web statistics

Pazarlık ederken kullanabileceğiniz 5 yöntem


Biz Türkler iyi pazarlık edebildiğimiz konusunda genelde övünürüz. İyi bir fiyata anlaştığımıza inandığımızda, hemen gidip tanıdıklarımıza bunu anlatmaktan geri durmayız. Fakat yine de fiyat düşürmek için pazarlık etmek söz konusu olduğunda, aramızda birilerinin “hiç pazarlık edemem, ben asla öneremem, beceremem” dediğine şahit oluruz. Oysa pazarlık etmek çok zor birşey değildir. İşte size birkaç ipucu:

1. Planınızı yapın ve doğru kişiyle konuşun

Her işte olduğu gibi burada da plan yapmak önemli. Bu planı yaparken konuşacağınız kişiyi de doğru seçmek gerekiyor.

Diyelim ki bankanız kredi kartı yıllık aidatına zam yaptı ve çevrenizden bu ücreti iptal eden arkadaşlarınızın da tavsiyesiyle bankaya itiraz etmeye karar verdiniz. Eğer müşteri hizmetlerini arayıp, ilgili adımları tuşladıktan sonra müşteri temsilcine ulaşıp bu ücretin iadesini isterseniz, muhtemelen ücretin yasal olduğuyla ilgili bir itirazla karşılaşacak veya temsilci tarafından ikna edileceksiniz. Ancak telefonu “kredi kartımı iptal etmek istiyorum” diye açarsanız, müşteri temsilcisinin sizi kaybetmemek adına insiyatif kullanarak ücretinizi iade etme veya düşürme ihtimali artacaktır.

2. Samimi bir şekilde indirim isteyin

Pazarlık sırasında yapılan en sık hatalardan biri de satıcının bir şey söylemesini beklemeden fiyat teklif etmektir. Bu durumda ürünü veya hizmeti çok daha uzuca alabilecekken, ağzınızdan çıkan fiyata almak zorunda kalırsınız.

Bunun yerine “Eski müşterinizim, buna çok ihtiyacım var, bana nasıl bir indirim yapabilirsiniz?” veya “Bir indirim yapın da ayağım alışsın” gibi canayakın ve samimi ifadelerde olası indirim tutarı hakkında bir fikir elde etmeye çalışın. Sektörden sektöre değişmekle beraber, ürünün satış fiyatının yarısından daha bile fazlasına kadar inebileceğini unutmayın. Gerekirse çok düşük fiyat söyleyip, satıcının tepkisine göre teklifinizi azar azar yükseltin.

3. Çok istekli olduğunuzu belli etmeyin

Çok sık yapılan hatalardan biri de satıcıya ürünü almaya çok istekli olduğunu belli etmektir. “Şu fiyata verirsen kesin alacağım” gibi ifadeler zaman zaman işe yaramakla birlikte, çoğu zaman ürünü çok beğendiğiniz için daha yüksek parayı da ödeyeceğiniz imajını yaratır.

Ürünü satın almayı çalışmak yerine bırakın satıcı size ürünü satmaya çalışsın. Ürün veya servis hakkında daha ayrıntılı sorular yönelterek kafanızda soru işaretleri olduğunu, kararsız kaldığınızı karşı tarafa belli edin. Satın almaktan kolayca vazgeçebileceğiniz düşüncesi satıcının fiyatı düşürmesinde etkili olacaktır.

4. Diğer alternatifleri iyi araştırın

pazarlik yapmakPazarlık yapmaya başlamadan önce benzer ürün veya servisi satan firmaların fiyatlarını iyi öğrenin. “Ama bunun aynısı şurada X lira, şurası bu fiyata şunu da yanında veriyor” gibi bir şey söylerek satıcının tepkisini bekleyin. Fiyatlara hakim olmanız satıcının gözünde sizi daha bilinçli bir müşteri yapacak ve size bir indirim veya avantaj sunma şansını arttıracaktır.

5. Çıkıp gitmeye hazır olun

Şu ana kadar şahsen yapmamış olsanız bile, emin olun en etkili yöntemlerden biri de budur. Diyelim ki söylemiş olduğunuz fiyatın o ürünün ederi olduğuna eminsiniz veya gerçekten bütçenizde buna daha fazla ayırabileceğiniz bir tutar yok. Son bir kez şansınızı deneyin, satıcı yine satmamakta ısrar ediyorsa “peki o zaman” deyip arkanızı dönüp mağazadan çıkın. O ana kadar 1 kuruş bile indirim yapmayan satıcının, söylediğiniz fiyata veya ona çok yakın bir tutara “tamam” dediğini duyabilirsiniz. Eğer blöfünüz işe yaramazsa, aynı ürünü aynı fiyata nerden alabileceğinizi araştırmak veya o ürüne gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirmek için kendinize zaman kazandırmış olursunuz.

Sizin de pazarlık ederken kullandığınız yöntemler varsa, bu yazının sonunda yorumlarınızı bizle paylaşın.