web statistics

Dibe vurduktan sonra zirveye yükselen 16 insan


Pek çoğunuz daha önce “İlk seferde başaramazsanız tekrar deneyin” sözünü duymuşsunuzdur. Klişe bir cümleymiş gibi gelse de günümüzde başarıya ulaşmış pek çon ünlü isim gerek özel hayatlarında, gerekse iş hayatında yaşadıkları trajik olaylardan dersler çıkardılar ve başarıya ulaştılar.

Aşağıda hazırladığımız Bill Gates’ten Steven Spielberg’e uzanan listede “asla vazgeçmeyen” 16 ünlü ismin zirveye nasıl ulaştıklarıyla ilgili kısa hayat hikayelerini bulacaksınız:

1. Bill Gates ilk işinde başarısız oldu

bill gates

Dünyanın en zengin insanı Bill Gates, ilk işinden hiç birşey kazanamadı. Hatta ortağı Paul Allen’le birlikte gittikleri bir satış esnasında ürün çalışmadı. Ancak bu onları yıldırmadı. Birkaç yıl sonra birlikte Microsoft’u kurdular.

2. Albert Einstein 4 yaşına kadar konuşamadı

ALBERT EINSTEIN

Einstein hayatının ilk 3 senesinde tek bir kelime bile konuşmadı. İlkokuldaki öğretmenleri onun tembel olduğunu ve kendi başına birşey beceremeyeceğini düşündüler. Notları hep iyiydi ama aklı bir karış havadaydı, zihni kimsenin anlamadığı soyut sorularla doluydu. Fakat o düşünmeye devam etti ve sonunda birçoğumuzun hala anlamakta zorluk çektiği izafiyet teorisini buldu.

3. Jim Carrey bir minibüste yaşıyordu

JIM CARREY

Jim Carrey’e ailesine destek olmak için 15 yaşında okulda ayrıldı. Babası işsiz bir müzisyendi. Ailesi parasızlıktan bir minibüste yaşamaya başladı. Fakat bunlar onu bir komedyen olma hayalinden yıldırmadı ve Toronto’daki komedi kulüplerinde başladığı kariyeri onu zirveye taşıdı.

4. Bethany Hamilton’ın bir kolunu köpekbalığı kopardı

BETHANY HAMILTON

Çocuk yaşta sörf yapmaya başlayan Bethany Hamilton 13 yaşındayken köpekbalığı saldırısına uğradı ve bir kolunu kaybetti. Bir ay sonra tekrar sörf tahtasını eline aldı ve 2 sene sonra Explorer Women’s Division of the NSSA National şampiyonasında birinci oldu.

5. Benjamin Franklin 10 yaşında okulu bıraktı

BENJAMIN FRANKLIN

ABD’li yayımcı, yazar, mucit, felsefeci, bilim adamı, siyasetçi ve diplomat Benjamin Franklin‘ın ailesinin gücü onu ancak 10 yıl okulda okutmaya yetebildi. Fakat o bitmek bilmeyen okuma aşkıyla kendini geliştirdi ve yıldırımsavar (paratoner), Cam Armonica, Franklin sobası, bifokal gözlük gibi buluşlara imza atarak bir idol oldu.

6. Richard Branson’da öğrenme bozukluğu vardı

Richard Branson

İngiliz yatırımcı, işadamı, 350’den fazla şirketi bulunan Virgin şirketler grubunun CEO’su Richard Branson bir öğrenme bozukluğu türü olan disleksi mağduruydu. Okul onun için bir cehennemdi ve notları çok kötüydü. Ancak buna rağmen yılmadı, güçlü kişiliği ve iş hayatındaki yeteneğiyle ona başarı getirdi

7. Stephen King’in ilk romanı 30 kez geri çevrildi

stephen king

Eğer Stephen King’in karısı Tabitha olmasaydı, Carrie isimli roman asla var olmayabilirdi. Yayınevlerinin ısrarla yayınlamayı reddetmesinden sonra Stephen King romanını çöpe attı. Ancak Tabitha müsveddeyi aldı ve King’i romanı bitirmeye zorladı. Bugüne kadar King’in kitapları 350 milyon kopyadan fazla sattı ve eserleri sinemaya uyarlanmaya devam ediyor.

8. Oprah Winfrey 14 yaşındayken doğurduğu çocuğunu kaybetti

oprah

Dünyanın en zengin ve başarılı şovmenlerinden Oprah Winfrey çocukken kuzeni, amcası tarafından cinsel tacize ve bir aile dostlarının tecavüzüne uğradı. Sonunda evden kaçtı ve 14 yaşında ilk çocuğunu doğurdu. Ancak kısa bir süre sonra çocuğunu kaybetti. Ancak o yılmadı, liseyi dereceyle bitirdi ve bir hitabet yarışmasında birinci olarak üniversite için burs kazandı. Bugün 2.9 milyar dolarlık bir serveti var.

