web statistics

Neden refinansman yapılır? Ne zaman refinansman yapılır?


Refinansmanın tanımını yayın hayatımızın başlarında sizlerle paylaşmıştık. Ancak geçen zaman içerisinde gerek konut kredisi, gerekse ihtiyaç kredilerinde artan kullanım bu konuya tekrar dönmemizi gerektirdi. Bugünkü yazımızda kısaca “Refinansman nedir? Neden refinansman yapılır? Ne zaman refinansman yapılır? Refinansman yapılırken nelere dikkat edilir?” sorularına yanıt vermeye çalışacağız.

Refinansman nedir? Neden Yapılır?

Refinansman tüketicilerin geçmişte kullandıkları geri ödemeleri devam eden kredilerin faiz, vade, taksit veya para birimi gibi özelliklerinden herhangi birinde değişiklik yapması olarak tanımlanabilir. En basit haliyle mevcut krediyi kapatıp, kalan tutar üzerinden yeni bir kredi kullanılmasının eş zamanlı olarak yapılması anlamına gelir. Bu işlemi mevcut kredinizi kullandığınız kurumdan yaparsanız yapılandırma, başka bir kurum üzerinden yaparsanız refinansman olur diye ayıranlar da vardır, ancak ismin çok önemi yok.

Hangi kredilerde refinansman yapılır ?

Refinansmana ülkemizde konut ve ihtiyaç kredilerinde çok sık rastlanıyor. Taşıt kredilerinde en yüksek vade ve avantajlı faiz oranları sıfır araçlara verildiği için, kredi ile alınan aracın kredisi için refinansman yapılması faiz oranları çok dramatik olarak düşmediği durumda mantıklı olmuyor. Konut kredisinde ise faiz oranları düştüğünde özellikle uzun vadeli kredilerde vade değiştirmeden refinansman yaparak önemli miktarda tasarruf etmek mümkün olabiliyor.

Refinansmanda erken kapama ücreti

ne zaman refinansman yapilirİhtiyaç kredilerinde de gerileyen faiz oranları nedeniyle refinansman söz konusu oluyor. Hatta son bir kaç senedir bu şekilde yapılandırma yapan tüketicilerin sayısının artması nedeniyle bankalar hiçbir yasal dayanağı olmadan ihtiyaç kredisi sözleşmelerine erken kapama ücretiyle ilgili maddeler ekleyip uygulamaya başladılar.

Konut kredilerinde erken kapama ücreti yasa ile tanınan %2’lik bir üst sınırla belirlenmişken, bankalar kendilerine konut finansmanı sisteminde ek gelir getiren bu uygulamayı, gerileyen kredi faizlerinin bulunduğu ortamda ihtiyaç kredileri arasında geçiş yapan tüketicilere caydırıcı bir motivasyon olarak kullanmaya başladılar.

Ancak unutmamakta fayda var; eğer geri ödemelerinizi düzenli yapan bir tüketiciyseniz, bankanızla bu oran için pazarlık edip indirim almanız mümkündür, zira hiçbir banka sorunsuz kredi müşterisini kolay kolay başka bankaya kaptırmak istemez. Sizden talep edilen oranı üst sınır olarak kabul edip pazarlık yapabilirsiniz.

Ne zaman refinansman yapılır?

Yukarıda bahsi geçen kredi özelliklerinden (faiz oranı, vade, taksit) herhangi birinde kredi kullanan tüketicinin lehine bir değişiklik olması durumunda refinansman yapılabilir. Bu durum, ülkemizde pratikte faiz oranlarının düşmesi olarak karşımıza çıkar. Ancak aylık taksitlerin tutar ve sayısında değişikliğe giderek vade sonunda ödenmiş olacak faiz’en tasarruf etmek mümkün olacağından, bu özelliklerde değişikliğe giderek de refinansman yapılabilir.