web statistics

Findeks.com Kredi Notu ve Risk Raporu’nun yeni adresi


Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu (KKB), bireysel ve kurumsal kullanıcılar için kredi notu öğrenme, risk raporu/çek raporu alma gibi hizmetlerini Findeks adındaki yeni finansal hizmet platformu altında birleştirdi.

Daha önce KKB.com.tr üzerinden alınan bu hizmetler, artık Findeks.com adresi üzerinden alınıyor. Findeks’e üye olarak bankalar ve diğer finansal kurumlardaki kredi borç ve limitlerinizi öğrenebilir, kredi notunuzu takip edebilir, finansal kontrolünüzü sağlayabilirsiniz.

Findeks Kredi Notu nedir?

Findeks Kredi Notu; Türk bankacılık sektöründe kullanılan en yaygın risk derecelendirme notudur. Finansal performansı ifade eden bu model, kişinin bankacılık sektöründeki kredibilitesinin resmi niteliğindedir.

Findeks Kredi Notu, bankacılık sisteminde bulunan kredi ödeme alışkanlıklarınıza yönelik olarak hazırlanmış olan Risk Raporu’nuzun özeti niteliğinde analitik bir modeldir. Findeks Kredi Notu incelenerek Findeks Kredi Notu sahibinin gelecek 12 ay içerisinde kredi borcunu ödememe olasılığı tespit edilebilmektedir. Findeks Kredi Notu; kişinin bankalardan almış olduğu bireysel kredi, kredili mevduat hesapları ve kredi kartlarındaki kullanım verilerinden oluşturulmaktadır. Bu veriler aylık olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi bünyesinde toplanmaktadır.

Bankacılık sisteminden aktif olarak Kredi Kartı, Bireysel Kredi ve Kredili Mevduat Hesabı kullanan veya son 5 yıl içerisinde kredisi kapanmış olan tüm bireysel kullanıcıların Findeks Kredi Notu vardır. Sadece banka hesabı olan fakat hiç kredili ürün kullanmamış kişiler ile son 5 yıldır hiç kredi kullanmamış olan kişiler için Findeks Kredi Notu hesaplanmaz.

Findeks Kredi Notu 0 – 1.900 aralığında değişebilmektedir.

Findeks Kredi Notumu nasıl yükseltebilirim?

Kredi, kredi kartı ve mevcut hesaplarınızdaki ödeme alışkanlıklarınızın düzenli olması, genel olarak notunuzu olumlu etkileyen unsurlardır.

Findeks Kredi Notumu sorgulamak / Risk Raporumu almak notumun düşmesine neden olur mu?

Hayır. Findeks Kredi Notunu sorgulamanız ya da Risk Raporu almanız kesinlikle notunuzun olumlu ya da olumsuz bir şekilde değişmesine neden olmaz.

Findeks Kredi Notu’nu öğrenmek ücretli mi?

Findeks’ten alacağınız ilk kredi notu ücretsizdir. Mevcut notunuzu istediğiniz zaman Findeks’e giriş yaparak görebilirsiniz. Notunuzun güncellenmesini istiyorsanız 2.3 TL ödemeniz gerekiyor.

Findeks Kredi Notu Bileşenleri

Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlıkları %30
Bireysel kredi taksitlerinin ve kredi kartı ekstrelerindeki asgari ödeme tutarlarının zamanında ödenmesi Findeks Kredi Notu’nu yükselten bir unsurdur. Ödemelerin son ödeme tarihinden geç yapılması, Findeks Kredi Notu’nu olumsuz etkileyen nedenlerin başında gelmektedir.

Mevcut Hesap ve Borç Durumu %25
İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaba dahil edilmektedir.

Yeni Kredi Arayışı %20
Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını artıran bir unsurdur. Bununla birlikte notunu etkileme oranı göreceli olarak düşüktür.

Kredi Kullanım Yoğunluğu %15
Kredi kullanan ve olumlu ödeme tarihçesine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabilir.

Diğer %10

Findeks Risk Raporu nedir?

findeksRisk Raporu, halen aktif ve son 5 yıl içerisinde kapanmış olan kredilerinize ilişkin ödeme geçmişinizi gösteren rapordur. Bu rapor oluşturulurken ülkemizdeki tüm bankalar ve diğer finans kuruluşlarından aylık olarak alınan kredi kullanım ve ödeme performansı verileri kullanılmaktadır.

Risk Raporu temel olarak şahsınıza ilişkin konut-taşıt-tüketici kredileri ile kredi kartı ve kredili mevduat hesabı bilgilerinden oluşmaktadır. Tüm bu kullanmış olduğunuz ürünlere ilişkin bilgiler finans kuruluşları tarafından düzenli olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’ne iletilmekte olup, bu bilgiler Findeks (KKB) tarafından düzenlenerek rapora konu edilmektedir.

