web statistics

Banka internet şubesine girişte mobil imza sorunu


16.09.2014 tarihinden bu yana internet bankacılığı işlemlerinde ekstra güvenlik katmanı olarak Turkcell Mobil İmza‘yı tercih edenler hesaplarına erişemiyorlar.

BTK’nın mobil imzaya 2048 bit şifreleme zorunluluğu getirmesi nedeniyle mevcut mobil imza kullanıcılarının 64 bitlik sim kartlarının 128 bit sim kartlarla değiştirilmesi gerekiyor. Mobil imza müşterileriyle irtibata geçilip konu hakkında bilgi aktarımı yapıldı, ama görünen o ki sim kartların tamamının teslim edilememesi, teslim edilen sim kartların aktivasyon aramasının tamamlanmaması gibi sorunlar yaşanıyor. Bunun üzerine bir de eski sim kartı olanların kartlarının mobil imza kullanımına kapanmasını eklerseniz, ortada sınırlı sayıda da olsa Turkcell kullanıcı kitlesinin mağdur olması sorunu var.

Turkcell Mobil İmza’nın ilk lansmanından bu yana kullanıcısıyım. Mobil imza uygulaması çok yaygın olmamasına rağmen, online bankacılık işlemlerinde zorunlu olan ikinci katman güvenlik ihtiyacına cevap veriyor. Birçok banka için birden fazla tek kullanımlık şifre üretici taşımak yerine, cep telefonunuzla mobil imza destekleyen bankalarda işi bitirebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra e-devlet işlemlerinde kullanma imkanınız da mevcut. Kullanmamanız durumunda üç ayda bir bloke olan şifrenizi yenilemek için için PTT’ye gitmek gibi bir angaryadan kurtuluyorsunuz.

Turkcell Mobil İmzaİşin doğrusu bugüne kadar çok daha hesaplı tarifeler sunan operatörlere geçmememin tek sebebi mobil imza kullanımının diğer operatörlerde olmaması veya yetersiz olmasıydı. Bir müşteri olarak genel müdürlük binasında mescid açacaklarına, geçiş tarihi belli olan bu sürece daha özen gösterselerdi diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Öte yandan Turkcell bu durumdaysa, Avea’da geçiş ne durumdadır diye düşününce, konuyla ilgili negatif düşüncelerimi biraz olsun dizginleyebiliyorum.

Telefon değişikliğinde sim kart değiştirmek yerine kartı micro sim ölçülerinde kestirmeyi tercih etmiştim, çünkü mobil imza sim kart değişikliğinde hat aktivasyonu bir kaç iş günü sürebiliyor diye duymuştum ve bundan mümkün olduğu kadar kaçınmaya çalışmıştım. Gördüm ki korkunun ecele faydası yok.

Mobil imza sim kart değişikliğini kendiniz yapmayı istemeniz durumunda yaşayacağınız bir başka sıkıntı da, 128K mikro sim veya nano sim kart bulmak. Biliyorsunuz günümüzde çoğu akıllı telefon mikro veya nano sim kart ile çalışıyor.

Eğer mobil imzanız varsa ve bankacılık işlemlerinde aktif olarak kullanıyorsanız (Garanti Bankası’nda olduğu gibi opsiyonel değilse) çağrı merkezini arayıp bu özelliği en azından bir süreliğine kaldırmanız gerekecek.