web statistics

Kredi kartı ile kira ödemesi yapılabilir mi?


Resmi Gazete’de yayımlanan 268 no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği gereği, 1 Kasım 2008 tarihinden itibaren aylık 500 TL ve üzeri kiraların, banka veya PTT Genel Müdürlüğü aracılığıyla ev sahibine ödenmesi gerekiyor. Bankalar hesaptan yapılan ödemelerin yanısıra, kredi kartı veya kredili mevduat hesabı (KMH) aracılığıyla da ödeme yapılmasına izin veriyor. Ancak kredi kartıyla ödeme, sadece düzenli ödeme talimatı verilmesi halinde geçerli. Yani bankaya “benim kiramı her ay şu karttan öde” diye otomatik mödeme talimatı vermeniz gerekiyor.

Neredeyse tüm bankalarda kira için vadesiz veya KMH üzerinden otomatik ödemeye izin verilirken, kredi kartı ile kira ödemeye izin veren banka sayısı oldukça sınırlı. İnternette yaptığımız araştırmada Akbank, Yapı Kredi, İş Bankası, Finansbank, TEB, Halkbank‘ın kiracılara özel hesaptan otomatik ödeme ürünleri olduğunu gördük. Kredi kartıyla kira ödemesine izin veren ise bizim bulduğumuz iki banka var:

Halkbank Bank Paraf Card ile otomatik kira ödemesi

Halkbank Parafcard sahipleri, otomatik ödeme talimatı vererek kira borçlarını kredi kartlarıyla ödeyebiliyorlar. Bu hizmettten sanal kart, ek kart ve ticari kart sahipleri yararlanamıyor.

otomatik odemeParaf ile yapılacak otomatik kira ödemeleri için herhangi bir faiz ücreti, komisyon ve sabit işlem ücreti alınmıyor. Ancak uyaralım, karttan çekilen kira ücretleri alışveriş işlemi olarak geçer. Dolayısıyla hesap kesim tarihinizde ekstrenizde bu kira ödemesini de göreceksiniz. Dönem borcunuzu kapatmamanız halinde faiz ödeyeceğinizi unutmayın.

Ödeme talimatlarınız için ParafPara kazanmaya da devam ediyorsunuz.

Otomatik kira ödeme talimatları Halkbank şubelerinden yapılabiliyor.

HSBC kredi kartları ile otomatik kira ödemesi

Eğer bir HSBC kredi kartınız varsa, otomatik ödeme talimati vererek kira borcunuzu kredi kartınızla ödeyebilirsiniz. Ticari, şirket ve sanal kartlar aracılığıyla otomatik kira ödeme talimatı verilemiyor.

HSBC kredi kartınız ile yapılan otomatik kira ödemesi işleminden NakitPuan da kazanıyorsunuz.

İlgili sayfada belirtilmemiş, ancak büyük ihtimalle HSBC de otomatik kira ödemesi işleminden ek bir ücret almıyor.

Otomatik kira ödeme talimatları Advantage.com.tr’den, 444 0 111’i arayarak, HSBC Bankası şubelerinden yapabilirsiniz.

Kredi kartından kira ödemenin bir avantajı var mı?

Kiranızı kredi kartıyla ödemenin pek bir getirisi olduğunu söyleyemeyiz. Eğer nakit sıkışıklığınız olduğu zaman, dilediğinizde kartınızla o ayın kirasını ödeyebilseydiniz belki bir avantajdan bahsedebilirdik. Ancak kredi kartıyla ödeme sadece düzenli ödeme talimatı verirseniz, yani her ay kartla ödeme yapacaksınız geçerli. Hatta uzun süreli bir sıkışıklığa girdiyseniz, büyük ihtimalle her ay sadece asgari tutarı ödemeye başlayacağınız için, kira da eklenince uzun vadede borcunuz katlanarak artacaktır.

Peki bankalar neden böyle hizmet veriyor derseniz, fonlama maliyetini üstelenerek kredi kartı cirolarını arttırıyorlar ve rekabette bir adım öne geçmeye çalışıyorlar.

Eğer düzenli bir geliriniz varsa ve kredi kartı borcunuzu ödeme konusunda sıkıntı yaşamıyorsanız, kira ödemenizi de karta bağlayarak her ay bir ödemeyi daha hatırlama zahmetinden kurtulabilirsiniz.