web statistics

Doğalgaz faturanızı düşürmek için 6 temel yöntem


Soğuklar ve kış öncesi doğalgaz ve elektriğe yapılan zam oranlarını duyunca, bu konudaki sektör deneyimimi de kullanarak genel yazılarımızın dışına çıkmak pahasına bir kaç öneri paylaşayım istedim. Bu yazımız kış sezonunda doğalgaz faturalarından %10 ila %30 arasında tasarruf etmek isteyenler için.

1. Her şeyin başı izolasyon

Hiç şüphe yok ki kışın evi ısıtmak önemlidir, ama evin içindeki ısıtılan havayı muhafaza etmek daha önemlidir. Bunun için oturduğunuz binanın izolasyonu yoksa bir an önce yaptırmanızı tavsiye ederim. Bunu yasal bir zorunluluk olduğu için değil, uzun vadede doğalgaz tüketiminizi etkileyecek bir avantaj olduğu için yaptırmalısınız.

İzolasyonla kastetetiğimiz, binanın içine veya tercihen dışına mantolama yapılması. Bina pencerelerinde çift cam kullanımı ve ahşap kasa pencereleri PVC ile değiştirmek de önemli fark yaratır. En üst kattaki daireler için çatı izolasyonu yaptırmak ısıtılan ortam havasının dışarı çıkmasına azaltacağından, ortam ısısını muhafaza etmek için daha az kombi yakmak veya kaloriferleri daha düşük ısılarda çalıştırmak yeterli olacaktır. Mevcut penceleriniz PVC ve çift cam olsa da, izolasyonu muhafaza etmek açısından üç dört senede bir kere bakım izolasyon durumunu kontrol ettirmekte fayda var, zira ortam koşulları ve evlerde yapılan tadilatlar nedeniyle izolasyonda kayıplar yaşanabiliyor.

2. Kombinizi değiştirin

Evinizde yalıtım ile sorunları halletiğinize inanıyorsanız ve evinizin ısınma ve sıcak su ihtiyacını kombi ile karşılıyorsanız, cihazınızı kaç senedir kullandığınıza bağlı olarak değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Kombi veya şofben gibi cihazların ortalama ömrü 10 sene civarındadır. Düzenli bakımla, cihaz ve tesisatınızın kalitesine göre bunu 15 seneye kadar uzatmak mümkün. İstanbul, Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Bursa gibi doğalgaz geleli 10 seneyi geçmiş illerde yaşıyorsanız, cihazınızı yenileyerek doğalgaz tüketiminde tasarruf edebilirsiniz.

Yoğuşmalı kombi ile değişim

Bu yazıda kombide yoğuşmalı mı yoksa yoğuşmasız (konvansiyonel) mi tercih etmeli sorusuna cevap vermeye kalkarsak. yerimiz yetmez. Onun yerine yoğuşma teknolojisinden kısaca bahsederek yoğuşmalı kombide tasarruf nasıl oluyor onu anlatmak istiyoruz. Standart kombide cihaz doğalgazı alır ve yanma gerçekleştirir. Buradan çıkan ısı enerjisini ihtiyaca göre evin sıcak su tesisatına veya kalorifer tesisatına aktarır. Yanma neticesinde oluşan atık gaz ve su buharını da bacadan dışarı verir. Yoğuşma teknolojisi kullanılan kombilerde ise atık gaz ve su buharı direk bacadan dışarı verilmek yerine özel bir sistemde tekrar döndürülerek sisteme kazandırılır. Böylelikle normal bir kombi ile kıyaslandığında aynı ısı ve sıcak su konforuna daha az doğal gaz tüketerek yakalamış olursunuz.

Yoğuşmasız hermetik kombi ile değişim

Dizel araçlar ile benzinli araçların arasındaki fiyat farkı gibi yoğuşmalı kombilerle yoğuşmasız kombiler arasında da belli bir fiyat farkı vardır. Yaşadığınız bölgede kışların ne kadar uzun ve sert geçtiğine, binada kullanılan radyatörlerin tipi gibi faktörlere bağlı olarak kombinizi değiştirirken yoğuşmalı kombi tercih etmeniz durumunda ödediğiniz farkı çıkarmanız bazen o kadar uzun sürebilir ki, yoğuşmalı kombi tercih etmek her zaman ekonomik bir seçim olmayabilir. Bu durumda özellikle 10 seneden uzun süredir aynı kombiyi kullananlar için mevcut kombiyi hermetik bir yoğuşmasız kombiyle değiştirmek tasarruf sağlıyacaktır, zira geride kalan 10 sene boyunca kombilerde kullanılan cihazlar, parçalar ve teknolojiler geliştiği için yeni cihaz 10 sene önce sahip olduğunuz cihaza kıyasla daha verimli çalışacaktır. Yani aynı ısı ve sıcak su konforuna ulaşmak için daha az doğalgaz yakacaktır. Dolayısıyla söz konusu değişim mevcut cihazı çalıştırmaya devam edip, ısı ve sıcak su konforunuzu korumaya çalışmaktan daha ekonomik olacaktır.

