web statistics

2014 Emlak Vergisi ilk taksidi için son tarih 2 Haziran


Mayıs ayı sonu evi olanlar için önemli sayılacak bir dönem. Bunun nedeni ise mayıs ayının sonuna kadar emlak vergisi ilk taksidinin ödenmesi gerekiyor.

Bu sene ilk taksit ödemesi için son tarih 2 Haziran 2014, zira 2014 yılında Mayıs ayının son iş günü tatil gününe denk geldiği için, süre haziran ayının ilk iş günü sonuna kadar otomatik olarak sarkmış oluyor.

Emlak Vergisi nedir?

Emlak vergisi, bina, arsa veya arazi gibi taşınmaz sahiplerinin devlete ödemesi gereken bir vergidir. Emlak vergisi yıl içinde tek ödemede ya da iki taksitte ödenebilir. Emlak vergisini iki taksit şeklinde ödemeyi düşününenler için ilk taksit 1 Ocak’tan Mayıs sonuna kadarki dönem içinde, ikinci taksit ise Kasım sonuna kadar ödenebilir.

Emlak vergisi ödemeleri nereye yapılır?

Emlak vergisi taşınmazın (bina, arsa veya arazi olabilir) ağlı olduğu belediyelerden ödenebilir. Söz konusu belediye yaşadığınız yerden uzakta ise, PTT havalesi ya da belediyelerin banka hesap numaralarına emlak vergisi mükellef numarasıyla ödeme yapılabiliyor. Günümüzde ayrıca belediyelerin web sitelerinden TC Kimlik No ve sicil numarası girmek suretiyle kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün.

Emlak vergisi beyannamesi gerekli belgeler nelerdir?

emlak vergisiEmlak vergisi için beyanname verilmesi gerekir. Bir taşınmazın mülkiyetini üzerinize aldıktan sonra bir yarım saatinizi daha ayırıp ilgili belediyeye tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu Emlak Servisi’ne başvurabilirsiniz. Genelde tapu daireleri ve belediye binaları birbirlerine yakın yerlerde olduklarından büyük zaman kazandıracaktır.

Emlak vergileri emlağın bulunduğu yerleşim yerine, caddeye, sokağa göre değişiklik gösterir. Aynı belediyede farklı iki sokakta rayiç bedeller arasında bir fark varsa; bu, emlak vergisinde de farklılık olarak karşınıza çıkar.

Binanız yeniyse indirim hakkınız var

Emlak vergisi kanununa göre yeni binalarda ilk 5 yıl %25 indirim hakkı bulunuyor. Bulunduğunuz belediyeye bununla ilgili dilekçe verip indirimden faydalanabilirsiniz.