web statistics

TÜVTÜRK Araç Muayene ücretleri neden kredi kartıyla ödenemiyor?


Türkiye’de zorunlu periyodik araç muayenesinde yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK’te muayene ücretleri sadece nakit olarak ödenebiliyor. Araç muayene ücretlerinin ödemesinde kredi kartının geçerli olmadığını bilmeyen araç sahipleri muayeneye geldiklerinde yanlarında nakit olmadığı için ödeme yapamıyorlar ve randevuları iptal oluyor.

Zaman zaman tepkilere neden olan bu uygulamada sanılanın aksine kredi kartıyla ödeme almama kararı Doğuş Otomotiv’in de ortak olduğu TÜVTÜRK’e ait değil.

Nakitle ödeme kararını devlet veriyor

Araç muayene ücretleri yıllık olarak T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün genelge ve emirleri doğrultusunda belirleniyor. Ücretlerin tahsil yönteminin kimin kararı olduğunu sormak için aradığımız TÜVTÜRK müşteri temsilcisinden aldığımız bilgiye göre; nakit ödeme kararını Ulaştırma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı veriyor. TÜVTÜRK’ün bu konuda bir söz hakkı bulunmuyor.

Yapılan bu bilgilendirmenin doğru olduğunu düşünüyoruz, zira 2012 yılında çıkan bir haberde; dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım araç muayene ücretlerinin kredi kartıyla ödenebilmesi için hazırlık içerisinde olduklarını açıklamıştı. Ancak sonrasında bu konuyla ilgili bir düzenlemeye gidilmedi.

tuvturk

Muayene ücretleri nasıl belirleniyor?

Araç muayene ücretleri, her yıl T.C. Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan “Yeniden Değerleme Artış Oranı” baz alınarak Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Kara Düzenleme Genel Müdürlüğü genelgesi il belirleniyor. TÜVTÜRK, tamamen belirlenmiş rakamlara göre işlem yapıyor.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. maddesi uyarınca muayene süresi geçirilen araçlardan gecikilen her ay için %5 fazla muayene ücreti tahsil ediliyor. Bir gün gecikme olsa bile bir aylık gecikme ücreti alınıyor ve bu da yasalar gereği bu şekilde alınıyor. Tahsil edilen tutarların tamamı Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı’na
aktarılıyor.

Araç muayene randevusu almak ücretsiz!

Son olarak internette gördüğümüz bazı uygulamalara karşı araç sahiplerini uyarmak istiyoruz. Araç muayene randevusu almak için Google’da arama yapanlar, TÜVTÜRK’ün web sitesi dışındaki bazı başka sitelere girebiliyorlar. Bu fırsatçı siteler, muayene randevusu almak için sizden kredi kartıyla ödeme alarak 15-20 TL civarında para talep ediyorlar. Oysa sadece TÜVTÜRK’te yapılan araç muayenesi için gereken randevu, ücretsiz olarak TÜVTÜRK’ün web sitesi www.tuvturk.com.tr üzerinden veya 0850 222 88 88 nolu TÜVTÜRK çağrı merkezi aranarak alınabiliyor. Sakın bu kişilere paranızı kaptırmayın.

“TÜVTÜRK Araç Muayene ücretleri neden kredi kartıyla ödenemiyor?” üzerine bir yorum

  1. HER HARCAMAYA .EV.EMLAK VERGİSİ KREDİ KARTI İLE ÖDEME YAPILIRKEN
    3.5 MİLYON ARAÇ MUAYENESİZ GEZERKEN BU KATI KURAL NEDEN ? SAYIN BİNALİ YILDIRMIN SÖZÜNÜ TUTMASINI BEKLİYORUZ EMEKLİNİN BİR ARAÇ MUAYENESİNE EN AZ 250 TL ÖDEMESİ VE BRDE BAKIMA VERDİĞİ PARA İLE O AY NE YAPAR ARAÇ MUAYENESİ KREDİ KARTI İLE OLMALI.

Yorumlar kapalı.