dogalgaz faturasi

3. Değişim söz konusu değilse kışa girmeden kombinize bakım yaptırın

Kombiler ile otomobillerin ortak yönlerine bakarsanız neyi kastettiğimi kolayca anlarsınız. Kombiler de otomobiller gibi fosil yakıtları (benzin, dizel, lpg, doğalgaz) kullanarak yanma gerçekleştirirler. Bunun sonucunda ortaya çıkan ısı enerjisi otomobillerde hareket enerjisine çevrilirken, kombilerde bu enerji kalorifer tesisatına veya sıcak su tesisatına aktarılır. Mevsim, ortam, yol ve kullanım gibi şartlar nedeniyle otomobiller ve kombilerde de zaman içersinde bu enerji transferini gerçekleştiren aksamlarda yıpranma ve bozulma olabilir. Bu yıpranmanın, cihazın arıza yapmasına veya yakıt tüketimine de olumsuz etkisi olacaktır. Uzun yola çıkmadan önce veya kış öncesi otomobilinize bakım yaptırıyorsanız, kombinize de kışa girmeden önce bakım yaptırmanız doğalgaz faturalarınıza katkı sağlar. Yetkili servis kullanmak veya kullanmamak güvenlik, yedek parça garantisi gibi konuları göz önünde bulundururak sizin tercihinize bırakıyoruz.

Ufak bir hatırlatma; kombi değiştirmek yerine tamir ettirmeyi tercih ederken cihazın tamir masrafının sıfır bir kombi fiyatının ne kadarına denk geldiğine dikkat edin. Kombinin tamir masrafı yeni bir cihazın %30’unu geçiyorsa, cihazı değiştirmek uzun vadede daha avantajlı olacaktır.

4. Oda termostatı / termostatik vana kullanımı

Oda termostatı ile geçen yıl tanıştım. Bu kadar sene niye kullanmadım diye hayıflandım doğrusu. Oda termostatları, kullanıldığı oda belirlenen sıcaklığa geldiğinde cihazı kapatır. Bu da cihazın fazladan çalışmasına engel olarak doğalgaz tüketimini azaltır. Burada dikkat edilmesi gereken konu, termostat takılırken termostatın mutfak gibi ısı kaynağı olan bölümlerde kullanılmaması olacaktır. Salon, oturma odası, yatak odası vs. gibi yerler tercih edilmelidir.

Termostatik vanalar da benzer bir mantıkla çalışır. Vana bulunduğu oda sıcaklığı belli bir seviyeye geldiğinde radyatöre giden sıcak su akışını keser. Kombi de böylelikle arzu edilen sıcaklığa ulaşmış olan odaları ısıtmak için sıcak su sağlamayı keser ve doğalgaz tüketimini azaltır. Termostatik vanaya geçmeden önce, kullandığınız kombinin özelliklerini desteklediğinden emin olmanızda fayda var. Çok eski cihazlar bu nispeten yeni teknolojiyi desteklemeyebilir.

5. Radyatörlerin önünü / üstünü kapatmamak

Yaşadığınız ortamı ısıtmak için alttan ısıtma değil de radyatör kullanıyorsanız, radyatörlerin ortamı daha süratli ve verimli ısıtması için engelleri kaldırmak gerekir. Yani radyatörlerin üzerinde saksı, aksesuar vs. gibi şeyler koymayın. Radyatörlerin önünü mobilya veya uzun perdeler koyarak ısının ortamda yayılmasına engel olmaktan kaçının. İzolasyon ile dışarı kaçmasına engel olduğunuz sıcak havanın ortamda dağılmasına da kolaylık sağlamakta fayda var.

6. Kullanılmayan odaların radyatörlerinin kapanması

Bazıları kullanılmayan odalarda bulunan radyatörlerin vanalarını kapatarak tasarruf yapmaya çalışırlar. Bu zaman zaman faydalı bir yöntem olsa da her zaman işe yaramayabilir. Bunu yapıyorsanız, vanası kapatılan odanın izolasyonunun iyi olması gerekir, zira evin içindeki sıcak hava daha soğuk olan bölümlere ilerlemeye meyillidir. Eğer vanasını kapattığınız odayı iyi izole edemiyorsanız, aynı metrekare evi daha az sayıda radyatörle ısıtma çalışıyorsunuz gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Bu da doğalgaz tüketiminizi olumsuz yönde etkileyecektir.

Bonus – Doğalgaz faturanızı kredi kartı ile ödeyin

Bunda mantık basit aslında, otomatik ödemelerinizi kredi kartınıza tanımlamanız durumunda kartınızın hesap kesim tarihi ve faturanızın son ödeme tarihine bağlı olarak faturanızı 40 gün kadar bankaya fonlatma imkanına sahip olabilirsiniz. Eğer kartınıza tanımlı fatura ödemelerine puan da kazanıyorsanız tadından yenmez. Eğer kazanmıyorsanız ve İgdaş abonesiyseniz İgdaş web sitesi üzerinden kayıt olarak faturanızı 3D secure ile ödeyerek normal satış işlemi yaparak puan kazanma imkanına sahip olabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse;
1) Bina izolasyonu
2) Kombi değişimi
3) Kış öncesi kombi bakımı
3) Oda termostatı veya termostatik vana kullanımı
4) Radyatörlerin üzerinde ve önünde ısının dağılmasını önleyecek eşyalardan kaçınma
5) İzole edilmeyen ancak boş odaların radyatör vanalarının kapatmak yerine düşük seviyede tutmak
6) Doğalgaz faturalarını kredi kartı ile ödeyerek (online satış veya otomatik ödeme)
size doğalgaz faturalarınızda %30’a varan bir tasarruf sağlayabilir