web statistics

Borsa kumar mıdır?


Araştırma ve uzun vadeli yatırımın önemi

Borsa kumar olmadığı halde, hisse senedi yatırımı hakkında yeterince bilgi sahibi olmayanlar halk arasında bu algıyı yaratıyor. Eğer herhangi bir dayanağınız olmadan, sadece hislerinizle veya eş-dost tavsiyesiyle hisse seçiyor ve çok sık şekilde bir şirketten diğerine atlıyorsanız, siz de kumar oynuyorsunuz demektir. Borsaya oyun olarak yaklaşanların büyük çoğunluğu zaman içinde zarara uğruyor ve açıklayamadıkları veya yeterli bilgi sahibi olmadıkları bu yatırım aracını için kumar benzetmesini yapıyorlar.

Ancak bir hisseyi almadan önce iyi şirket hakkında iyi bir araştırma ve analiz yaptıktan sonra alım kararı veriyorsanız, hisse senedi alırkan elinizde tutacağınız süre konusunda bir plan yaptıysanız ve borsaya uzun süreli bir yatırım olarak bakıyorsanız, kumarhanedekinden çok daha yüksek ihtimalle para kazanacaksınız demektir.

“Herkesin borsayı takip etmeye yetecek kadar aklı vardır. Eğer ilkolkul 5. sınıfa kadar matematiği geçtiyseniz, siz de yapabilirsiniz.”
– Peter Lynch

Hisse senedini uzun süre tuttuğunuz için şirketler sizi kar dağıtarak ödüllendirirler. Şirketler, yatırımcılara riske ettikleri paraya karşılık olarak temettü dağıtırlar. Bunu yaparken hissenin değerinin aldığınız zamankinden yüksek veya düşük olmasının bir önemi yoktur. Hisseyi tuttuğunuz sürece temettüyü alırsınız. Birikimi hedefleyen yatırımcılar için uzun vadeli hisse senedi tutmak ve temettü kazanmak önemli bir etkendir.

borsa takipUzun süreli yatırıma karar verilecek şirketi belirlemek için o şirket hakkında mümkün olan en çok bilgiyi toplamanız ve analiz etmeniz gerekir. Borsaya kote şirketlerin kar-zarar raporları, finansal rasyoları, yönetim kadroları, gelir projeksiyonları gibi önemli bilgiler, bizzat bu şirketler tarafından halka açık olarak yayınlanıyor. Ayrıca aracı kurumlar, ayrıntılı analizlerle bu şirketlere ait tahminlere yer verdikleri raporları müşterilerine sunuyorlar.

Bir şirketin gerçek değerini belirlemek kolay değildir. Bir hissedeki kısa vadeli fiyat değişimlerine sebep olan çok fazla değişken vardır ve bu fiyat hareketleri rastlantısal olarak görülebilir. Ancak uzun vadede bir şirketin değeri, o şirketin bugünkü değeriyle ileride ne kadar kar edebileceğiyle ölçülür. Kısa vadede bir şirket, gelecekteki kazanç beklentileriyle kar etmeden de ayakta kalabilir. Fakat böyle hiç bir şirket uzun süre yatırımcısını kandıramaz, eninde sonunda hisse fiyatı şirketin gerçek değerine inecektir.

“Uzun süre önce Ben Graham bana şunu öğretti: ‘Belli bir fiyat karşılığında, değer satın alırsın’. Konu hisse de olsa, ben fiyatlar düştüğünde kaliteli mal satın almayı severim.”
– Warren Buffet

Uzun lafın kısası, satın alacağınız hisseye karar vermeden önce o şirket hakkında çok iyi bir araştırma yapın. Çalıştığınız aracı kurumdaki yatırım danışmalığı hizmeti için ek bir ücret ödemekten kaçınmayın. Eğey böyle bir hizmet yoksa, müşteri temsilcinizden almayı düşündüğünüz hisselerle ilgili olarak hazırlanan rapor ve araştırmaları sizle paylaşmasını isteyin. Öğreceneceğiniz her türlü bilgi, daha doğru hisse senedi seçmenizi sağlayacaktır.

Borsaya bir oyun olarak değil, uzun vadeli bir yatırım aracı olarak bakın. Eğer borsaya yeni başlayacaksınız, “Hiç bilmeyen biri borsaya nasıl girebilir?” başlıklı yazımızı okumayı unutmayın.

[button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html” size=”large” target=”self”]1[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html/2″ size=”large” target=”self”]2[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html/3″ size=”large” background=”black” target=”self”]3[/button] [button link=”https://www.tuketicifinansman.net/2013/12/borsa-kumar-midir.html” size=”large” target=”self”]İlk sayfaya dönmek için tıklayın[/button]