web statistics

2012’de hesap özeti, MTV, altın hesabı ve Yeni BES’i merak ettiniz


Tuketicifinsman.net’i ilk kurduğumuzdan beri amacımız hiç değişmedi; tüketicilere finansman, birikim ve yatırım tercihlerinde yardımcı olacak bilgileri deneyimlerimiz çerçevesinde aktarmaya çalışıyoruz. Bunu, 5 seneyi aşkın bir süredir de istikrarlı olarak bazı kurumlarla gerginlik yaşamak pahasına hakkıyla yaptığımıza inanıyoruz. Bu yazımızda ise web sitemize gelen trafiği göz önüne alarak 2012’de sizlerin en çok merak ettiği konuları paylaşmak istedik.

Herkesin derdi borcunu/hesap özetini öğrenmek

Türk tüketicisiyle ilgili belki de en önemli tespit borcuna sadık olmasıdır. Ülkemizde bulunan 135 milyon karttan 55 milyonu kredi kart. Bu insanlar günde yaklaşık 2000 kere sitemizi kredi kartı borçlarını veya hesap özetlerini nasıl öğrenebileceklerini bulmak için ziyaret ediyorlar.

Bankalar için kredi kartı hesap özetlerini müşterilerine göndermek yasal bir zorunluluktur. Kredili mevduat hesapları (KMH) için de bu durum geçerlidir. Öte yandan bu sorumluluk bankada kayıtlı iletişim bilgileriyle sınırlıdır. Yani diğer bir deyişle ev/iş adresiniz, telefon, cep telefonu veya e-posta bilginizde bir değişiklik olduğunda bunu bankanıza bildirmeniz gerekir.

Bankanıza, hesap özetlerinizin size e-posta ile gönderilmesi için talimat vermeniz sizin yararınıza olacaktır. Tabi bu adresi verirken, bir zamanlar ruh halinize göre belirlediğiniz [email protected] gibi ileriki yıllarda kullanma olasılığınız düşük hesapları kullanmamanızı tavsiye ederiz. Bu tür adreslerin doğru olarak kayıt altına alınmasında sorun yaşayabilme ihtimalinin yanı sıra paylaştığınız kişiler gözünde  imajınıza da zarar verebilir.

Öte yandan tüketicilerin online borç sorgulama konusundaki taleplerini bankaların da ciddiye alıp kolaylaştırıcı çözümler sunması gerektiğini düşünüyoruz, zira bu açığı tespit eden kötü niyetli kişiler sizinle daha önce paylaştığımız ykbborcsorgula.com örneğinde olduğu gibi sahte web siteleriyle borcunu öğrenmek isteyen müşterilerin kart bilgilerine ulaşmaya çalışabiliyorlar.

Hesap özetlerinize mutlaka dikkatle göz atın. Banka ile karşılıklı imzaladığınız sözleşmeye konu olan uygulama değişiklikleri de bu hesap özetlerinde belirtilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni kredi kartıyla taksitli ödeme

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) özellikle ödeme dönemi olan Ocak ve Temmuz aylarında tüketicilerin harıl harıl aradığı bilgiler arasında yer alıyor .  Motorlu taşıt sahibi olan herkes aracının vergisini kredi kartıyla ve taksitle ödemek istiyor desek yalan olmaz.  Bu talebi yakalayarak kredi kartı ciro rekabetinde avantaj sağlamak  isteyen bankalar, her ocak ve temmuz ayında müşterilerine sundukları kredi kartına MTV taksit kampanyalarını açıklıyorlar.

Ayın sonlarına yaklaşırken ciro hedefi olan bankaların bu amaçla revizyon yaparak ilave taksit fırsatı sunduklarını düşünürseniz, MTV’yi ay başında erkenden ödemenin bir avantajı olmuyor. Bu sebeple belirlediğiniz kartın hesap kesim tarihinden bir gün sonra işlem yapılması en ideali oluyor. Kaçınmanız gereken şeyse ödemeyi ayın son gününe bırakmak !

Unutulmuş hesaplar ve zaman aşımı

Bankalarda 10 yıldır işlem görmeyen hesapların hazineye devrolması gibi bir kural vardır. Bu sene 20 bankada bu tanıma uyan çok sayıda hesap olması nedeniyle, insanlar kendi adlarına unutulmuş bakiyesi olan hesap var mı diye merak edip sorgulama imkanlarını araştırdılar. Online sorgulama sonrası kimileri için hayal kırıklığı, kimileri için ise güzel sürpriz oldu.

