web statistics

Hiç bilmeyen biri borsaya nasıl girebilir?


9. Düzenli ve sistemli şekilde hisse alın

Birikimi düzenli olarak yapıyorsanız, yatırımı da düzenli yapıyor olmanız gerekir. Hey az gelirinizin belirli bir kısmını yeni hisse senedi almak için ayırın. “Düşükken al, yüksekken sat” basit ama geçerli bir stratejidir. Örneğin borsada en az yüzde 20’lik bir düşüş olmuşsa, nakitinizin daha fazlasını hisse senedine çevirin. Eğer düşüş yüzde 50’nin üzerindeyse, paranızın büyük bir bölümünü ve hatta diğer yatırım araçlarındaki birikimleriniz bir kısmını hisse senedi almak için kullanmak mantıklı olabilir. Unutmayın ki borsada her düşüşün sonrasında bir yükseliş gelir.

10. Fiyatlar yükseldiğinde satış kararını değerlendirin

Eğer kısa veya orta vadeli yatırımcı türüne daha çok uyuyorsanız, elinizdeki hisselerin fiyatlarında yüzde 50 ila 300 arasında yükselişler olduğunda, bunu satış fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. Ancak en yüksek performanslı hisselerinizi daha uzun vadeli tutmak, size daha çok para kazandırabilir, aynı yukarıdaki Google örneğinde olduğu gibi. Warren Buffet en iyi kazandıran hisselerinizi hayat boyu tutmanızı öneriyor. Ancak hiç beklenmediği halde yüzde 100’ün üzerinde bir artış söz konusuysa, satış fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Son söz

Borsa ve hisse senedi hakkında daha çok şey yazıp çizilebilir, ancak biz bu yazımızda sadece borsaya yeni girmeyi düşünenlere bazı temel bilgileri vermeye çalıştık. Yazımızı yine dünyanın en zengin insanı Warren Buffet‘tan bir kaç alıntıyla noktalamak istiyoruz:

Warren Buffett– Hiç şüphem yok ki uzun vadede hisse senetlerinden oluşmuş bir portföy kağıt paradan, ya da altın gibi gelir üretmeyen varlıklardan çok daha iyi getiri sağlayacaktır.

– İyi iş çıkaran bir şirketin hissesini alıp uzun süre elde tutmak, kısa dönemli tutmaktan çok daha iyi bir stratejidir.

– Herkesin kaçtığı ya da hoşlanmadığı hisseleri satın almayın.

– Bir şirketi satın almak için en iyi zaman şirketin sıkıntılı olduğu zamanlardır.

– Bir hisse satın alırken sadece fiyatına değil geçmiş ve gelecek performanslarına da bakın.

– Size herşeyin güzel olacağını söyleyen, yatırımlarınızdan yüksek gelirler elde edeceğinizi söyleyenlere, kendi araştırmalarınızı yapmadan inanmayın. Sonra tavsiye vereninizin Sindrella’ya dönüştüğünü görebilirsiniz.

[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html” size=”large” target=”self”]1. sayfaya dönmek için tıklayın[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/2″ size=”large” target=”self”]2[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/3″ size=”large” target=”self”]3[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/4″ size=”large” background=”black” target=”self”]4[/button]