web statistics

Akbank Free Kart Başvurusu Yapmadan Önce…


İngilizce’de bir kalıp vardır: Nothing in life is free! Türkçe tercümesi “hayatta hiç bir şey bedava değildir.” Akbank’ın yeni çıkardığı Free Kart’ın ismini duyduğumuzda aklımıza gelen bu oldu. Açıklamamıza geçmeden önce piyasaya bir göz atalım.

Kredi kartı rekabetinde 3 F’: Flexi, Fix ve şimdi de Free

Geleneksel olarak yönetilen kredi kartı portföylerine alternatif olarak geliştirilen, kampanya ve kart özelliklerine kişiselleştirme imkanı getiren ürünler olarak Garanti Bankası’nın Flexi ve Finansbank’ın Fix kartları var. Bu kartların en büyük özelliği yıllık aidatsız olmaları veya çok ufak bir aidat içermeleri, buna karşılık sınırlı veya ücrete bağlı kampanya katılımı sunuyorlar. Şimdi bu kartlara bir başka “F” ile başlayan Free Kart dahil oldu.

Malumunuz kredi kartı kullanıcıların en çok şikayetçi oldukları konunun başında kart ücretleri geliyor. Akbank’ın özellikle 2012 yılında masraf ve ücretleri arttırmaya yönelik izlediği politikaya dikkatinizi çekmiştik. Akbank Free Kart ile bu politikaya karşı tepki gösteren müşterilerine özel bir ürün geliştirmiş oldu. Free Kart’da kart ücreti yok, ancak Akbank kredi kartı ürün gamında yer alan markaların faydalandırdıkları kampanyalar da yok. Daha doğrusu var, ancak katılım ücrete tabi.

FreeBütçem ile Kredi Kartı Harcama Uyarı Sistemleri

Akbank, Garanti Bankası’nın Flexi Card’ının kurgusunun bire bir aynısını müşterilerine sunmuş. Een önemli “Copy-Paste” yapılmamış özellik ise Free Bütçem uygulaması.

Free Bütçem uygulaması, Free Card sahiplerinin kartlarındaki harcamalar takip ediyor, belirlenen harcama hedeflerine ulaşıldığında bir SMS ile anında haberdar ediyor. Free Bütçem hizmetine kaydolmak için arasında bir boşluk bırakarak “Free Bütçem” ve 200 TL ve üzeri bir tutar yazıp 4425’e göndermek gerekiyor (Örnek: FREE BUTCEM 500). Free Bütçem hizmetiyle ilgili masraf detaylarıyla karşılaşmadık ancak bu tür bilgilendirme servislerinde SMS ücretlerinin kart sahiplerine yansıtıldığını biliyoruz. Özellikle Arife Tarife gibi, birçok orta ölçekli bankanın internet bankacılığında ücretsiz verdiği hizmetleri ücretli yapan Akbank’ın, bu servisi bedelsiz vermesini olası görmüyoruz.

Akbank Free Card almalı mıyım?

akbank free kartYenilenen Flexi Card’a ne kadar sıcak bakıyorsak, Akbank’ın Free’ye de aynı şekilde bakıyoruz, zira çok önemli esinlenmeler var.  Kredi kartı tercihlerinde taksitli alışveriş imkanının en üst öncelikte olduğunu düşünürsek; taksit erteleme, ilave taksit, chip para kazanımı gibi kampanyalara katılım için ücret ödemek, mevcut portföyde kart ücreti konusunda hassas profil dışındakilere cazip gelir mi emin değiliz.

Müşterilerinden en yüksek hesap işletim ücretini tahsil eden Akbank’ın kart ücretleri de diğer kartlara kıyasla yüksek kalabiliyor (bu da rekabetçi ve yoğun kampanya alternatiflerinin bulunmasından kaynaklanıyor). Dolayısıyla 65 TL’den başlayan kart ücretleri sunan, hatta sanal karta bile 2,5 TL ücret talep eden Akbank’a ücret ödemek istemezseniz, Free Card tam size göre. Elbette kampanya katılım tarifesine bakmayı unutmamak gerek, zira kampanya başına 5 TL talep ederlerse, zaten ayda bir kampanya katılımı bir yıllık kart aidatına denk geleceğinden, astarı yüzünden pahalıya gelebilir.