web statistics

Otomatik ödemenin size göre olduğundan emin misiniz?


Fatuları otomatik ödemeye bağlamak, çoğu insan için hayatı kolaylaştıran bir hizmettir. Günümüzde neredeyse her banka bu hizmeti müşterilerine sunuyor. Hatta bazı bankalar sadece hesaptan değil, kredi kartından da otomatik fatura ödeme seçeneği sağlıyor.

Otomatik ödeme öncelikle zamandan kazandırıyor. Her bir fatura için birkaç kez bankaya gitmekten kurtuluyorsunuz. Aynı zamanda faturayı ödemeyi unutmak derdi de ortadan kalkıyor. Tesisat veya hizmet numarasını bir kez kayıt ettikten sonra artık herşey otopilota alınmış oluyor. Ayrıca bankalar zaman zaman kredi kartına hatırılı sayılır miktarda puan kazandıran otomatik ödeme kampanyaları da düzenliyorlar. Ancak her ne kadar kolaylık sağlıyor gibi görünse de, otomatik ödeme talimatı bazen müşterilerin başını ağrıtabiliyor. İşte bizim aklımıza gelenler :

Yüksek fatura bedelleri

Dedik ya, bir kez talimatı verdiniz mi bir daha fatura ödemekle uğraşmıyorsunuz. Bu da doğal olarak faturalarınızı takip etme motivasyonunuzu azaltıyor. “Nasılsa otomatik ödeniyor” deyip faturaları kontrol etmeyi bırakıp, yüksek kullanım bedellerini tespit etme veya hatalı tutarlar yakalama şansınızı düşürebilirsiniz. Örneğin klimanın sebep olduğu yüksek elektrik kullanım bedelini gözden kaçırabilir, ufak bir ayarla edeceğiniz tasarruftan olabilirsiniz.

Taahhüt verilen servis abonelikleri de (GSM, internet vb.) tüketici şikayetlerinin oldukça yoğun yaşandığı durumlardır. Abone olunan pakette yapılan fiyat değişikliği bilgilendirmelerinin müşteriye sağlıklı yapılmadığı durumlarda veya yanlışlıkla yapılan ekstra paket tanımlamalarındaki maliyetler, faturaları takip etmemeniz durumunda dikkatinizden kaçacaktır.

Hesapta yeterli para kalmaması

fatura otomatik odemeOtomatik fatura ödemeleri genellikle banka hesabından yapılır. Farklı fatura ödeme tarihleri, hesabınızda  her zaman belirli bir miktar para bulundurma zorunluluğu doğurur. Hesapta yeterli para olmaması durumunda ise çoğunlukla ödeme yapılmaz. Eğer acilen paraya ihtiyacınız olursa ve faturalarınızın otomatik ödemede olduğunu unutarak hesabınızda tüm parayı (veya fatura için yeten tutarı) çekerseniz, faturanız da ödenmeyecek demektir.  Bu da bir sonraki fatura döneminde cezalı ödeme anlamına gelir. Bunun bir istisnası hesabınıza kredili mevduat hesabı (KMH) tanımlanmış olmasıdır. Sistem hesapta para bulamadığında bağlı olan KMH’tan borcu tahsil eder ve hesap eksi bakiyeye düşer. Eksi bakiye demek faiz ödemek demektir.

Kredi kartından ödemeler

Otomatik fatura ödemelerinde tercih edilen yöntemlerden biri de kredi kartından yapılan ödemeler. Karttan yapılan otomatik ödemeler, hesaptan yapılan ödemelere göre daha avantajlı sayılabilir, zira hesapta nakit bulundurmak gibi bir derdiniz olmayacağından faturanızın ödenmeme riski çok daha azdır. Ancak çoğu banka kredi kartından yapılan otomatik ödemeler için ek bir ücret talep etmekte (Finansbank şaşırtıcı bir biçimde kredi kartından verilen otomatik ödeme talimatlari için ücret almıyor).  Bir de kartınızın limitini doldurma sorunu var. Eğer aylık kart harcamanızda ipun ucunu kaçırırsanız, limitiniz dolduğu için limit aşım ücretiyle veya fatura tutarının çok yüksek olması durumunda ödenmeme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Ne yapmalı?

Çoğu bankacılık ürününde olduğu gibi otomatik ödeme talimatında da yapılması gereken bu faydalı ürünü iyi tanımak. Yukarıda saymış olduğumuz maddelere dikkat edebileceğinize inanıyorsanız hayatınız çok daha kolaylaşacaktır. Eğer bankanız, hesabınızdaki tutarın altına indiğinde veya kredi kartı limitinizi aştığınızda SMS veya email uyarı hizmeti sunuyorsa, bu da işinize yarayacaktır. Otomatik ödeme talimatı yerine internet şubesinde her bir faturanın bilgilerini bir kez kaydederek, ödeme tarihlerinde ilgili tutarı hesaptan hızlı ödeme seçeneği şubeye gitmekten daha pratik bir yöntem olacaktır.

“Otomatik ödemenin size göre olduğundan emin misiniz?” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.