web statistics

Bebek büyütürken nasıl tasarruf edebilirsiniz?


Tasarrufun yaşam boyu sürdürülmesi gereken bir disiplin olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Ancak insan, hayatının çeşitli evrelerinde bu disiplini kolayca kaybedip ipin ucunu kaçırılabiliyor. Evlilik yetişkin bir insanın bu açıdan karşılaştığı ilk ciddi evredir. Bunun ardından ebeveynlik dönemi, yani bebeğin aileye katılmasından sonraki dönem gelir.

Bu dönemde kontrolü kaybetmemeye imkân yok. Asıl önemli olan tekrar kontrolü kazanmak, bu da tamamen ebeveynlerin farkındalığına bağlı bir durum. Birçok ebeveyn çocukları kendileri büyürken sahip olduğu imkanlardan fazlasına sahip olsun diye, kendilerini manen ve madden zorlarken, bunun uzun bir maraton olduğunu unutuyorlar. Oysa uzun maratonlarda enerjinin verimli olarak kullanılması ve parkur hakkında önceden bilgi sahibi olunması gerekir. Bu yüzden daha çocuklar henüz bebekken onun için yapılan harcamalarda önemli miktarda tasarrufa gitmek ve bu tutarları yine onun geleceği için biriktirmemiz gerekir. İşte bebek büyütürken dikkat ettiğiniz takdirde hatırı sayılır miktarda tasarruf yapabileceğiniz kalemler:

Bebek kıyafetleri

Bebekler, ilk bir sene boyunca çok hızlı büyürler. Özellikle bu dönemde bebeğin gardırobunu onun büyüme hızıyla uyumlu bir halde tutma çabası her ne kadar keyifli olsa da, maddi açıdan büyük bir israftır. Hatta çoğunlukla annelerin sırf kendileri çok beğeniyorlar diye bebek kıyafetlerine yığınla para döktüğüne şahit oluyoruz. Biliyoruz, bebeğiniz en iyisine layık, ancak sizden önce bebek sahibi olan yakınlarınızın çocukları için aldığı ve artık küçük gelen kıyafetleri kullanabilirsiniz. Sonuçta sıfır da olsa, kullanılmış da olsa alacağınız bebek kıyafetlerini önceden yüksek ısıda yıkayacağınız için bunun hiçbir sakıncası yok. Her ay çılgın bir süratle büyüyen sağlıklı bir çocuğa sahipseniz, böyle bir yola başvurarak çocuğunuzun giyim masraflarından tasarruf sağlayıp, bu parayla onun için altın alıp kenara koyabileceğiniz aklınızda bulunsun.

bebekli aile

Araç gereç ve oyuncaklar

Ailenize yeni katılacak üyenin duygusal coşkusu ve hormonların da etkisi ile, birçok aile hamilelik döneminde doğum sonrasında çok az kullanılacak bir çok araç ve gerece gereksiz para harcar. Göğüs pedleri, sterilizatörler, burun çekme pompaları, beşikler bizim deneyimimizden ilk aklımıza gelen yüksek harcama kalemleri. Ana kucağı ve bebek arabası gibi daha öncelikli ürünler ise ikinci el tercih etmeniz durumunda oldukça tasarruf edebileceğiniz araçlar.

Bebekler hayata adım attıkları o andan itibaren hayatın neşesi, amacı ve anlamı oluyor. Bu duygusal yoğunlukta kendimizi kaybettiğimiz konulardan biri de oyuncaklar. Herkesin bebeği kendisine göre sıradışı olduğu için potansiyelini geliştireceğine inandığı bir çok oyuncağı zamanından önce ve ihtiyaç olmadığını halde alarak hem parasal açıdan hem de yer açısından ısrafa sebep oluyor.

Çocuk bezi

Eski den bez mi vardı? Aslında vardı ama bezler kumaştandı. Eldeki stok bitince bezler yıkanır, kaynatılırdı ve bunun bir sürü ızdıraplı süreci vardı. Kullan-at çocuk bezleri çıktıktan sonra ebeveynliğin temizlikle ilgili kısmı biraz daha kolaylaşmış oldu ama buna karşılık çocukların bezde kalma süreleri uzadı ve tabi ailenin finansal kaynaklarından çocuk bezine ayırdığı pay da artmış oldu.

Çocuk bezi hakkında bilmeniz gereken şu, en pahalı bez çocuğunuz için her zaman en uygun bez olmayabilir. O sebeple çocuk bezinde yeni bir marka denerken büyük paketler yerine küçüklerle başlamanız ufaklığın bir sorun yaşaması durumunda sizi olası bir ısraftan kurtaracaktır. Küçük paketle denemeniz başarılı geçmişse, daha ekonomik büyük boy paketlere giderek adet fiyatında belli avantajlar yakalamak mümkün.

Karşılaştırma yaparken her zaman alternatif paketlerin fiyatlarından bir adet bez fiyatını bularak ona göre karar verin. Çocuğun gece uykuları bir kere düzene girdikten sonra gece performansı yüksek olan bezlere ihtiyaç duyulduğunu düşünebilirsiniz. O zaman gündüz kullanımı için daha hesaplı bir bez, gece kullanımı için daha pahalı bir marka ile ilerleyebilirsiniz.

Yeri gelmişken bez konusunda birkaç ufak kullanım tüyosu da verelim. Bebek bezlerinde kiloya göre numara değişir. Bazı aileler kız bebeklerde sağlıksal nedenlerden dolayı bir numara önden gitmeyi tercih edebiliyorlar. Bebeklerin önce ek gıdaya başlaması, ardından et yemeye başlaması ile bez değişiminde masumiyet sona erer. Unutmayın bez alırken, fiyat değil bebeğin cildinin beze reaksiyon gösterip göstermediği önemlidir.

Dünyanın en güzel şeyi için az harcayın, çok biriktirin

Bu ana başlıkların dışında 3. aydan itibaren sunulan bebekler için oyun grupları, kurslar, dersler vs. gibi hizmetler var ki, kendi sosyal becerilerimizin geri kalmışlığımızı kapatmak için yaratılan bu hizmetler ayrı bir yazı konusu olabilir.

Bebek sahibi olmak kesinlikle akıllı işi değil ama aynı zamanda dünyanın en güzel şeyi. İnsan dikkat etmezse kendini özellikle ilk yıllarda farkına bile varmadan belki de sadece bir kez kullandığı birçok şeye parayı harcamış buluyor. Yukarıda bahsettiğimiz konulardan birazına dikkat ederek tasarruf ettiğiniz tutarları yine çocuğunuz için biriktirmeniz, uzun vadede kendinizi daha iyi hissettirecektir.