web statistics

BDDK’dan kredi kartı ve kredi taksitlerine dev müdahale


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 26 Kasım 2013 tarihinde yayınladığı yeni düzenleme taslağında yer alan alan bilgilere göre; kredi kartlarına taksit sınırı, tüketici kredilerine vade sınırı, kredili taşıt alımlarında peşinat zorunluluğu ve vade sınırı getiliyor.

Orta Vadeli Plan (OVP) ve 2014 yılı programında öngörüldüğü üzere, tasarrufların artırılması ve artan yurt içi tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi amacıyla, kurum tarafından bireysel kredilere ilişkin üç yeni düzenleme taslağı hazırlandı. Düzenlemedeki maddeler kısaca şu şekilde:

Kredi Kartları

– Kedi kartı ile yapılan satın alımlarda ve nakit çekimlerinde en fazla 9 taksit yapılabilecek.

Elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde en fazla 6 taksit yapılabilecek.

Beyaz eşya ve mobilya alımlarında en fazla 12 taksit yapılabilecek.

– Kredi kartıyla gıda ve akaryakıt alımlarında taksit yapılamayacak.

Tüketici Kredileri

– Konut kredileri hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı aşamayacak.

Taşıt Kredileri

tasit kredisi– Konut kredilerindeki yüzde 25 peşinat kuralının, yani evin değerinin en fazla yüzde 75’i kadar kredi alabilme kuralının bir benzeri binek araçlar için alınan kredilerde kullanılacak.

– Taşıt kredilerinde veya finansal kiralama işlemlerinde 50 bin TL ve altındaki araçların en fazla yüzde 75’i için kredi alınabilecek.

– Bu oran 50 bin TL üzerindeki araçlarda, bedelin 50 bin TL’ye kadarki kısmı için yüzde 70, 50 bin TL’nin üstündeki kısım için yüzde 50 olarak uygulanacak.

İkinci el taşıtlarda, taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınacak.

Taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı aşamayacak.

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, düzenlemenin yılbaşından önce yürürlüğe girebileceğini söyledi.