Risk Raporunuz, finansal performansınızı en doğru şekilde ifade edebileceğiniz Findeks Kredi Notu bilginizin yanında, geçmiş hareketlerinizi ve güncel finansal durumunuzu en iyi şekilde değerlendirebileceğiniz detaylı bilgilerinizi de içermektedir. Raporunuzda bulunan ve ticari ilişkilerinizde de sizden istenebilecek bu bilgiler şunlardır :

# Findeks Kredi Notu
# Toplam Kredi Limitleri
# Toplam Kredi Borçları
# Kredili Hesap Detayları
# Ödeme Tarihçesi
# Geciken Ödeme Var Mı?
# Açık Hesap Listesi
# Kapatılmış Hesap Listesi
# Takibe Alınmış Krediler

Risk Raporum için kaç lira öderim?

Bireysel Risk Raporu findeks.com üzerinden 2.3 TL karşılığında alınabilir. Daha önce rapor aldıysanız, bu raporları ücretsiz olarak istediğiniz zaman Findeks.com’a giriş yaparak görebilirsiniz.

Risk Raporu’ndaki bilgiler hangi sıklıkla güncellenir?

Bilgiler aylık olarak güncellenir. Her finansal kurum bir önceki ay sonu itibariyle müşterilerinin kredi ödeme performansına dönük bilgileri bildirir.

Findeks raporları hangi döneme ilişkin bilgileri kapsar?

Findeks raporları açılış tarihine bakılmaksızın tüm aktif kredilerin ile son 5 yıl içerisinde kapanan tüm kredi bilgilerini kapsar. Yasal takibe alınmış ancak hala bakiyesi kapanmamış krediler, 5 yıldan daha eski olsa bile rapor kapsamındadır.

Risk raporumdaki bilgiler hatalı, ne yapmalıyım?

Risk Raporundaki bilgilerin doğru olmadığını düşünüyorsanız, hemen bu linkteki formu kullanarak raporunuzdaki hatanın giderilmesini sağlayabilirsiniz. Buradan yapacağınız bildirimler 24 saat içerisinde sonuçlandırılıp işlemin tamamlandığına ilişkin bilgiler e-posta adresinize iletilir.

Findeks Çek Raporu nedir?

Çek Raporu, geçmişte kullanılmış ve halihazırda keşide edilmiş ancak ödenmemiş tüm çeklere ilişkin olarak pozitif ve negatif bilgileri aynı anda bünyesinde bulunduran rapordur. Bu rapor Risk Raporu’ndan farklı olarak aslında kişinin ya da kurumun finans sektörü dışındaki piyasaya yönelik olarak borçlarını ödeme alışkanlıklarını gösterir. Dolayısıyla çek hamilinin, keşidecinin Çek Raporu’nu alması halinde kolaylıkla kişinin çek ödeme alışkanlıklarını ölçebilmesi mümkündür.

Çek Raporlarında Türkiye’de çek ürününü sunan tüm bankalara ait veriler bulunmaktadır.

3. Kişi Raporları

İlgili kişilerden Findeks Kredi Notu/Raporu bilgilerini istemeniz ve onların da onaylamaları durumunda finansal durumlarını sağlıklı bir şekilde değerlendirmeniz ve kendi raporlarını da aynı amaçla başkalarıyla paylaşmanız mümkündür. Ticari kullanım amacıyla 3. kişilerin Risk Raporu ve Çek Raporu ile, Findeks Kredi Notu ve Çek Endeksleri rapor sahibinin izin vermesi halinde Findeks üyelik sistemi aracılığıyla alınabilir.

Onay süreci Kredi Kayıt Bürosu A.Ş tarafından iki şekilde yürütülür. Birinci yöntem, ön onaylı süreçtir. Bu süreçte rapor sahibi, raporu talep eden kişi ya da kuruma Findeks Üyelik Sistemi’nde Paylaşım Ayarlarını kullanarak raporunun paylaşılmasını istediği kişi ya da kurumun TCKN veya VKN’sini tanımlayarak ön onay verebilir.

İkinci yöntem ise Findeks üyelik sistemine giriş yaparak, rapor sahibinin bankalardan temin edilen telefon numarasına atılan SMS’e olumlu cevap vermesi ile gerçekleştirilir.

Findeks’e nasıl üye olunur?

Bireysel üyelik için www.findeks.com adresindeki “Üye Ol” adımından ücretsiz üye olunabilir. Ticari üyelik için “Üye Ol” adımından başvuru formu doldurulur. Üyelik aktivasyon işlemi, hizmet veren bankalar aracılığı ile yapılır. Daha önceden

Üyelik kabul hizmeti veren bankalar şunlardır: Akbank, Albaraka Türk, Burgan Bank, DenizBank, Halk Bankası, İş Bankası, Şekerbank, TEB (Türk Ekonomi Bankası), Vakıfbank.

[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2014/07/baskasinin-findeks-kredi-notu-ve-risk-raporu-ne-zaman-isime-yarar.html” size=”large” target=”self”]Başkasının Findeks Kredi Notu ve Risk Raporu ne zaman işime yarar?[/button]

“Findeks.com Kredi Notu ve Risk Raporu’nun yeni adresi” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.