web statistics

Tasarruf edeyim derken para kaybettiren 5 alışveriş


İndirimler, kampanyalar, alışveriş festivalleri… Hepsi sanki bizim daha hesaplı alışveriş yapmamız için varlar ama aslında amaç çok daha basit, daha fazla satın almamız! Pek çok kez bu gerçeği unutarak indirimin cazibesine kapılıyoruz ve ihtiyacımızın dışında veya ihtiyacımızdan çok daha fazlasını satın alıyoruz. Günün sonunda bir bakmışız, kredi kartı ekstremizin sadece asgari tutarını ödeyebiliyoruz. Oysa aylık bütçemizde neye ne harcayacağımız önceden yazarak ve biraz da farkındalıkla bunun önüne geçebiliriz. İşte size tasarruflu olduğunu düşündüren ancak çoğunluk cebinizi boşaltan 5 alışveriş türü:

1. İndirim almak için daha çok şey satın almak

Özellikle büyük tekstil mağazalarında bu tür kampanyalara çok rastlıyoruz. Hemen bir örnekle açıklayalım: Diyelim bir pantolon ve kazağa ihtiyacınız var ve bunlar toplamda 130 TL tutuyor. Ödeme yapmak için kasaya gittiğinizde kasiyer bunu 150 TL’ye tamamlarsanız yüzde 10 indirim kazanacağınızı söyledi. Siz de indirimden yararlanmak gidip 20 TL’ye bir tişört aldınız. Yüzde 10 indirimle birlikte toplam 135 TL ödediniz.

Böylece 130 TL’yle kurtulabilecekken, mağaza size indirim vaadiyle 5 TL fazla ödeterek aslında ihtiyacınız olmayan bir tişörtü de satın aldırmış oldu. Bunun bir diğer versiyonu da indirim yerine alışveriş çeki vermektir ve aslında bu indirimden daha kötüdür, zira mağaza bir sonraki yapacağınız alışverişi de garanti altına almış olur.

2. Kaliteli olsun diye pahalısını almak

Daha pahalı demek her zaman daha kaliteli demek değildir. Doğru olan fiyat-performans oranı en iyi olan ürünü almaktır. Alışverişten önce yapılan iyi bir araştırma, daha kalitesiz bir ürüne daha çok vermenize engel olabilir. Eskiden bu o kadar kolay değildi ancak artık internet sayesinde bilgiye ulaşım çok kolay. İnternetten alışveriş yapmıyor olsanız bile e-ticaret sitelerindeki veya forumlardaki kullanıcı yorumları satın almak istediğiniz ürünün farklı marka alternatifleri hakkında size fikir verecektir.

3. Tasarruf etmek için ucuzunu almak

Ucuz etin yahnisi yavan olur derler. Pahalı demek kaliteli demek değildir dedik ama en ucuzunu alın anlamına gelmiyor. Bir ürünün en ucuz fiyatlısını almak size uzun vadede pahalıya malolabilir.

Babamın internetten yapmış olduğu bir alışveriş buna güzel bir örnek. Babam Çin malı ürünler satan bir e-ticaret sitesinde bir ayakkabı çekeceği (kerata) görmüş. Fotoğrafa aldanıp eve sipariş verdi. Hatta kargo parası üründen daha pahalı diye siparişe ıvır zıvır bir iki ürün daha ekledi. Gelen çekecek plastiktendi ve o kadar kalitesizdi ki, daha ilk kullanımda kırıldı. Ürünü geri gönderip yenisini almak da pek akıl karı değildi, zira yenisinin de kırılacağı barizdi. Bir sonraki hafta eve geldiğimde muhtemelen aynı ürünün 5 katı fiyatlı ahşap bir kerata duvarda asılıydı.

4. Gereğinden fazla satın almak

3 al 2 ode Bir ürünü ucuz diye stoklamak bazen faydalıdır. Ama özellikel son kullanma tarihi olan ürünlerde bu size para kaybettirir. 3 al 2 öde kampanyasından yararlanıp 3 kutu vücut kremi almak akıllıca görünebilir. Ancak senede ancak 2 kutu bitirebiliyorsanız zarardasınız demektir, zira krem gibi kozmetik ürünlerinin raf ömrü çoğunlukla bir senedir.

İndirimdeki gıda ürünlerinde de aynı şey geçerlidir. Özellikle süpermarketlerde “2’nci ürüne yüzde 50 indirim” gibi kampanyalar çok yapılır. Bu kampanyada yararlanıp 2 büyük paket salam aldığınızı farzedelim. Eğer yanlız başınıza yaşıyor ve işinizden dolayı evde sadece haftasonları evde kahvaltı ediyorsanız bu iki paketi bitiremeyecek ve bir kısmını çöpe atmak zorunda kalacaksınız.

5. Fırsat siteleri

Son yıllarda Türkiye’de e-ticaret tabiri yerindeyse patladı. Bunda özellikle grup alışveriş ve fırsat sitelerinin de büyük rolü var. Öyle ki bir çok işyerinde, o günkü kampanyaları kaçırmamak için bilgisayarın başına otururur oturmaz fırsat sitelerin giren insanları görmek alışıldık bir manzara haline geldi.

Sınırlı bir süre için indirim sunan fırsat siteleri elbette iyi bir ürünü uygun bir fiyata almak istedinizde faydalı olabilir. Ancak tek bir şartla, bu ürüne gerçekten ihtiyacınız varsa. Oysa şu anki durumda, müşteriler “aman bu fırsat kaçmaz, bu elbiseyi bir daha bu fiyata bulamam” diyerek ihtiyaçları olmayan bir ürünü satın almayı alışkanlık haline getirdiler.

Yukarıda saydıklarımız sadece bizim aklımıza gelenler. Aslında bundan çok daha fazlası var. Unutmayın; şirketlerde size nasıl daha fazla ürün satın aldırabileceği üzerine kafa yoran ve maaşını bundan kazanan insanlar veya departmanlar var. Hesaplı zannettiğiniz bir kampanya aslında cüzdanınızı boşaltıyor olabilir.