web statistics

Kredi kullanacak bankacılar için ipuçları


Bankacılık ülkemizde en çok istihdam sağlayan sektörlerin başında geliyor. Her sene birçok yeni mezun kariyerine bankacı olarak başlarken, yaptıkları ilki çalıştıkları bankadan bir hesap açtırıp, bir kredi kartı temin etmek oluyor. Nisan ayı da ücretli çalışanların vergi dilimleri ve bir önceki sene vadedilen prim, zam ve terfilerin beklenen finansal etkiyi yaratmaması nedeniyle kredi başvurularının artmaya başladığı döneme denk geliyor. Biz de kredi kullanmayı düşünen (yeni!) bankacılara yardımcı olacak birkaç bilgi paylaşalım diye düşündük.

Eğer bir banka için çalışıyorsanız, kendi bankanızın ürünlerini kullanmak gibisi yoktur. Malum en iyi banka masraf ödemediğiniz bankadır. Banka ve bankaya bağlı iştirak personelleri için de, kredi kartı yıllık aidatı, hesap işletim, EFT /havale ücretleri ödemediğinden en iyi banka işverenleridir.

Bankalar ve kredi kartları oldukça sıkı yasal düzenlemelere tabidir. Dolayısıyla bu masrafsız bankacılık hizmetleriyle ilgili yasalardan kaynaklanan bazı kısıtlamalar söz konusudur. Yani personel kendi bankasında masraf ödemez ama bu istisna masraflarla sınırlıdır. Yasal düzenlemeler ve kısıtlamalar söz konusu olduğunda hiç bir istisna yapılmaz. Gelin yasalardan ve sektördeki ilişkilerden kaynaklanan bu kısıtlamalara bir göz atalım.

Brüt maaş-kredi ilişkisi

Banka çalışanları çalıştıkları kurumdan bankacılık hizmetlerini alırken hemen hemen hesap işletim ücreti, kart ücreti, internetten eft havale ücreti vb. masraflardan muaftırlar. Ancak çalıştıkları kurumdan brüt maaşlarının en fazla 5 katı kadar kredi kullanabilirler. Buna kredi kartı ve KMH limiti de dahil edilir. Daha yüksek tutarda bir kredi (örneğin mortgage) kullanmak gerektiğinde başka bir banka üzerinden ilerlemek gerekir. Bu durumda da bankacılıkta uygulanan faiz oranı, komisyon, dosya masrafı, sigorta, EFT ve hesap işletim ücreti gibi maliyetlere karşı uyanık olmaz ve pazarlık yapmak gerekir.

Gecikme durumunuzdan yöneticiniz haberdar olur

kredi kullanacak bankacilara ipuclariÇalıştığı banka veya başka bankayla KMH, kredi veya kredi kartı geri ödemeleri nedeniyle sorun yaşayanların, bulundukları durumla ilgili yöneticilerinin, insan kaynakları veya sorun yaşanan banka tarafından bilgilendirilebileceğini unutmamaları gerekir. Banka çalışanının parasal konularla ilişkili bir bölümde görev yapması durumunda, bu durum çok daha hızlı bir şekilde karmaşık hale gelebilir, özellikle de 60 günden uzun süre yaşanan gecikmelerde.

‘Bankacı eş’ durumundan limitiniz düşebilir

Evli çiftlerde eşlerden biri banka çalışanıysa, bu durumun diğerinin kredi limitlerinin etkilenmesi de mümkündür. Geçtiğimiz yıl boyunca bazı bankaların personellerine eşlerinin kredi/kredi kartı limitlerinin azaltılması için baskı yaptığını, hatta işten çıkarma ile tehdit ettiklerine dair duyumlar bile aldık.