web statistics

Turkcell Mobil Cüzdan’ın çok büyük vaatleri var ama…


Turkcell teknoloji Zirvesi, her geçen sene artan katılımcı sayısı ve ilgi çeken konuklarıyla Turkcell’in rakipleriyle arasında önemli bir fark yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte tanıtılan ürünler arasında bizim ilgimizi çeken başlık, hiç şüphesiz Turkcell’in dijital cüzdan çözümü olan Turkcell Mobil Cüzdan oldu.

Bundan bir kaç yıl öncesine kadar tüm bankalar cüzdanınıza girmeye çalışırken, artık teknoloji şirketleri ve mobil operatörler ödeme sistemleri ve cüzdana alternatif çözümler için birbirleriyle yarışmaya başlamışlar gibi gözüküyor.

Turkcell Mobil Cüzdan nedir ?

Turkcell Mobil Cüzdan, MasterCard-Turkcell işbirliğiyle ülkemizde bugüne kadar karşılaştığımız NFC (yakın alan iletişimi) teknolojisi destekli mobil ödeme çözümlerine bir alternatif sunuyor. Kredi kartı, banka kartı veya ön ödemeli kartları fiziksel olarak kullanmadan online, telefonla ve mağazalardan alışveriş yapma imkanı vadediyor.

Turkcell Mobil Cüzdan, iletişim için Turkcell’in GSM ağı altyapısını kullandığı için önemli bir alternatif sunuyor. Şu aşamada Turkcell Mobil Cüzdan iOS (iOhone, iPad) ve Android uygulamalı desteğin yanı sıra, SIM kartlardaki Turkcell Menü üzerinden bu hizmeti sunmasıyla önemli bir avantaj elde etmiş durumda.

Turkcell Mobil Cüzdan’ı şu anda iki kullanıyor, Akbank ve Garanti. Bu bankalara ait banka kartı, kredi kartı, ön ödemeli kart, Cep-T Paracard veya Cep-T Neo kartlarınız varsa, uygulama üzerinden kaydediyorsunuz ve hemen Turkcell Mobil Cüzdan’ı kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Teori güzel ama pratikte eksiklikler var

Teorik olarak tüketicilerin arayıp da “işte bu” diyeceği çözümler sunan vaatleri sıralamamız gerekirse, Turkcell Mobil Cüzdan şunları sağlıyor:

1) Mobil Cüzdan’la en büyük 50 e-ticaret sitesinden 35’inde kart numarası vermeden kartınızın şifresini kullanarak alışveriş imkanı

2) Yakın gelecekte kart numarası vermeden veya fiziksel kart kullanmadan telefonla, hatta kasadan alışveriş imkanı

2) Karttan karta (sadece mastercard), karttan cep telefonuna para transferi (bkz. Garanti Cep Bank)

3) Cep telefonuna TL yüklemek, SMS-data paketi satın alabilmek

4) Güncel ve lokasyon bazlı fırsat kuponlarına ulaşıp; hızlı alım, saklama ve kullanma imkanı

5) BKM Express çözümünde sunulduğu gibi, üye işyerinin sanal POS anlaşmalarına bağlı olarak taksitle alışveriş imkanı

Pratikte ise üründe hala önemli eksiklikler olduğunu gördük. Zirve’deki sunum sırasında örnek işlem için tercih edilen para transferi ne yazikki seyircilerin huzurunda gerçekleştirilemedi. Tamamlanamayan örnekte Akbank’ın sadece adı geçiyordu. İşlem iki Mastercard logolu kart arasında yapılmak yerine, Garanti Bankası kartları arasında gerçekleştirilmeye çalışıldı ama o da olmadı. Fırsat kuponlarıyla ilgili bir satın alma örneği de görülmedi.

Turkcell Mobil Cüzdan başvurusu yapmadan önce…

turkcell mobil cuzdanNFC her ne kadar mobil ödeme çözümlerinde çok ilgi çekiyor olsa da, bize göre metal kapaklı telefonlarda iletişim sorunu yaşanması gibi teknolojik kısıtlamaları olması nedeniye “tartışmasız mobil ödeme çözümü” olmaktan uzak.

Ülkemizde sunulan dijital cüzdan çözümlerine baktığımızda en büyük vaatlerin Turkcell-Mastercard işbirliği olan Turkcell Mobil Cüzdan’da verildiğini görsek de, pratikte şu anda sadece TL yükleme fonksiyonalitesi olan birçok sınırlı çözüm olduğunu gördük. BKM Express ise bu kadar geniş bir vaatte bulunmasa da, şu an için online alışverişte daha işlevsel gibi görünüyor. Bir ufak not, BKM Express Bankalararası Kart Merkez,-Visa işbirliği olarak dikkat çekiyor.

Öte yandan vadedilen bu kadar karmaşık bir çözümü gerçek anlamda tüketicilere çıkarabilecek potansiyeli olan bir şirket olduğunu düşündüğümüz Turkcell’in, zaman içerisinde vaatlerini karşılayacağına inanıyoruz. Sadece zamanı konusunda şüphelerimiz var.

Henüz çok erken olduğunu düşünsek de Turkcel Mobil Cüzdan kullanmak isteyenlere mani olmayalım. Turkcell abonelerinin Mobil Cüzdan reklamlarında bahsedildiği gibi CUZDAN yazıp 7777’ye göndermeleri yeterli. Eğer Garanti Bankası kartlarına sahipseniz GARANTİ yazıp “7777”‘e SMS göndermek mümkünken, Akbank için 444 2525’i aramak gerekiyor. Bu da Akbank’ın entegrasyonun henüz tamamlanmadığını düşündüren bir işaret olarak yorumlanabilir.