web statistics

İş kurmak isteyenler için 6 altın kural


Kendi işinizi mi kurmak istiyorsunuz? Bir girişimci olarak atmanız gereken ilk adımları sizler için sıraladık

Belki milyonlarca lira kazandıracak bir fikriniz var, ya da bir başkası için çalışmaktan sıkıldınız. Sebebi her ne olursa olsun kendi kendinizin patronu olmak yaratıcılık, strateji ve zeka gerektirir. Bu yazımızda uzmanların hemfikir olduğu, başarıya ulaşmak için atmanız gereken 6 adımı sıralayacağız.

1. Müşterinizi tanıyın

Bir girişimci hedef kitlesini ne kadar iyi tanırsa, bu müşterilerin satın almak isteyeceği ürün ve servisleri yaratma şansı da o kadar yüksektir. Bu ilk başta kulağa çok basitmiş gibi görünebilir, ancak pek çok şirket kazanmış olduğu tecrübe veya kapsamlı pazar araştırmasına rağmen başarılı ürün ve servis yaratma konusunda başarısız oluyor.

2. Fikrinizi test edin

Hiç bir girişimci başarısız olacak bir işe girişmek istemez. Bu ihtimali bertaraf etmenin en iyi yöntemi, para ve zamanınızı boşa harcamadan önce fikri test etmektir. Fikrinizi hayata geçirmeden önce en az 10 potensiyel müşteriye bu fikrinizi anlatın ve satın alıp almak istemediklerini sorun. Yakınlarınız ilk soracağınız kişiler olabilir, ancak bu sizi önceden tanıyan kişilerin objektif olamama ihtimalini de göz ardı etmeyin.

Pazar araştırmanızı çok iyi yapın. Pazarın üreteceğiniz ürünü talep edip etmeyeceğini anlamak, şirketinizi kurmadan önce size binlerce lira harcamaktan kurtarabilir. Başkalarının sizin fikrinizi önceden hayata geçirip geçirmediğini kontrol etmek için patent ve ticari marka araştırması yapmayı ihmal etmeyin.

3. Satış stratejisi belirleyin

Ürününüzün nasıl pazarlanacağını ve satılacağını anlamak, başarılı olmak için kritik bir adımdır. Sektörün standartlarını bilmek önemlidir, ama asıl başarıyı sizin özellikleriniz ve yetenekleriniz getirir. En başarılı girişimciler, aynı zamanda en iyi satışçılardır.

Eğer tüm enerjinizi ürün geliştirme, tasarım ya da üretime vermeniz gerektiğini düşünüyorsanız, satış stratejinizi beraber belirleyecebileceğiniz ve sonrasında hayata geçireceğiniz doğru yetkinlikteki kişilerde çalışmanız gerekir.

4. İş planı yapın

is planiYeni bir girişim için düşünülmesi gereken çok sayıda detay vardır. Bu detayların yer alacağı bir iş planı hazırlamak size çok yardımcı olabilir. Hazırladığınız dökumanın pazar rakamları, maliyetler, operasyonel yapı, iş kolları ve diğer tüm detayları içermesi gerekir. Sadece bir kaç sayfa olsa bile elinizde bir iş planı olması önemlidir.

Çok uzun süredir çalışan tecrübeli kişilerin bile yeni bir işe başlarken bir iş planına ihtiyacı olabilir. Ürün geliştirme, pazarlama ve üretim gibi maliyetleri ön görebilmek önemlidir, zira gerçektek hayatta bu maliyetler düşündüğünüzden daha yüksek tutar olur ve hesaplanandan daha uzun sürer.

5. Doğru ekiple çalışın

Sizinle beraber sıkı çalışacak ve vizyonunuzu anlayabilecek kişiler bulabilmek önemlidir. Bunu da en iyi profesyonel çevrenize (networking) danışarak yapabilirsiniz. Tanıdığınız ve güvendiğiniz iş çevrenizin referansıyla ulaştığınız kişilerle çalışmak, başarı şansınızı yükseltebilir.

Arkadaş, aile ve iş çevreniz dışında katıldığınız iş etkinlikleri ve fuarlarda da yetkin kişilerle görüşün. Ne kadar geniş bir iş çevreniz varsa, ihtiyacınız olan kişileri o kadar kolay bulursunuz.

6. Hesabınızı iyi yapın

Fikriniz ne kadar para kazandıracağını öngörmek önemlidir. Ancak ondan daha önemli olan, fikrinizin hayata geçmesi için kaç para gerektiği, daha sonra nasıl fon bulacağınız ve işiniz para kazanmaya başlayana kadar kendizi nasıl geçindireceğinizdir. Girişimcilerin başlangıçta en sık yaptığı hatalardan biri giderleri düşük, nakit akışını yüksek öngörmektir.

Gerçekçi bir bütçe ve nakit akışı projeksiyonu yapmak paranızı doğru yönetmenize yardımcı olur. Bu aşamada bir danışmandan destek almak biraz pahalı gibi gelse de, ileride yapacağınız olası kayıpları azaltacağından uzun vadede paranızın karşılığını alabilirsiniz.