web statistics

Ziraat Bankası’yla ilgili KMH şikayetlerinde artış var


Son zamanlarda sitemize Ziraat Bankası ve kredili mevduat hesabı (KMH) ile ilgili aramalarla gelen kişi sayısında artış var. Bu aramalarla gelen ziyaretçilerin özellikle kredili mevduat hesabının ne olduğunu bilmediklerini ve KMH’ı anlattığımız yazımıza ilgi gösterdiğini görüyoruz. Konuyla ilgili olarak ufak bir araştırma yaptık. Son günlerde sikayetvar.com gibi sitelere yazılan şikayetler, Ziraat Bankası’dan emekli maaşı çeken müşterilerin yetersiz bilgilendirme sonucu mağdur olduğunu gösteriyor.

Öncelikle kısaca KMH’ın ne olduğuna değinelim. KMH, hesap sahibinin hesabında para bulunmadığı halde, önceden belirlenmiş olan bir kredi limiti dâhilinde nakit çekmesine veya hesap üzerinden ödemelerin gerçekleştirebilmesine izin veren bir üründür. Bir kredi işlemi olması nedeniyle hesap eksiye düşer ve kişi sonrasında çekilen tutarla birlikte faiz öder.

Başta sikayetvar.com olmak üzere internette önemli sayıda emekli maaşı müşterisinin kendilerinden yapılan çeşitli KMH tahsilatları nedeniyle şikayetlerinin arttığını farkettik. KMH yüksek faiz oranı nedeniyle banka için oldukça karlı bir ürün. Anlaşılan Ziraat Bankası da bu kar iştahıyla KMH ürününün kullanımına ağırlık vermiş. KMH’ın ne olduğunu tam olarak bilmeyen, ancak KMH tanımlamasına onay veren emekliler, maaşlarıyla birlikte KMH dahilindeki kredi limitinden de para çekmişler ve farketmeden eksi bakiyeye düşmüşler. Bir sonraki ay maaşlarındaki eksikliği farkedenler, hesap dökümünde KMH tahsilat tutarı, KMH işlem ücreti, KMH hesabı hayat sigortası gibi kesintilerle karşılaşmışlar.

Ziraat Bankası müşterisi olmadığımız için KMH’ların nasıl süreçte açıldığını bilemiyoruz, ancak bununla ilgili bilgilendirmenin çok sağlıklı yapılmadığını tahmin ediyoruz. Çoğu emekli olmak üzere milyonlarca maaş müşterisine SMS veya ATM’yle bilgilendirme mesajı gösterseniz bile, KMH gibi komplike bir ürünü kısaca anlatmanız mümkün değil.

Ziraat Bankası müşterilerine önerimiz, habersiz KMH tanımlaması farketmeleri halinde banka şubelerine başvururak maaş aldıkları hesaba tanımlanan kredili mevduat hesabı özelliğinin kaldırmasını talep etmeleri.

NOT: Ziraat Bankası haberimiz üzerine bize ulaşarak aşağıdaki bilgilendirmeyi paylaştı. Bankanın nazik bilgilendirmesi üzerine, tahmine dayalı bazı ifadelerimizi değiştirdik. Ancak mağduriyetlerin olması, KMH’la ilgili bilgilendirme konusunda bankanın ihmali olduğunu gösteriyor. Bu yüzden yazımızı kaldırmıyoruz.

İşte Ziraat Bankası’nın resmi cevabı:

Sayın Yetkili,

Tuketicifinansman.net adlı web sitenizde “Ziraat Bankası emeklilere habersiz KMH mı tanımlıyor?” başlığı ile yayımlanan haber Bankamızca son derece büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. Ziraat Bankası ülkemizin bankacılık standartlarını belirleyen bir kurum olduğunun bilinciyle müşterilerini her zaman en büyük aktif varlığı olarak görmekte ve her şeyden önce müşteri memnuniyetini esas alarak hareket etmektedir. Bankamızda Kredili Mevduat Hesabı tanımı, yalnızca müşteri talebi üzerine, ilgili müşterinin bankanın cari mevzuatı çerçevesinde değerlendirilip uygun bulunması halinde açılmaktadır. Kredili Mevduat Hesabı tanımı olan müşterilerimizin sözleşme gereği hesaplarından yapılacak tahsilatlarda, öncelikle diğer vadesiz hesapları kontrol edilmekte daha sonra Kredili Mevduat Hesabı kullanılması hususunda yine müşteriden alınan onay çerçevesinde bu hesaptan tahsilat yoluna gidilmektedir. Ayrıca alternatif dağıtım kanallarından yapılan işlemlerde, eğer ilgili işlem Kredili Mevduat Hesabından yapılacaksa bir uyarı metni ekrana yansımakta olup müşterinin onayı/seçimi üzerine işlem yapılmaktadır.

Bu bilgiler ışığında, Bankamız uygulaması hakkında kamuoyunu yanlış yönlendiren söz konusu haberin sitenizden kaldırılmasını rica ediyor, ileride Bankamız ile ilgili haber paylaşımları öncesinde bizimle irtibata geçmeniz halinde, konuyla ilgili en hızlı ve doğru şekilde bilgilendirileceğinizi de önemle belirtmek istiyoruz.

Saygılarımızla
KURUMSAL İLETİŞİM BÖLÜMÜ BAŞKANLIĞI