web statistics

Düşen altın fiyatları birikim yapmak isteyenleri korkutmamalı


Türkiye’de altının birden fazla fonksiyonu var. Ziynet eşyası ve yatırım aracı ilk akla gelenler. Son yıllarda ülkemizde altına yatırım araçlarının gelişmesiyle, birikim özelliği tekrar su yüzüne çıktı. Ancak son bir yıl içinde altın fiyatlarında yaşanan büyük gerileme insanları tedirgin etti ve altın hesaplarından uzaklaşmaya sebep oldu.

Birikim yapmadan olmaz

Birikim bir ömür boyu sahip olunması gereken bir disiplindir. Hayatı yaşarken birikim yapmak uğruna bazı keyifli anlardan vazgeçmeyi kastetmiyoruz. Birikim aracı seçerken ayrılan tutarın en yüksek seviyede birikimde değerlendirilmesi, stopaj vb. gibi kaynaktan kesilen vergilerden de mümkün olduğu kadar az etkilenmesine dikkat edilmesi gerekir.

Birikim için  altın hesabı

Altın hesapları bu açıdan özellikle ortalama bir tüketicinin birikim yapması için önemli bir fırsat sunuyor. Hesap işletim ücreti yok, yönetim gideri kesintisi yok, stopaj yok. Altın hesapları ile ilgili en çok şikayet edilen konuların başında bankaları altın hesaplarıyla ilgili alım satım fiyatlarında uyguladıkları farklar geliyor. Ancak birikim yaparken uzun süreli ve istikrarlı alım söz konusu olduğundan bu fiyat farkına takılıp kalmamak gerekir. Perakende bankacılık kitle bankacılığıdır. Bu bankacılık segmentinde öyle hassas fiyatlamalara rastlamazsınız. Bankada sahip olduğunuz portföy veya işlem tutarına göre talep etmeniz durumunda, şube nezdinde özel fiyatlamalar alabilirsiniz.

Alım-satım fiyat farkı birikimde önemli olmamalı

Alım satım fiyat farkı gün için alım satım yaparak para kazanmayı planlıyorsanız önem kazanır. Amacınız birikim ise endişe edilmesi gereken bir konu değildir. Ama altın alımı yapacağınız bankanın serbest piyasada işlem gören altın fiyatlarına kıyasla nasıl bir fiyat verdiğini mutlaka kontrol etmekte fayda var.

Birikimlerle gün içi alım satım, yatırım değildir

dusen altin fiyatlariEğer günlük veya kısa vadeli olarak altın alıp satarak para kazanmayı amaçlıyorsanız altın hesabı size göre değil. Bu durumda size altına dayalı borsa yatırım fonları (GLDTRF), daha deneyimci yatırımcılar için ise VOB ve forex piyasalarını öneririz. Bu gibi piyasalarda alım satım fiyatları arasındaki fark ilgili borsa tarafından tanımlanmış kurallar çerçevesinde belirlendiği için minimaldir. Ancak bu durumda da aracı kuruma ödediğiniz komisyonlar konusunda hassas olmanız gerekir. Ama birikimlerle gün içi alım satım yapmayı düşünenler için net olarak belirtmekte fayda var, bu yatırım değil spekülasyondur.

Birikim yapanlar altın fiyatları düştüğünde panik yapmamalı

2013 yılı bu açıdan Türk yatırımcısına güzel bir ders verdi. Özellikle ikinci çeyrek sonrası altın fiyatlarında dünya çapında yaşanan gerileme, altına yatırım yapan bir çok kişinin canını sıktı.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir, yatırım amaçlı olarak altın alıyorsanız, her yatırımda olduğu gibi maliyetinizi, pozisyondan çıkış tarihinizi (vade) en azından zarar-kes (stop loss) ve kar realizasyonu için fiyat seviyelerinizi belirlemiş olmanız gerekir. Altın günümüzde yoğun olarak çeşitli piyasalarda kaldıraçlı olarak alınıp satılan bir kıymetli metaldir. Dolayısıyla dönem dönem spekülasyona konu olabilir. Yatırım olarak altını düşünenler profesyonel uzmanlardan, yatırım danışmanlarından öncesinde veya yatırım süresince destek almalı. Birikim amaçlı düzenli olarak sabit tutarda altın alımı yapıyorsanız  ise, birikim hedefine ulaşmadığınız sürece altın fiyatlarında yaşanan her düşüşü aynı tutarla daha fazla altın almak için bir fırsat olarak görmeli, bu alımların birikimlerin maliyetini düşüreceği fikrini benimsemelisiniz. Amacınız birikim yapmak ise gönül rahatlığıyla altın fiyatları düşerken de altın hesabı açtırabilir, düzenli alıma başlayabilirsiniz.

Altın hesabı mı?  Biriktiren altın hesabı mı?

Altın hesabında altın alımını müşterinin şahsen yapması beklenirken, birikimli altın hesabında alımlar müşteri tarafından belirlenen tarihte hesaptan veya aynı bankadan sahip olduğunuz kredi kartından çekilerek alım yapılır. Aktif olarak kullanılmayan hesaplarda hesaptan tahsilat seçeneği çok sürdürülebilir olmasa da kredi kartından tahsilat birikim amacına yönelik önemli bir pratiklik sunuyor. Günümüzde her banka bir şekilde altın hesabı sunuyor diyebiliriz, ancak birikimli altın hesabı olan banka sayısı, hatta kredi kartından tahsilat imkanı sunan birikimli altın hesabı olan banka sayısı oldukça sınırlı. Amaç istikrarlı bir şekilde birikim yapmak ise, vergi, hesap işletim ücreti, yönetim gideri vb. gibi kesintisiz bir şekilde birikime ayırdığınız tutarın tamamını değerlendirebildiğiniz için altın hesabı (birikimli veya birikimsiz) önemli bir avantaj sunuyor. Altın fiyatlarının şu anki konumu da, birikime başlamak için önemli bir maliyet avantajı sunması açısından bir fırsat sayılabilir.

Altın hesabı ile birikimli altın hesabı arasında bir seçim yapmanız gerekirse ,eğer herhangi bir ücret veya komisyon kesintisi yoksa tercihiniz birikimli hesap yönünde olabilir .