web statistics

Kredi kartı limiti neden önemlidir?


Türk halkı olarak kredi kartlarını çok seviyoruz. BKM Kart monitor 2012 araştırmasının sonuçlarına göre, Türk tüketicisinin elinde bulunan kredi kartı sayısı 5 yıl öncesine göre %65 artış göstererek 53 milyonun üzerine çıkmış durumda. Yine aynı araştırmaya göre Türkiye’de kişi başına 1.8 kredi kartı düşerken, cüzdandaki kredi kartlarımızın limiti ortalama 3 bin 870 lira. Erkeklerde ise ortalama limit 4 bin 511 liraya yükseliyor. Kart sahibi Türk tüketicisinin %90’nı limit aşımıyla ilgili bir sorun yaşamıyor. Öte yandan kredi kartı limiti bugünkü yürürlükteki uygulamalar kapsamında kritik bir önem taşıyor. Bugünkü yazımızda bunlar hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Kredi kartı limit kullanımı ve kredi skoru

Öncelikle zaman zaman karşılaştığımız ve önemli olduğunu düşündüğümüz bir yanlış anlamayı düzeltmek isteriz. Kredi kartı limitinizin ne kadarını kullanırsanız, o kadar yüksek kredi skoruna sahip olacağınıza dair söylentilere itibar etmeyin. Türkiye için konuşuyorsak böyle bir durum söz konusu değil. Yeni kredi kartı başvurularında ödeme sorunu olmayan kredi kartlarınız, değerlendirme ve limit belirleme sırasında geliriniz hakkında bir referans kabul edildiği için etkili olabilir, ancak limit kullanımı kredi skorunu pozitif etkileyen bir faktör değildir.

Kredi kartı limiti ve asgari ödeme tutarı ilişkisi

Bundan birkaç yıl öncesine kadar kredi kartı asgari ödeme tutarları tüm kredi kartları için %20 olarak belirlenmişti. Aralık 2010 yılında, BDDK yayınladığı bir yönetmelikle kredi kartı asgari ödeme tutarlarını kredi kartı limitlerine göre yeniden belirledi. Bu düzenleme sonrasında özellikle kredi kartı dönem borcunun tamamını değil de asgarisini yatıran tüketiciler için yüksek limitli kart sahibi olmak dezavantajlı bir hale gelmiş oldu.

Kredi kartı limit aşımı faizi var

kredi karti limitiKredi kartı limit ortalamasının 4000 TL’nin altında olduğu ülkemizde bize özel taksitli işlemlerin de etkisi ile (bankaların yaptığı +taksit ve taksit erteleme) zaman zaman kasada yetersiz limit mesajıyla karşılaşılabiliyor. Eğer kart sahibi olduğunuz banka kredi kartı limit aşımına faiz uyguluyorsa, limit aşılması durumunda aynı gün, aşılan tutara alışveriş faiz oranı üzerinden faiz hesaplanmaya başlatıp, toplam borç bakiyesi tahsis edilen limite düşene kadar faiz işlemeye devam ettiriyor. Bu nedenle “kart limitinin azı da çoğu da zarar” diyerek kararında bir limit belirlemeye çalışmak önemli.

Kredi kartı ödeme tutarları ve kredi kartı limit arttırımı

Yasal olarak bir takvim yılı içinde üç defa dönem borcunun %50’sinin altında ödeme yapan kart sahiplerinin kartları, borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekime ve limit artışına kapatılıyor. Dolayısıyla kişinin verimli bir şekilde kartını kullanabilmesi için, öncelikle dönem borcunun tamamını kapatacak bir kaynak bulması gerekiyor.

Özetle; bilinçli kredi kartı kullanımında kredi kartı limiti önemli bir rol oynar. Yüksek kredi kartı limit olması bir statü göstergesi değildir. Kartta illa statü göstergesi aranacakca, bu anca kullandığınız kartın tipine göre (klasik, gold, platin, titanum vs.) olabilir. Bunun sebebi de o karta verilen üyelik aidatı ve ona bağlı olarak alınan ek servislerden kaynaklanır.

Sık kullandığınız bir veya iki kredi kartı olmalıdır. Bu kartlarda ideal limit de tercihen Türkiye’deki ortalama kredi kartı limit (3 bin 870 lira) civarında olmalıdır. Bu limit hem asgari ödeme tutarlarınızın makul oranlarda (%25) seyretmesine neden olur, hem de bu civarda limiti olan kredi kartı ile daha az kart aidatı ödersiniz. İhtiyacınız olmayan yüksek limit ayrıca kart bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda, bankaya karşı mali sorumluluğunuzu da artıracağından ekstra bir risk demektir.