş ininal kartlarla bir takvim yılı içinde toplam 5 bin liraya kadar harcama yapmak mümkün. Aylık olarak ise 750 TL yükleme yapma sınırı var. Bu sınırlamalar İninal Kart’a özel bir uygulama olmayıp, Masak tarafından kara para ile mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar.

ininal Kart

Akıllı telefon sahipliği gençler ve öğrenciler arasında oldukça yaygın. Bu telefonlar yüklenilen uygulamalar ve içerikleri ilgili uygulama mağazalarından temini için bir ödeme sistemi çözümü (kart numarası) ihtiyacı doğuruyor. 18 yaş altına, anne baba için kredi kartını tanımlamak yerine İninal kart alıp tanımlamak daha pratik. Üstelik gerektiğinde ücreti mukabilinde, PTT, ING Bank ATM’lerden, PTT ve Migros şubelerinden, Internet ve Mobil bankacılık şubelerinden EFT ile, ParaMara’yla da ücretsiz olarak yükleme yapmak mümkün. Kara para ile mücadele kapsamında getirilen sınırlamalar dışında temassız özellik, BKM Express sistemine dahil olmaması ve toplu taşımada kullanılamaması ilk akla gelen eksikler ama olmazsa olmaz değiller. Zaten fiziksel bir sanal kart gibi çalışıyor. Üstelik aylık 2 lira kullanım ücreti ile. Ücretsiz veya makul ücretlerle kredi sicilini riske etmeden gençlerin gönül rahatlığı ile kullanabileceği bir ürün İninal kart.

GarantiOne ve İninal Kart 2017’de genç ve öğrenci segmentinde sundukları farklılıklarlar rakipleriye aralarındaki mesafeyi açacak, hatta büyük ihtimalle iş modelleri kopyalanacak ürünler olarak dikkat çekiyorlar.