Altın hesabını merak edenler

Altının hem ziynet eşyası hem de yatırım aracı olarak kültürümüzde önemli bir yeri var. 2008’de başlayan küresel krizin de etkisiyle altın fiyatlarında genelde yukarı doğru izlenen, ancak tersi istikamette de yaşanan dalgalanmalar oldu. Altın fiyatları ve Türkiye’de altına yatırım alternatifleri hakkında birçok makale yayınladık. Ama tüm bu makaleler arasında en çok dikkat çeken altın hesapları hakkında tüketicileri bilgilendirmeye yönelik paylaştığımız makale oldu. Bu dönem içerisinde müşterilerine vadeli ve vadesiz altın hesabı sunan bankaların sayısı da artınca, tabii ki konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok tüketiciyi başarılı bir şekilde sitemizde ağırladık.

Yeni BES düzenlemeleri ve BES stopaj iadesi

altin-hesabi2012’nin en çok merak edilen konularından bir BES ve yeni BES düzenlemeleri oldu. Eylül ayından sonra devreye giren yeni düzenlemeler ile, 2013 itibariyle BES şirketlerinin ücretli kesime satış yaparken kullandıkları vergi indirimi sona erecek. Bunun yerine katılımcı adına gölge bir hesapta takip edilecek ve serbest bırakılması belirli şartlara bağlı, %25’e varan devlet katkı payları hayatımıza giriyor. Katılımcının bu sistem aracılığı ile yararlanabileceği azami devlet katkısının bir üst sınırı var:  Hesaplamanın yapıldığı dönemin sona erdiği tarihteki yıllık brüt asgari ücretin %25’i.

“BES yeni düzenleme” dediğinizde bir de yeni düzenlemeyle hayatımıza giren BES vergi iadesi veya diğer yaygın adıyla bilinen BES stopaj iadesi en çok bilgi aranan konuların başında geliyor. Daha önceleri mahkeme kararıyla onanmış yasa dışı bir uygulama olan sistemden erken ayrılanların ana parasından yapılan stopaj kesintisine yeni düzenleme mazeret gösterilerek son verildi ve Eylül 2012 itibariyle iade için BES stopaj mağdurlarının iade dilekçesi talepleri alındı. Bu konuda BNP Cardiff Emeklilik tarafından hazırlanan BES stopaj iadesi dilekçesi sitemizden tüm zamanların en çok indirilen dökümanı oldu.

Bayram’da ihtiyaç kredisi kampanyaları

Her yılın dönemsel olarak talep gören bir başka konusu da hiç şüphesiz bankalar tarafından sunulan bayram ve yılbaşı gibi özel günler için sunulan ihtiyaç kredisi kampanyalarıdır. Her geçen gün internetten ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunmak isteyen tüketicilerin artması sonucunda, bu alandaki iş ortağımız Enygun.com’la alternatifler sunmaya devam ediyoruz.  Eğer ihtiyacınız varsa bayram seyran kampanyası beklemenize de gerek yok.

 Finansbank’tan zengin faizli Enpara.com

2012’de bankacılık müşterilerinin merakını cezbeden bir başka konu da, Finansbank’ın Şafak Sezer’le lansmanını yaptığı Enpara.com‘du. Şubesiz olması nedeniyle mevduata sürekli yüksek faiz ve ücretsiz temel bankacılık hizmetlerinin devamlılığını sağlayıp sağlayamayacağını zaman gösterecek. Finansbank’la geçmişe dayalı deneyimlerimiz, temkini elden bırakmamamızı söylüyor.

Enpara’nın bu kadar ilgi görmesinde hiç süphesiz TV reklamları da etkili oldu. Geçen senenin birincisi bizce Garantisiz Kimse Kalmasın Bizce reklamlarıydı. Bu senenin finalistleri de hiç şüphesiz Acun ve (çirkin) Aslan’ın oynadığı ING Bank, Olgun Şimşek’li TEB, Şafak Sezer’li Enpara.com ve tabiki Murat Boz’lu Halkbank Paraf Card reklamlarıydı. Tüm adayların reklamları dikkat çekmiş olsa da, Enpara.com bu yarışta öne çıktı.

BKM Express’le internetten güvenli alışveriş

Özellikle yılın son iki ayında ziyaretçilerimizin merakını cezbeden bir başka konu da, internetten kredi kartı numarası girmeden güvenli alışveriş imkanı sunan BKM’nin dijital cüzdan çözümü BKM Express oldu. Ücretsiz kayıt, tanımlı kartların üye işyerinde sunduğu tüm kampanyalardan faydalanırken kart numarası, cep telefonu bilgisi girmeden ödeme imkanı sunması gerçekten önemli bir avantaj. Özellikle yeni yıl alışverişini internet üzerinden yapmayı planlayanlar için tamamen ücretsiz bir hizmet olan BKM express’e kaydolmak da çok kolay.

2013’ü merakla bekliyoruz

2012 yılı boyunca sitemize gelen ziyaretçilerimizin merak ettiği konulardan öne çıkanlar bunlar. Önümüzdeki sene de kredi kartı hesap özetleri ve kredi kartıyla taksitli MTV ödeme yine karşımıza çıkacak gibi gözüküyor. Bunlara ek olarak gelecek konuları yine paylaşıyor olacağız.