9. Thomas Edison ampülü icat etmeden önce 1000 kez başarısız oldu

Thomas Edison

Kesin sayı tam olarak bilinmese de, Edison’un ampulü icat etme sürecinde 1000 ila 10 bin denemede başarısız olduğu sanılıyor. Bu başarısızlığı sorulduğunda ise cevabı şu olmuş: “Ben başarısız olmadım, sadece işe yaramayan 10 bin yöntem buldum.” 🙂

10. Kris Carr kanseri bir umut ve iyileşme işine çevirdi

Kris Carr

2003’te kendisine az ve tedavi edilemez bir karaciğer ve akciğer kanseri teşhisi konan Kris Carr 32 yaşındaydı. Hastalığa teslim olmak yerine yepyeni bir sağlıklı beslenme diyetini uygulayarak savaşmayı tercih etti ve tecrübesini kitaplara, belgesellere ve sonunda kendi bugün 40 bin kişinin takip ettiği web sitesine aktardı. Carr bugün hala hayatta ve dünyanın önde gelen sağlıklı beslenme uzmanlarından sayılıyor.

11. Jay-Z albüm çıkarmak için hiç bir yerle anlaşamadı

jay_z

Zorlu bir Brooklu mahallesinde büyüyen Jay-Z ünlü bir rapçi olmak istiyordu ama dünya onunla aynı fikirde değildi. Fakat albümü yayınlamak için hiç bir plak şirketiyle anlaşamadı. Yılmadı ve kendi müzik şirketini kurdu. O albümü bugün onu Roc-A-Fella_Records şirketinin CEO’du yaptı. Forbes dergisine göre bugünkü serveti 500 milyon doları buluyor. Ayrıca Beyonce’yle evli 🙂

12. Vincent Van Gogh hayattayken sadece bir tek tablo satabildi

Vincent van Gogh

Dünyaca ünlü ressam Van Gogh fakir bir hayat sürdü ve sadece tek bir tablosunu satabildi. The Red Vineyard isimli o eseri bugün Moskova’daki Pushkin Güzel Sanatlar Devlet Müzesi’nde sergileniyor. Hiç parası olmamasına rağmen 900’ün üzerinde resim yaptı. Bu çabası hayattayken farkedilmese bile, Van Gogh bugün eserlerinizle gurur duymanız için başkalarının onayına ihtiyacınız olmadığını kanıtlıyor.

13. Franklin Roosevelt 39 yaşında kısmı felç geçirdi

Franklin Roosevelt

ABD’nin en uzun süreyle görevde kalmış 32. başkanı Franklin Roosevelt, Kanada’da tatildeyken çocuk felci geçirdi. Yürüyememesine rağmen ülkesinin başına geçti ve ABD’nin en çok saygı duyulan başkanı oldu.

14. Simon Cowell müzik işinde iflas etti

Simon Cowell

Ünlü İngiliz televizyon yapımcısı ve girişimci Simon Cowell 20’li yaşlarında 1 milyon dolar kazandı ve sonra hepsini kaybetti. Cowell 2012’de The Daily Mail’de yayınlanan röportajında şöyle diyor: “İş yapmayan muzik gruplaryla anlaşmak gibi küçük başarısızlıklarım olmuştu, ancak plak şirketimin iflas etmesi başarısızlıklarımın en büyüğüydü.” Buna rağmen Cowell kendini toparladı, bir realty show starına dönüştü ve Pop Idol, The X Factor, Britain’s Got Talent ve American Idol yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. Forbes’a göre 95 milyon dolarlık serveti var.

15. Charlize Theron annesinin babasını öldürdüğüne tanık oldu

Charlize Theron

Theron henüz 15 yaşındayken annesinin kendisini korumak için alkolik babasını vurduğuna tanık oldu. Bu travmaya yenik düşmedi ve enerjisini kendine bir isim yapmaya harcadı. Dünyaca ünlü, saygı duyulan bir oyuncu ve Oscar alan ilk Güney Amerikalı aktris oldu.

16. Steven Spielberg, Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne kabul edilmedi

Steven Spielberg

Shindler’in Listesi, Jaws, E.T., Jurassic Park gibi filmlerin dünyaca ünlü yönetmeni Steven Spielberg’in Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki (USC) sinema bölümüne yaptığı iki başvuru da reddedildi. Fakat son gülen Spielberg oldu ve USC 1994’te ona fahri derece verdi. İki yıl sonra da üniversitesinin mütevelli heyetine kabul edildi.

Kaynak: Huffington Post