web statistics

Dünyanın en pahalı benzininden tasarruf etmenin 10 yolu


Akaryakıt fiyatları hızla yükselirken, Türkiye olarak dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülke imajımızı koruyoruz. Bu yazıyı kaleme aldığımız an itibariyle 95 oktan benzinin litresi 5.08 TL’den satılıyor, kimbilir siz bu yazıyı okuduğunuzda kaç lira olacak. Cüzdanımız bu şekilde hızla boşalırken yakıt tasarrufu konusu daha da ön plana çıkıyor.

Daha düşük yakıt tüketimi için tavsiyelerrimize geçmeden önce uyaralım, yakıt tasarrufunun gençlik iksiri gibi mucize bir yöntemi yok. “Yani benzine şunu katarsanız yüzde 80 tasarruf ederseniz” gibi hurafeler bekliyorsanız yanlış yerdesiniz. Bunun yerine aslında bir çoğunuzun aşina olduğu, ancak doğruluğu tüm uzmanlar tarafından kabul görülen daha minimal etkili ancak gerçekçi yöntemlere yer vereceğiz. Bunların kaç tanesini birlikte uygulayabilirseniz, yakıt tüketiminiz de o kadar düşük olacaktır.

1. Hızınızı düşürün

hizinizi dusurun

Hangi aracı sürüyor oluyorsanız olun, ne kadar hızlı giderseniz o kadar fazla benzin yakarsınız. 90 km/s yerine 120 km/s’le gitmek yakıt tüketiminizi %20 kadar artırabilir. Hava direnci yüksek yakıt tüketiminin ana sebebidir. Daha yüksek hızlarda aracınız daha fazla hava direnciyle karşılaşağından tüketim artar.

2. Sabit bir hızda gidin

sabit hizda surun

Gereğinden sık yapılan yavaşlama ve hızlanmalar da yakıt tüketimini artırır. Gaza sürekli yüklenmek yerine sabit bir hızda sürün. Hız sabitleyici (Cruise Control) sistemi tüketimi azaltmanıza yardımcı olur.

3. Yavaşlamaya hazır olun

zamaninda yavaslayin

Ani veya son anda frene abanmak yerine, duracağınızı öngörüp frene yavaş yavaş basarsanız, hem yakıttan tasarruf edersiniz, hem de fren balatalarınız daha uzun ömürlü olur. Hızını erken düşürmeye başlarsanız, daha sonra aracınızı hızlandırmak için daha az gaza basarsınız. Bu da %40 civarı yakıt tasarrufu demektir.

4. Zamanında viteş değiştirin

zamaninda vites degistirin

Manuel vitesli araçlarda uygun devirde vites değiştirmek benzin tüketimini düşürür. Düz bir yolda ortalama 2000-2500 devir arasında vites yükseltmeye özen gösterin. Daha yüksek devir, daha çok yakıt anlamına gelir.

5. Lastik havalarınızı kontrol edin

lastik havanizi kontrol edin

Otomobil üreticinizin tavsiye ettiğinden daha düşük lastik basıncı, sürtünme kuvvetini artıracağından %6 civarı daha fazla yakıt harcamınıza sebep olur. Lastiklerinizi havasını düzenli aralıklarla kontrol edin.

6. Gereksiz klima kullanımından kaçının

gereksiz klima kullanmayin

Aracanızın kliması gücünü motordan alır. Klima açık olduğunu sürece yakıt tüketimi fazla olacaktır. Klima açıkken şehir içi kullanımda %10 daha çok yakıt tüketebilirsiniz. Daha az klima kullanmak için aracınızı gölge yerlere parketmeye çalışı. Uzun süre güneşte kalmışsa kapıları açarak bir süre havalandırın. Düşük hızlarda klima yerine camlarınızı aralayın.

7. Motoru boş yere çalışır durumda bırakmayın

motoru kapatin

Aracınızı bir iki dakikadan daha uzun süre motor çalışır durumda bekletmek boşa benzin sarfiyatıdır. Trafikte sıkışp kaldıysanız motoru durdurun. Ancak kış aylarında motoru ilk kez çalıştırdığınızda hareket etmeden önce biraz daha uzun süre bekleyebilirsiniz, zira sıcak motor soğuk motordan daha az yakıt tüketir.

8. Bakımları zamanında yaptırın

arac bakimini aksatmayin

Aracınızın bakımlarını mutlaka tavsiye edilen km’lere gelince yaptırın. Zamanında bakımı yapılan araç daha verimli çalışır. Yağ, yağ filtresi, hava filtesi değişimlerini aksatmayın. Kirli bir hava filtresi %10 daha çok yakıt tüketmenize sebep olabilir.

9. Aracı fazla yüklemeyin

aracinizi asiri yuklemeyin

Daha ağır araç, daha çok yakıt tüketir. Aracınızda gereğinden çok yük taşımayın.

10. Aerodinamiyi bozmayın

aerodinamiyi bozmayin

Aracınızın aerodinamisi bozuldukça hava direnci artacağından, yakıt tüketiminiz de artacaktır. Port bagajı fazla doldurmamaya, yüksek hızlarda camları sonuna kadar açmamaya özen gösterin.