web statistics

Yapı Kredi’nin arama motoru “tekliyor”


Yapı Kredi’nin yenilenen web sitesi ile ilgili reklamları görmüşsünüzdür. Ortalama bir internet kullanıcısının adresini bildiği bir web sitesini bile arama motoruna sorgulattığı bir ülkede yaşıyoruz. Hal böyle olunca Yapı Kredi de web sitesini yenilerken popüler arama motoru tasarımlarından esinlenmiş. Ya da ajans tarafından buna ikna edilmiş.

Tasarımda sadelik (less is more), google ve apple’ın tasarımla ilişkili başarılarının da etkisiyle birçok kurum tarafından tercih edilmeye başlandı. Yapı Kredi de menü ağaçlarını öne çıkarmak yerine, arama motoru sayfası gibi sadeleştirerek yenilediği kurumsal web sitesinde son kullanıcıda bir aşinalık yakalamaya çalışmış. Tabi bunun bir bedeli olmuş; yeni sade tasarımın yarattığı eksikliği, site içindeki arama özelliği kapatmak konusunda yetersiz kalmış.

Bu konu bizim dikkatimizi; Yapı Kredi web sitesinde haftasonu, resmi tatil ve bayramlarda açık olan banka şubelerine ait detaylı bilginin bulunduğu sayfayı ararken çekti. Ekranın altında yer alan menü adımında Yapı Kredi Hakkında => En Yakın Yapı Kredi => Tatillerde Açık Olan Şubelerimiz başlığı altında ulaşılabilen içeriğe; anasayfada “tatil” ve “şube” kelimeleriyle arama yaparak ulaşmak mümkün olmadı. Oysa en temel anahtar kelimeleri kullandık ve belki de ilk sırada bu sayfanın çıkması gerekirdi. İçeriğe ulaşmak için başlıktaki kelimenin aynısını (tatillerde) kullanmak gerekti.

yapi-kredi-internet-sitesi

Yine temel anahtar kelimeler olan “haftasonu“, “açık” ve şube” kelimelerini arattığımızda ise tamamen alakasız “Yapı Kredi Gönüllüleri” sayfasıyla karşılaştık. Arama kutusunun hemen üzerindeki “Size nasıl yardımcı olabiliriz?” sorusuna tam olarak olarak cevap verip, “Haftasonu hangi şubeler açık” diye yazdığımızda ise ne yazıkki hiç yardım alamadık…

Özetlemek gerekirse Yapı Kredi’nin kurumsal web sitesinde sadeleşmiş yeni tasarım güzel ama gelişmiş bir arama motoru performansını yakalamaktan çok uzak. BDDK tarafından zorunlu kılınan içerikler kolayca bulunurken, pratik hayatta son kullanıcının ihtiyaç duyduğu içeriklere arama özelliğini kullanarak ulaşmak pek de kolay değil gibi görünüyor . Bu da sade tasarımın, içerideki bilgiye ulaşılmasında bir engel oluşturmasına sebep oluyor.

Web sitesinde içeriğe arama özelliğine dayalı bir erişim stratejisi, cesaret isteyen bir manevra. Gönül isterdi ki Yapı Kredi bu işin altından ilk seferde kalkmış olabilsin, ancak proje bu haliyle üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini net bir şekilde gösteriyor.