web statistics

Kâr payı dudak uçuklatan 10 ürün


“Kaça aldın?” Türklerin belki de sormayı en çok sevdiği sorulardan biridir. Eğer alınan ürün pahalıya satılan, ancak aslında maliyeti ucuz olan bir ürünse hemen “ya 3 kuruşluk ürünü 3 liraya satıyolar” diye de tepkimizi gösteririz. Peki tüm dünyada alış ve satış fiyatı arasında fahiş fark olan ürünler hangileri biliyor musunuz? Listeyi genişletmek elbette mümkün ama günlük hayatta sıkça satın aldığımız aşağıdaki ürünler diğerlerinden daha fazla öne çıkıyor…

1. Pet şişe su – %4000

sise su

Dünyanın belki de bulunması ve üretimi en kolay ürünü olan su, pet şişede satılması halinde üreticisine şişe başına yüzde 4000 gibi bir kar payıyla bir servet kazandırıyor.

2. Sinemada satılan patlamış mısır – %1275

patlamis misir

Bir dahaki sefere sinemada film izlerken ağzınıza attığınız her mısır tanesinin maliyetinin kaç liraya geldiğini hesaplayın, tabi film bittikten sonra.

3. Gözlük çerçevesi – %1000

gozluk cercevesi

Gözlük çevçevesi üretenler müşterilerin tasarımı güzel ve rahat bir çerçeveye iyi para ödeyeceklerini çok iyi biliyorlar. Yeri gelmişken, Zennioptical.com gibi uzakdoğu menşeili web sitelerinden Türkiye’ye çok ucuza gözlük siparişi verebilirsiniz.

4. Premiks gazlı içecekler – %600

gazli icecekler

IKEA ve Pizza Hut restoranlarında sınırsız kola veya gazoz içmenize nasıl izin verdiklerini sanırım artık anladınız. Su, aroma ve şekerden oluşan bu içeceklerin maliyeti nerdeyse sudan ucuz.

5. Otel minibarı – %400

otel minibar

Otel odanızdaki minibardan bir şey aldığınızda her seferinde “kazıklanıyorum” stresi yaşıyor musunuz? Artık elinizde geçerli bir sebebiniz var.

6. Elmas yüzük – %300

tek tas yuzuk

Sevgilinize evlenme teklifi yapmadan önce alacağınız tek taş yüzük için kuyumcuyla pazarlık ederken kar payının yüzde 300 ila 1000 arasında değişebileceği aklınızda olsun.

7. Kahve – %300

starbucks kahve

“Kahve içmeden güne başlayamam” diyenlerden misiniz? Eğer kahvenizi süpermarketten alıp kendiniz yapıyorsanız üreticiye en az yüzde 300, eğer Starbuck gibi bir kahve zincirinden alırsanız ise çok daha fazlasını kazandırıyorsunuz.

8. Şarap – %300

sarap

Fransızlar yemeğin yanında hangi şarabı içeceklerini, Türkler ise rakının yanında ne yiyeceklerini düşünürler. Restoranda içeceğiniz bir kadeh şarabın kar payının %300-400 arasında değişeceğini varsayarsak bence rakıdan devam edin.

9. Tebrik kartları – %200

tebrik kartlari

Sevdiklerinize özel günlerde göndermek üzere bir tebrik kartı satın aldığınızda aslında neye para ödediğinizi hiç düşündünüz mü? Bir parça kağıt, bir kaç damla mürekkep ve genel geçer bir kutlama mesajı…

10. Kozmetik ürünleri – %60-100

komik makyaj

Daha güzel görünmek için alınan kozmetik ürünlerinin hammaddeleri toplu halde alındığı için tahmininizin çok altında bir fiyata malediliyor. Ancak vazgeçilmez olan bu ürünlerin satış fiyatları her zaman tahmin edilenden fazla oluyor.

Bonus: SMS – %6000

kisa mesaj

Eğer sınırsız SMS paketiniz yoksa ve her SMS başına başına para ödüyorsanız, GSM şirketinizi zengin ediyorsunuz. Mesaj başına kar payı tam olarak bilinmese de uzmanlara göre her bir kısa mesajın maliyeti aşağı yukarı 0.7 kuruş (dikkat, Lira değil!). Yaşasın Whatsapp !