web statistics

Kredi dosya masrafınızı geri alırken bunlara dikkat edin


Bankaların kredi kullandırırken aldıkları masrafların bankacılık kanununda yer almadığını ve bu masrafların tüketici hakem heyetleri veya dava yoluyla geri alınabildiğine daha önceki yazılarımızda değinmiştik. Son birkaç yıldır, bu masrafların geri alınması için bazı danışmanlık şirketleri ve avukatlık büroları, çağrı merkezleri kurarak müşterilerin geri alacakları paralar üzerinden komisyon almayı bir iş kolu haline getirdi. Hatta bazıları da bunu suistimal ederek, kredi kartı ve dosya masraflarını geri alma vaadiyle insanları dolandırmaya bile başladı. Buraya kadarki kısmı az çok biliyorsunuz. Yeni olan konu ise bankaların bu talepler karşısında çektikleri karşı silahlar.

Bu satırların yazarı olarak ben de, geçmişe dönük kredi dosya masraflarını geri almak üzere bir avukatlık bürosuna vekalet verdim. Üç farklı kredide yaklaşık 2000 liralık bir masrafı geri almayı amaçlıyordum. İlk olarak her türlü yetki için vekalet verdiğim avukatımdan şaşırtıcı bir bilgi aldım:

Sadece şube veriyor

Müşterilerin bu masrafları geri alabilmesi için tüketici hakem heyetlerine veya mahkemelere belgelendirme yapması gerekiyor. Bu belgeler de tahmin ettiğiniz üzere bankalardan alınıyor. Örneğin 10 sene önce kullandığınız bir kredi için belgeleri muhtemelen artık saklamıyorsunuz. Belgeleri internet veya çağrı merkezi üzerinden talep etmeniz mümkün değil. Mutlaka şubeye gitmelisiniz.

Kanunda eksik var

Eğer vaktiniz yoksa ve avukat üzerinden bir yazıyla talep ediyorsanız bankalar, bu belgeleri vermeye ayak diriyor. Kanunda bankaların bu belgeleri göndermesi gerektiği belirtilse de, göndermemeleri durumunda ne gibi bir yaptırımla karşılaşacakları açıkça belirtilmemiş. Bu nedenle bankalar talepleri ya aylarca bekletiyor, ya da hiçbir zaman karşılamıyor. Bu nedenle avukatlar üzerinden yaptığınız başvurular, belge erişimine yönelik sorun nedeniyle sonuçsuz kalabilir.

Geriye dönük masraf bilgisi 70 TL!

Gelelim ikinci noktaya. Kredi dosya masrafını geri almak amacıyla geçmişe ait belgeleri talep ettiğim, Türkiye’nin en büyükleri arasında sayılan bankamın bana verdiği yanıt daha da şaşırtıcı oldu: “Efendim, son 1 yıla ait kredileriniz için şubeden bu belgeleri alabilirsiniz, ancak 1 yıldan geriye dönük belge talepleriniz için 70 TL’lik bir ücret ödemeniz gerekiyor.”

İşin özeti şu; 200 liralık bir dosya masrafını geri alabilmek için belgelendirme yapmam ve bu belgeyi alabilmek için de 70 lira masraf ödemem gerekiyor. Yani bankalar o tatlı kârlarını koruyabilmek için kendi silahlarını çekmiş durumda.

dosya masrafi

Tavsiyelerim

  • Kullandığınız kredilerin masrafını geri almak istiyorsanız belgelerinizi iyi saklayın.
  • Yeni bir kredi alacakken dosya masrafı olmayan seçenekleri değerlendirin.
  • Herkese güvenmeyin: Bu masrafları geri alabileceğini söyleyen suistimalcilerden uzak durun.

Bir de ÖNEMLİ hatırlatma: Dosya masraflarının iadesi için,

  • 0-2000 TL arasındaki meblağlar için İLÇE hakem heyetlerine,
  • 2000-3000 TL arasındaki meblağlar için İL hakem heyetlerine,
  • 3000 TL üzeri meblağlar için TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE başvuru yapmanız gerekiyor.

Kredi dosya masraflarınızı geri alabilmeniz için doğru yere, doğru başvuruyu, doğru belgelerle yapmanızın şart olduğunun altını çizelim.

“Kredi dosya masrafınızı geri alırken bunlara dikkat edin” üzerine bir yorum

  1. Bence akbanktan uzak durun hasap kartınız varsa hemen kapatın habersız bır sekıılde para koyuyorlar nar hesabı dıye bırsey ve bılgınız olmadan cekiyorlar kendileri yaptıkları seye bırde faız ısletıyorlar…mustetı hızmetlerı hızmetkerını arıyorsun kımse yok musterı memnuyetı akbank ıcın bu ımıs anlamıs oldum…

Yorumlar kapalı.