web statistics

Hiç bilmeyen biri borsaya nasıl girebilir?


7. En az 5 yıl süreyle hisseyi elde tutun

Piyasanın bir gün, bir ay ve hatta 1 yıl kötü olduğu dönemlerde içindizdeki dayanılmaz “sat” hissinden bir an önce kurtulun. Yine aynı şekilde “Hissem yüzde 50 yükseldi, bu karı kaçırmayayım” diyerek iyi bir günde kağıdı bozdurmaktan kaçının. Google, 19 ağustos 2004 tarihinde halka arz edildiğinde bir hissesinin fiyatı 85 dolardı. Bugün, yani tam 9 yıl sonra tek bir hissenin fiyatı 1000 doların üzerinde ! Borsaya en az 5 yıl boyunca dokunmayacağınız bir para koyun.

Burada bir istatistik paylaşmak yerinde olur: 2012 yılında TSPAKB verilerine göre yabancıların ortalama hisse senedi elde tutma süresi 372 gün, yani bir yıldan biraz fazlayken, yerli yatırımcılar ise hisse senetlerini ortalama 46 gün elde tutmuşlar. Yani yabancı yatırımcı hisse senedini alıp tutarken, Türk yatırımcıları ise sürekli alıp satmış. Aradaki fahiş fark, yerli ve yabancı yatırımcı arasındaki hisse senedi yatırımı bilincini açıkça ortaya koyuyor.

Tabi tüm bu yazdıklarımız, o parayı ve borsayı unutun anlamına gelmiyor. Ulusal ve global ekonomiyi takip etmeli, portföyünüzdeki şirketlerin finansal durumlarını izlemelisiniz. Eğer şirketin hissesi gerçek değerinin çok üzerinde bir fiyata çıkmışsa veya şirketin gelirleri hissenin alındığı döneme göre çok düşmüş ve şirketin karlığılığı azalmışsa, hisseyi elinizden çıkarmak mantıklı olabilir.

Hisse senedine uzun vadeli ve sadık bir birliktelik olarak bakın, anlık fırsatları kovalamayın.

8. Eş dost tavsiyesinden kaçının

Unutmayın ki hiç bir kimse borsanın veya bir şirketin hissesinin geleceğini bilemez. Duyduğunuz herşey bir yorumdur ve kesin bilgi niteliği yoktur. Bir hisse senedine yatırım yapmadan önce kendi araştırmanızı yapın ve özellikle de iyi tanımadığınız ve güvenmediğiniz insanların tavsiyelerine önem vermeyin.

es dost tavsiyesiÖzellikle de Türkiye’de pek kişi borsadan iyi anladığını düşünür ve fikirlerini paylaşmaktan kaçınmaz. Bunu hisse senedi forumlarındaki “X çok sağlam kağıt, Y’ye şu kadar koydum şu kadar kazandım” tarzı yorumlarının sayısında anlayabilirsiniz. Eğer herkes bu yorumlara bakarak yatırım yapsaydı, şu an Türkiye’deki borsa yatırımcılarının zengin olması gerekirdi. İnternetteki yorumlardan uzak durun!

Warren Buffet, kendisine gönderilen hisse senedi tavsiyesi içerikli emailleri sildiğini, bu kişilerin şirket hakkında iyi şeyler söylerek şirkete nakit akışı sağlamaya çalışan kiralık kişiler olduğunu söylüyor. Siz belki böyle fırsatçıların hedefi olmayabilirsiniz, ama bu kişiler yüzünden fiyatı yükselen bir hisseye yatırım yapıp, hisse asıl fiyatına döndüğü zaman paranızın yarısını kurtarırsanız şanslı olabilirsiniz.

Eğer yatırım danışmanlığı hizmeti alıyorsanuz, yatırım danışmanızının finansal piyasalarda en az 1 sene deneyimli olmasına dikkat edin. Yatırım danışmanınız size sürekli emtia, türev ürünleri, kimsenin bilmediği az tanınan enstrümanlar gibi yüksek riskli araçları öneriyorsa, emin olun bunu danışmanlık yapacak yetkinlikte olmadığı için yapıyordur. Yine aynı şekilde danışmanınız sizi gün içinde gün içinde çok fazla al-sat yapmaya yönlendiriyorsa, o kişinin uzmanlığına şüpheyle yaklaşın ve mümkünse başka birinden hizmet alın.
[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html” size=”large” target=”self”]1[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/2″ size=”large” target=”self”]2[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/3″ size=”large” background=”black” target=”self”]3[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/hic-bilmeyen-biri-borsaya-nasil-girebilir.html/4″ size=”large” target=”self”]4. sayfa için tıklayın[/button]