web statistics

Para kaynaklı stresle baş etme yolları


Stresle baş etmek zordur ama imkansız değildir. Bu yazımızda size para stresiyle başa çıkmanız için 6 yöntem önereceğiz. Elbette bu yöntemlerin bazıları kimileri üzerinde daha etkiliyken, bazılarında işe yaramayabilir. Ancak para veya kariyer stresinden yakınıyorsanız, bu yöntemlerden biri veya daha fazlası denemenizi öneririz:

1. Gereksiz harcamalardan kaçının

Finansal stresi azaltmanın en etkili yolu gereksiz harcamalara son vermektir. Eğer satın aldığınız şeyler, harcadığınız paraya oranla size yeteri kadar keyif vermiyorsa, bu harcamaları kesebilirsiniz. Bu harcamalara düzenli olarak ne kadar para ayırdığınız tespit etmekle işe başlayın. Eğer bu hobinize ayırdığınız zaman sadece ayda sadece birkaç saat ise, belki de bu hobinize bu kadar para harcamamalısınız.

2. Finansal sıkıntıyı aşmaya çalışın

Stres yaratan finansal zorluklarla baş etmenin pek çok yolu vardır. Çoğu zaman çevrenizdekilerle konuşmak çok işe yarar. Eğer hayatınızda bu stresi yaratanlar sizin çevrenizdeki insanlarsa, bunun hakkında kararlı bir şekilde onlarla konuşun. Eğer stres kaynağı bir kişi değilse, o zamanda yakınlarınız ve arkadaşlarınız duruma farklı bir açıdan bakarak size yardımcı olabilirler.

Stres yaratan parasal sorunlarınızı çevrenizle paylaşmaya ne kadar erken başlarsanız, sorun daha fazla büyümeden hep beraber bir çözüm bulma şansınız da o kadar yükselir.

3. Stres yaratan duruma uyum sağlayın

Bazen stres yaratan durumu engelleyemez veya bertaraf edemezsiniz. Bu durumda bu problemle başa çıkmanız gerekiyor. Bunu yapmanın en etkili yollarından birisi büyük resme bakmaktır. Eğer hayatınızda stres yaratan birşey varsa, buna bakış açınız hem olumsuz hem olumlu olabilir ve belki de stres bunun katlanılması gereken tarafıdır.

Stres kaynağınız ne ise, bunun olası pozitif yönlerinin listesini yapın. Örneğin sorun borçsa, bunu aslında değer verdiğiniz birşeyi satın almak için almış olduğunuzu hatırlayın. Eğer bu zaman içinde değerini kaybetmiş yatırımsa, en azından hala bir değeri olduğunu ve belki de tekrar eski değerine ulaşabileceğini unutmayın. Her inişin bir çıkışı vardır.

4. Bazı şeyleri değiştiremeyeceğinizi kabul edin

Her ne kadar istemesek de hepimiz hayatımızda sonuçlarını değiştiremeyeceğimiz kötü deneyimler yaşarız. Kimilerinin doğuştan gelen sağlık sorunları vardır, kimilerinin ise değiştiremeyeceği finansal olarak ağır sorumlulukları…

Eğer gerçekten bunları değiştiremiyorsak, bunlarla yaşamayı öğrenmeliyiz. Stres seviyenizi azaltmak için size keyif veren şeylere odaklanın. Kafanızı boşaltmak, olumsuz düşüncelerden sıyrılmak için kendinize zaman ayırın.

5. Eğlence ve dinlenmeye zaman ayırın

Bazen hayatımız tamamen stres doludur. İş hayatı kafamızı tamamen meşgul eder, çocuklar yüzünden bütün gün koşturmak zorunda kalırız ve dinlecek hiç zaman bulamadığımız için stres başa çıkamayacağımız bir düzeye gelir. Hepimizin bu stres yaratan durumdan uzaklaşmaya ihtiyacı vardır.

Para kaynaklı stresten uzaklaşmak için düşük bütçeli aktiviteler çok etkilidir. Sevdiğiniz bir kitabı okumak, arkadaşlarınıza futbol oynamak, hatta kendinizle başbaşa kalabileceğiniz bir doğa yürüyüşü bile çok ise yarar.

6. Sağlıklı bir hayat tarzını benimseyin

Finansal stresi azaltmak için son tavsiyemiz kişisel sağlınıza önem vermeniz. Ne kadar sağlıklı yaşarsanız, sebebi ne olursa olsun vücudunuzun fiziksel ve düşünsel stresle baş etmesi o kadar kolay olur.

Daha sağlıklı yaşamak için birçok basit ve etkili yöntem vardır. Düzenli uyku uyumaya çalışın. Eğer yeteri kadar uyursanız, birinin sizi uyandırmasına gereken kalmadan vücudunuz kendi kendine uyanacaktır. Meyve ve sebzelerden oluşan bir sağlıklı bir diyeti tercih edin. Sigarayı bırakın, daha az alkol tüketin. Düzenli olarak egzersiz yapın, kendi mahallenizde yapacağınız 20 dk’lık bir yürüyüş bile faydalıdır.

Bu yöntemlerin birkaçını beraber uygulamak finansal stresinizi belirgin ölçüde azaltmanıza yardımcı olabilir. Para kaynaklı stresle savaşmaya karar verdiğinizde ise yolun yarısını zaten tamamlamış olacaksınız.

Önceki sayfa: Stresin hayatımıza etkileri