web statistics

Garanti ve İş Bankası’ndan Ücretsiz HGS Etiketi kampanyası


01 Ocak 2013 köprü ve otoyollarda geçiş için Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kullananlar için önemli bir milad olacak. Yeni yılın ilk günü itibariyle KGS kullanılamayacak. KGS kullanan araç sahipleri, yeni yılda Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) veya Otomatik Geçiş Sistemi (OGS)’den birini tercih etmek zorunda kalacaklar.

Bu önemli değişiklik nedeniyle araçlarında KGS tercih edenlerin yılbaşına kadar bir adet HGS  etiketi veya OGS cihazı edinmesi kritik önem taşıyor. Aksi taktirde OGS veya HGS sistemlerinden geçmeye çalıştıklarında geçiş ihlali yapmış sayılacaklar. Böyle bir durumda geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 7 gün içinde yeni OGS abonesi olunması gerekiyor. Plakanın OGS cihazıyla eşleşmesi durumunda kaçak geçişlerden ceza uygulanmadığı için, bu yöntemle 11 kat cezalı geçiş ücretinden kaçınılmış olunur.

HGS Nedir?

HGS, köprü ve otoyollardaki gişelerden otomatik ödeme yaparak geçiş yapmaya yarayan bir elektronik etiket sistemi. Cama içerden yapıştırılan etiket ve kart tipi etiket olmak üzere iki türü var. Sistem OGS mantığında çalışıyor ama OGS’den farklı olarak etiketler pilsiz; çalışma enerjisini radyo frekanslı okuyucudan geçerken alıyor. Üzerine geçiş bilgisi yazılabiliyor ve silinebiliyor.

Etiket çıkarılmak istendiğinde kendi kendisini yok ediyor. Bu yüzden ilk seferde doğru yere yapıştırmak gerekecek. Yani özellikle ön camların renkli kısımlarına yapıştırma sırasında dikkat etmek gerek.

HGS kartının ilk aktivasyonu sırasında, PTT’nin araç sınıfına göre belirlediği minimum yükleme tutarının geçişlerde kullanılmak üzere HGS’ye yüklenmesi gerekiyor. Bu tutar 1. sınıf araçlar için asgari 30 TL.

Köprü geçişlerinde ücretler, HGS şeritlerinde yer alan gişelerden geçişiniz esnasında etiketten tahsil edilirken, otoyollarda otoyola giriş yapılan gişenin bilgisi HGS etiketi üzerine elektronik olarak işleniyor ve kullanılan güzergâha göre belirlenen geçiş ücreti otoyoldan çıkış esnasında etiketten düşüyor. Bu nedenle, otoyol kullanımlarında hem girişte hem de çıkışta HGS şeritlerinde yer alan gişelerin kullanılmasına dikkat edilmesi kritik önem taşıyor.

Bankalar HGS kampanyalarına başladı

hgsTeknik olarak, HGS de NFC teknolojisini kullanan bir ön ödemeli kart çözümü. Tek farkı bunun kullanım alanının köprü ve otoyol geçişleriyle sınırlı olması. Her ne kadar cüzdanlarımızda çok fazla ön ödemeli kart bulunmasa da, günlük hayatımızda kullanım alanı sınırlı olan Akbil, İstanbul Kart, OGS, KGS gibi ödeme araçlarından faydalanıyoruz. Söz konusu ödeme aracı olunca alt yapısı müsait olan bankaların bu alanda aracılık yapması da kaçınılmaz oluyor. Böylece bu cihazları müşterilerinin kullandıkları kredi kartı, vadesiz mevduat, KMH gibi ürünlere bağladıklarında müşteri aktivasyonunu garantilemiş oluyorlar. İş Bankası ve Garanti Bankası da bu nedenle HGS etiketini ücretsiz olarak müşterilerine sunuyorlar.

Garanti Bankası, müşterilerine HSG etiketini 31 Mart 2013’e kadar ücretsiz sunuyor. Garanti Bankası müşterileri HGS ve OGS ödemeleri için vadesiz hesap ya da kredi kartından otomatik ödeme talimatı verme imkanına sahip.

İş Bankası da HGS etiketini,  kredi kartı veya ek hesap limitli vadesiz TL hesabı olan müşterilerine ücretsiz sunuyor. Bu işlem için bir İş Bankası şubesine talimat vermek gerekiyor.

Her iki banka için de HGS etiketine yapılacak yüklemeler, bankalar tarafından otomatik olarak gerçekleştiriliyor. HGS etiketini ilgili bankanın sahip olduğunuz kredi kartı ile eşleştirdiğinizde, HGS etiketinize yapılacak yüklemeler kartınıza alışveriş işlemi olarak yansıyor. Böylece, herhangi bir faiz veya komisyon eklenmeden, ödemelerinizi hesap özetinizde belirtilen son ödeme tarihine kadar yapabiliyorsunuz.

HGS etiketleri Garanti ve İş Bankası şubelerinden temin edilebiliyor. 1. sınıf HGS etiketine internet şubelerinden de başvurabilmek mümkün. Bunu tercih etmeniz durumunda etiketlerin yılbaşından önce elinize geçmesi ne kadar mümkün olur bilemiyoruz.

HGS etiketiyle OGS’de olduğu gibi %20 indirimli geçiş yapılabildiğini unutmadan belirtelim.