web statistics

HSBC – Pegasus kredi kartı işbirliği sona eriyor


Geçtiğimiz hafta bir okuyucumuz, kredi kartı harcamalarına uçuş mili/uçak bileti kazandıran ortak markalı kredi kartı HSBC Pegasus Kart‘ta, tarafların işbirliğini bitirdiği konusunda bizi bilgilendirdi.

Okuyucumuzun çağrı merkeziyle yaptığı görüşme sonrası bizimle paylaştığı bilgiye göre; HSBC bundan sonra yeni Pegasus Kart basımı yapmayacak, mevcut kartların yenilemesi geldiğinde de bunları Advantage Visa Gold kart ile yeniliyor olacak. Okuyucumuza çağrı merkezinden mevcut Pegasus kredi kartını en son 20 Mart 2013 tarihine kadar kullanabileceği bilgisi verilmiş. Bunun bu ürüne sahip müşterilere uygulanacak genel bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz. Pegasus kartlarında biriken puanların kullanımın ardından kartlar iptal edilecek*.

Bizim ve haliyle Pegasus Kart sahibi okuyucumuzun burada merak ettiği iki konu var. Bunlardan biri Pegasus Kart için yapılan promosyon bileti karşılığı kartı kapatmama taahhüdü içeren uygulamalarda, taahhütlerin Mart 2013 sonrasına sarkanlarının ne olacağı. Banka bu taahhüdü devam ettirmeyi talep edecek mi yoksa artık öyle bir hizmet vermediği için taahhüdün yaptırımlarından (90 TL ceza) feragat edecek mi? İkinci konu ise, acaba Pegasus Havayolları ortak markalı uçak bileti kazandıran kart programı için başka bir banka ile çalışacak mı? Yoksa ortak markalı kredi kartı macerasından tamamen vaz mı geçti?*

Bu aşamada tamamen tahminde bulunarak Pegasus’un daha motive bir banka ile devam etmeyi tercih edeceğini düşünüyoruz*. Yanlış anlaşılma olmasın, “motive” tanımını kullanırken bir ortada beceriksizlik olduğunu kastetmiyoruz. Ancak şunu da kabul etmek lazım; HSBC, 2002 yılında hatırı sayılır bir meblağ ödeyerek satın aldığı Türkiye’nin en yaygın taksitli kart programı Advantage‘ı kredi kartı portföyüne çevirdi. Geçen 10 senede kart sayısı ve pazar payında geldiği nokta ve sektörde yarattığı innovasyonun çok yüksek bir beceri göstergesi olduğunu da malesef söylemeyiz. Hatırlarsanız yakın zamanda HSBC Advtantage program ortağı Halkbank da mevcut işbirliğini sona erdirerek kendi markasını sıfırdan yaratarak ilerlemeyi tercih etmişti.

pegasus-kartHSBC ve Pegasus Havayolları arasındaki işbirliğinin sona erdirilmesi iki tarafın ortak kararı veya taraflardan birinin kararı da olabilir. Bu işbirliğinin sonsuza kadar devam etmesini zaten beklemiyorduk. THY’nin sadakat programı Miles&Smiles programı (eski adıyla Shop&Miles) için de bir kaç senede bir ihaleye açılarak olası bir işbirliği için teklifler alındığını biliyoruz. Bu ihale süreçlerinin sonunda Garanti her zaman en yüksek teklifi veren banka olmasa da, bir şekilde ihaleyi alan banka olmayı başarmıştı.

Pegasus Kart’ın başka bir banka ile devam edip etmeyeceği, programın resmen ne zaman sona ereceği* ve sona eren bu program çerçevesinde taahhütleri devam eden müşterilerin yükümlülüklerinin ne olacağıyla ilgili bilgiler netleştikçe sizlerle paylaşıyor olacağız. Konuyla ilgili HSCB web sitesinde henüz herhangi bir bilgi yer almasa da, her iki tarafın bu süreci tüketicileri mağdur etmeyecek şekilde organize etmiş olduklarını umuyoruz.

*Pegasus Havayolları’nın websitesindeki resmi açıklamada tahminlerimizin doğruluğunu gösteren detaylar açıklanmış:

“HSBC ile ortak markalı kartımız Pegasus Kart ortaklığımız 20 mart tarihinde sona erecektir. Pegasus Kart sahibi misafirlerimiz bu tarihten sonra da Pegasus Plus üyesi olarak tüm ayrıcalıklara sahip olmaya devam edebilecekler.

Pegasus Plus programı kapsamında bu tarihten sonra da uçuşlarından puan biriktirmeye ve biriken UçuşPuanlarını tüm uçuşlarda kısıtlara takılmadan kullanabilmeye devam edebilecekler. Ayrıca, mevcut UçuşPuanlarını geçerlilik tarihi sonuna kadar diledikleri uçuşta kullanabileceklerdir. Pegasus Hava Yolları olarak en kısa sürede uçuş dışındaki alışverişlerinizden de puan kazandırmaya devam edebilmek için yeni bir kredi kartı programı üzerinde çalışıyoruz. Sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.”